De Queen Mum was onverwoestbaar kwiek

De Queen Mum was onverwoestbaar kwiek, wat vermoedelijk verklaart dat haar dochter – de huidige Queen – inmiddels de lan...

Lees ook

De Queen Mum was onverwoestbaar kwiek, wat vermoedelijk verklaart dat haar dochter – de huidige Queen – inmiddels de langst regerende monarch van Engeland is en al even onvermoeibaar lijkt. Als royal was Elizabeth Bowes-Lyon een glimlachend monument, de liefste oma van het land, steevast uitgedost in kuikengeel en babyblauw. Voorbestemd om in de marge van de Windsors te leven door haar huwelijk met prins Albert. Maar gekatapulteerd tot vrouw van de koning toen Alberts broer Edward VIII aftrad om met Wallis Simpson te kunnen trouwen. Albert nam de naam George VI aan, Elizabeth werd Majesteit tegen wil en dank.

Oorlog in het paleis

© 1936 Getty Images © 1936 Getty Images

En ze was een stoere koningin. Tijdens WOII weigerde ze Londen te verlaten. En nadat er ook een bom op Buckingham Palace was gevallen, zei ze dat ze nu het volkse en zwaar gebombardeerde East End “recht in de ogen durfde te kijken”. Na de oorlog zette ze de toon door zich met haar man en dochters Elizabeth en Margaret nadrukkelijk te presenteren als ‘normaal’ gezin. Pas toen haar man in 1952 stierf aan longkanker en een piepjonge Elizabeth (hier links, rechts staat Margaret) op de troon kwam, liet ze als Queen Mum de teugels een beetje vieren.

Als matriarch trok ze partij voor Charles

100 jaar © Sion Touhig / Getty Images 100 jaar! © Sion Touhig / Getty Images

Na de periode van rouw was ze een ‘lustige witwe’ met vier paleizen, een eigen renpaardenstal en een gat in haar hand. En geheel onterecht het imago van lieve broze oma, want ‘en famille’ trok ze nog alom aan de touwtjes en nam ze het moreel niet zo zwaar. Zo was ze het brein achter de match tussen Diana en Charles, haatte als snel labiele Diana en trok partij voor ontrouwe Charles. Zoals Diana zei: “Ze is een chef-leproos in een leprozenkolonie.” Toch wordt de Queen Mum vooral met genegenheid herinnert, omdat ze volstrekt zichzelf was, royal of niet. Zoals prins William zegt: “Alles wat formeel moest zijn en mis ging, vond ze geweldig. Dan lachte ze zich dood.” Daarom: de 5 beste Queen Mum anekdotes op een rij.

Queen Mum kende haar queens

© Royal Household © Royal Household

Na in 1970 door een conservatieve minister geadviseerd te zijn geen homoseksuelen in dienst te nemen, zei de Queen Mum: “Mijn beste, dat gaat niet, dan wordt het hier selfservice.” Ze was dol op haar staf: toen ze op een dag via de huistelefoon twee lakeien met elkaar hoorde babbelen, hing ze beleefd op. Pas toen ze het na een paar minuten weer probeerde en het duo nog altijd wild met elkaar aan het flirten was, brak ze in: “Zég, hier is nóg een old queen die even wil bellen, do you mind?!”

Gepekeld Nationaal Monument

© Getty Images © Getty Images

De Queen Mum dronk als een tempelier. Voor de lunch een gin en een Dubonnet, bij de lunch rode wijn, port en martini rond zes uur ’s middags en champagne bij het diner. Een stevige gin & tonic (‘Easy on the tonic’) was voor haar een frisje. Ze dronk zeker 70 units alcohol per week. En dat is nog een voorzichtige schatting, want ze dronk ook graag rumthee, waarbij de lakei van dienst steevast “zuinig aan met de thee” toegefluisterd kreeg. Toen ze een nabuchadnezzar (een fles met het volume van 20 flessen champagne) voor de feestdagen kreeg, terwijl haar familie niet langs zou komen, liet ze die glunderend koud zetten met de onvergetelijke woorden: “Die krijg ik zelf wel leeg”.

Eclectische muzieksmaak

© onbekend © onbekend

De muziekcollectie van de Queen Mum was breed. Ze luisterde graag naar folkliedjes, maar ook naar ska (als Madness op de tv was, zette ze die altijd harder en hopste mee) en Schotse dansmuziek. Hier draagt ze de Stuart Tartan en danst de ‘Dashing White Sergeant’. Musicals ‘Oklahoma’ en ‘The King and I’ waren favoriet. Maar ze had ook een zwak voor jodelaars (inclusief dirndl’s die ze ‘adorable’ vond) en volgens prins Harry “kon overoma ontzettend goed Ali G nadoen. Ze knipte met haar vingers naar oma en zei: “Darling, lunch was marvellous. Rispec!’” Opera’s bijwonen was niet haar grootste hobby, maar ze zat ze professioneel uit in haar loge, geholpen door de nodige hartversterkertjes. Wat het des te bewonderenswaardiger maakt dan ze nooit is betrapt op indutten.

Ze raakte wel eens zoek

© onbekend © onbekend

In 1977 was de Queen Mum in Derby om daar de Assembly Rooms te openen. Het was een belangrijk werkbezoek: veel mensen, grote opening, de gemeente zou de status van stad krijgen en iedereen deed zijn best om ervoor te zorgen dat alles rimpelloos verliep. Behalve de Queen Mum, die op een of andere manier zoekraakte tussen alle welwillende notabelen. Het hele bestuur was in rep en roer en het halve politiecorps werd erop uit gestuurd om haar te vinden. Een agent trof haar aan in een bar, waar ze gezellig zat te pimpelen met een paar soldaten. That’s our girl!

Ze vergokte een fortuin

Ascot 1978 © Getty Images Ascot 1978 © Getty Images

Sport, honden, het potje klaverjassen van de lakeien: de Queen Mum gokte dolgraag en vooral op paarden. Ze kon worden uitgetekend met de Racing Post om haar inzetten te bepalen en omdat het natuurlijk not done was om zelf in te zetten bij een bookie, had ze een enorm netwerk aan vrienden, lakeien en vriendinnen die weddenschappen voor haar plaatsten. Ze won minder dan ze verloor, wat haar niet van weerhield nooit voor minder dan 20.000 pond aan kleding en juwelen te dragen. Want ze shopte ook graag, zonder enig benul van de waarde van geld te hebben. Elizabeth stierf in 2002, 101 jaar oud, met 7 miljoen pond schuld bij koninklijke bankier Coutts. Naar verluidt in stijl: het laatste wat ze nuttigde, was een glas champagne. As you do.

Laatste nieuws

Zie ook