Constantijn de Reservekoning

Constantijn de Reservekoning studeerde rechten tegen de wil van zijn vader. "Hij wilde dat ik iets artistieks ging doen,...

Lees ook

Constantijn de Reservekoning studeerde rechten tegen de wil van zijn vader. “Hij wilde dat ik iets artistieks ging doen,” aldus Constantijn in Elsevier. “Rechten studeren doe je als je niets beters weet, vond hij. Daarin zat enige zelfspot, want hij heeft het zelf gestudeerd. ‘Waarom rechten? Doe iets origineels, rechten is saai en conservatief,’ zei mijn vader dan.” Toch koos de prins voor het bestuur en bedrijfsleven, dat hem na omzwervingen in Londen en Brussel inmiddels in Den Haag heeft doen belanden met zijn vrouw prinses en hun drie kinderen. Wat willen we nog eens meer weten van de jongste broer van de koning?

Zijn moeder noemt hem Tijn

1969 © RVD 1969 © RVD

Officieel heet hij Constantijn Christof Frederik Aschwin, met als titels Prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau en jonkheer van Amsberg. Zijn moeder noemt hem ‘Tijn’. De prins werd geboren in Utrecht, was een couveusekind en woonde als kind op Drakensteyn. Afgaand op beelden uit die tijd was hij fel en slim, maar moest het fysiek toch regelmatig afleggen tegen zijn aanzienlijk meer robuuste oudere broers. Constantijn lijkt sprekend op zijn vader Claus en leerde als jongetje al golfen van zijn vader.

Altijd ‘de broer van…’

© Onbekend © Onbekend

Constantijn was tien toen het gezin van Lage Vuursche naar Den Haag verhuisde omdat zijn moeder koningin was geworden. Hij ging er naar het Eerste Vrijzinnig-Christelijke Lyceum waar hij in 1987 slaagde voor zijn VWO. In die tijd kreeg hij ook meer te maken met nieuwsgierigheid naar zijn familie. De eerste keer op de Haagse kermis vluchtte Constantijn er weg vanwege de starende blikken. “Ik heb het zelfs nog meegemaakt in Brussel,” zegt hij in Elsevier. “Met een vriend was ik op een rommelmarkt. Er was een parade en wij waren toevallig gaan zitten naast een harmonie uit Kerkrade of zo. Ik zag de blikken. Oh jee, dacht ik, Nederlanders. Een van die mannen stuurde zijn dochter. Ben jij de broer van Willem-Alexander?’ Waarop die man, hij stond een meter achter me, roept: ‘Nou? Is hij het?'”

Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis bepaalt alles in je leven. Want bij elke stap die je zet, neem je het mee

Gekneed door Minerva

© RVD © RVD

Constantijn nam een ’talenjaar’ om Frans en Italiaans te leren en studeerde daarna rechten in Leiden, met Burgerlijk Recht als afstudeerrichting. Hij was er lid van studentenvereniging Minerva die hem naar eigen zeggen hielp aan een zekere zelfbewustheid. “Je moet vechten voor iedere centimeter,” zei Constantijn in 1995 tegen universiteitsblad Leidraad over zijn tijd bij het corps. “Je leert zo van je afbijten met een glimlach.”

Geestdriftige corpsbal

1999 © Werry Crone / Getty Images 1999 © Werry Crone / Getty Images

Het verschil tussen Willem-Alexander en Constantijn werd vooral tijdens hun studententijd duidelijk. Willem-Alexander, die er al een marine-carrière op had zitten, kon maar moeilijk aarden in Leiden. ‘De brute zeden van de studentenstad waren aan hem, de goedmoedige, slecht besteed en hij hield zich dan ook verre van het corpscultuurtje,’ aldus De Groene Amsterdammer. ‘Zijn broer Constantijn ging er juist helemaal in op. Enthousiast trad hij toe tot Minerva waar de bloem der natie zich traditiegetrouw amuseert met brassen, elkaar kaalscheren en met slachtafval bekogelen. Constantijn had de tijd van zijn leven tijdens de ontgroeningsrituelen van het corps.’ Later haalde de prins zijn MBA aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau en werkte hij in Brussel voor de Europese Commissie. En vond hij zijn grote liefde.

Verliefd op Petra / Laurentien

© RVD © RVD

Laurentien Brinkhorst kende de prins al sinds ze kind waren. Laurentiens moeder is altijd bevriend gebleven met Beatrix nadat ze samen een studentenhuis deelden in Leiden. Wat overigens niet betekende dat Laurentien kind aan huis op het paleis was. In het interview voor hun verloving konden ze zich maar één ontmoeting herinneren: op de Groene Draeck, toen ze 16 en 19 waren. Ze leerden elkaar echt kennen in Brussel toen Laurentien nog Petra heette en werkte als lobbyist. In 1995 kregen ze verkering. De Volkskrant meldde dat Beatrix ondanks de gezellige banden met vroeger liever niet had gezien dat Constantijn was getrouwd met Laurentien. Althans, dat beweert loslippige ex-premier Ruud Lubbers. “Er trad bij haar een koninklijk selectiemechanisme op. Ik zei: ‘Volgens mij houden Constantijn en Laurentien van elkaar.’ Toen zei Beatrix: ‘Maar ik mag er toch wel wat van zeggen?'”

Zijn bruid kwam niet zómaar binnen

Verloving 2000 © RVD Verloving 2000 © RVD

De verloving kwam er toch, aanzienlijk soepeler dan die van Willem-Alexander en Máxima. Maar: “Zo probleemloos was het ook weer niet,” zei Constantijn in Elsevier. “Het is onder geen enkele omstandigheid echt makkelijk om onze familie binnen te komen. Daar komt heel veel bij kijken. Het is niet niks om alle kritische ogen te doorstaan.” Om koninklijke goedkeuring te krijgen? “In welk gezin je ook binnenkomt, er is een microkosmos en een ander mens moet daar in komen”, zegt Laurentien. “Het beeld is ontstaan: die wandelt daar binnen en dat was simpel, maar dat was niet de realiteit.”

Sprookjeshuwelijk in Den Haag

© Getty Images © Getty Images

Waren Maxima en Willem-Alexander niet een beetje jaloers? “Laurentien en Maxima kennen elkaar goed,” zegt Constantijn in Elsevier. “In Brussel gingen ze veel met elkaar om. Dus je deelt wel in dat proces en in de moeilijkheden die zij hadden, want ze hebben het echt niet gemakkelijk gehad. Het is afschuwelijk om continu onder druk te staan van buiten. Als je een relatie opbouwt, heb je rust nodig om elkaar te leren kennen en je in elkaar te verdiepen. Het was in die periode erg belangrijk om er als familie voor elkaar te zijn. Ik geloof niet dat zij het gevoel hadden dat wij er met onze verloving doorheen fietsten.” Laurentien: “Ze waren heel supporting.” Het stel trouwde in 2001 en heeft drie kinderen: Eloise (13), Claus-Casimir (11) en Leonore (9). Geen prinsessen en prins, maar gravinnen en graaf. Zoals hun vader zegt: “Een titel maakt de mens niet.”

Constantijn is de artistieke Oranje

2004 © RVD 2004 © RVD

Hoewel de prins het druk heeft met zijn gezin en werk, probeert hij toch zijn creativiteit te investeren. “Ik ben geïnteresseerd in architectuur, fotografie en schilderkunst,” zei Constantijn in 2006 in VN. “De laatste tijd vooral in wat uit China komt, kunst die te maken heeft met het omwentelingsproces daar, dat is echt een explosie aan expressieve kracht. Wat betreft literatuur: ik ben een langzame lezer en ik heb weinig tijd. Dus áls ik lees, kies ik liefst boeken waarvan ik vind dat ik ze gelezen móét hebben. Dat zijn vaak nogal zware dingen. Ik zit in een lees¬club, we behandelen filosofen als Heidegger en Hannah Arendt. Ja, je moet jezelf af en toe eens onder druk zetten.”

Het grote gemis van prins Friso

2004 © Julian Parker / Getty Images 2004 © Julian Parker / Getty Images

Het skiongeluk zijn broer Friso heeft er diep ingehakt. Constantijn en Friso bestierden voorheen samen het Prins Claus Fonds van hun vader. In 2012 reikte Constantijn de prijzen alleen uit, omdat zijn broer toen al tien maanden in coma lag. “Neem dit spreekgestoelte,” zei hij. “Het is nutteloos zolang ik hier sta. Het is een achterhaald obstakel waar we op een andere manier naar kunnen kijken. We bedekken het met bloemen en dan is het een monument. Het kan ook een voetstuk voor een kunstwerk zijn. Voor mij, bij deze gelegenheid, symboliseert het de lege plaats waar mijn broer had moeten staan.”

Helemaal thuis in de IT

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Prins Constantijn is bijna net zo online-savvy als zijn kinderen. Hij werkt momenteel als speciaal adviseur van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip. Die is belast met de digitale interne markt. De prins houdt zich daarnaast bezig met StartupDelta, dat het ondernemersklimaat en de mogelijkheden voor innovatieve startende bedrijven moet verbeteren en bevorderen. Neelie Kroes is daarvoor door de regering aangetrokken als voorzitter van de zogenoemde ‘International Circle of Influencers’. Constantijn is vicevoorzitter. Hij is vorig jaar al voorzitter geworden van de Raad van Advies van het Fonds van SIDN, het bedrijf achter internetextensie.nl.

Prins zonder troonambities

Inhuldiging 2013 © Getty Images Inhuldiging 2013 © Getty Images

“Het begrip van reservekoning zegt me niets, ik voel me geen bankzitter,” aldus prins Constantijn in 2006 in de Telegraaf. “Bovendien is Amalia reservekoningin. Als Willem-Alexander er behoefte aan heeft, zal ik mijn broer straks zoveel mogelijk in het openbaar en achter de schermen bijstaan, dat wel.” Constantijn is vierde in lijn der troonopvolging en regent van kroonprinses Amalia, mochten haar ouders voor haar achttiende jaar overlijden. En hij is morgen jarig: 46 wordt hij. Van harte, Hoogheid.

Laatste nieuws

Zie ook