Prinses Mabel spreekt zich uit

Prinses Mabel spreekt zich uit over kindbruiden. "Toen ik vijftien was, wilde ik een student zijn - niet een kindbruid....

Lees ook

Prinses Mabel spreekt zich uit over kindbruiden. “Toen ik vijftien was, wilde ik een student zijn – niet een kindbruid. #mijnlevenopmijnvijftiende #stopkindhuwelijken”, schrijft Mabel (47) bij een foto op haar Twitteraccount. De weduwe van prins Friso zet zich al jaren in voor problemen over de hele wereld. Ze heeft War Child Nederland opgericht, is directeur van het Open Society Institute in Brussel en was directeur van een raad van wereldleiders en andere prominenten genaamd The Elders. Drie weken geleden mengde Mabel zich ook in het vluchtelingendebat. Zij plaatste toen een tweet met de tekst: “Wat zou jij doen als doodgewone inwoner van Syrië die geen uitweg meer ziet omdat je land al jarenlang wordt verscheurd door oorlog en geweld?”

Idealistisch als altijd

Mabel Michel Porro 3

Het lijkt weer wat beter te gaan met de prinses, die twee jaar geleden haar man verloor. Ze was recent bij diverse Oranje-events, waaronder de viering van het 200-jarig koninklijk en straalde daar gelukkig als vanouds. De prinses is tegenwoordig onder andere de drijvende motor achter de organisatie Girls Not Brides, die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken. Ze vertelde onlangs dat ze wordt gemotiveerd door het schrikbeeld dat in landen als India en Niger vaak meisjes met de leeftijd van haar eigen dochters Zaria en Luana (9 en 10) worden uitgehuwelijkt. Daar moest ze niet aan denken. Haar inzet voor een betere en rechtvaardiger wereld vergeleek ze eens met die van een missionaris. “Toen ik zeven was, wilde ik missionaris worden, met de Bijbel in de hand onderwijsboeken, eten en landbouwwerktuigen naar Afrika brengen. Maar als ik kijk naar wat ik nu doe, voel ik me een 21ste eeuwse missionaris.”

Laatste nieuws

Zie ook