De Queen houdt van een kleurtje

De Queen houdt van een kleurtje. Waar koningin Elizabeth zich in de jaren negentig vaak nog beperkte tot zedig beige, br...

Lees ook

De Queen houdt van een kleurtje. Waar koningin Elizabeth zich in de jaren negentig vaak nog beperkte tot zedig beige, bruin en jagersgroen, gaat ze tegenwoordig los in alle kleuren van de regenboog. Waarbij ze graag de kleur enigszins aanpast aan de gelegenheid: babyroze voor een voorjaarsdoop, groen voor een bezoek aan Ierland, knalroze als er iets te vieren valt. En uiteraard altijd met een zwarte handtas. De omwenteling heeft vooral post-Diana plaatsgevonden, toen de koningin de monarchie moderniseerde en via haar opgroeiende kleinzonen steeds meer te maken kreeg met de huidige beeldcultuur. En blijkbaar tot de conclusie kwam dat het geen kwaad kon om als een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld er in ieder geval fris en stralend uit te zien.

Vertrouweling van de Queen

© Royal Household © Royal Household

De huidige stijl van de Queen is te danken aan Angela Kelly (63), dochter van een Liverpoolse kraandrijver, die al ruim twintig jaar de belangrijkste adviseur en rechterhand van de Queen is. Ze naaide als kind zelf kleren voor haar poppen, leerde zichzelf patroontekenen en had als twintiger de gave om zich leuk te kleden ‘on a budget’. In 1991 leerde Angela Betty Leek kennen, de kamenier van de Queen Mum, de moeder van de huidige koningin. Beide vrouwen waren onder de indruk van Angela, de Queen Mum liet haar weten dat er altijd een baan voor haar zou zijn op het paleis. Binnen een jaar werd Angela voorgesteld aan koningin Elizabeth, bij wie ze in 1994 in dienst trad. Elizabeth had in het begin nog wel eens haar twijfels over de kleurkeuze, maar vertrouwt Angela inmiddels blindelings en heeft er stiekem lol in op haar 89ste nog een stijlicoon te zijn. Op de foto helpt Angela bij het stylen van een staatsieportret.

Warme band met kleedster

© Alan Crowhurst / Getty Images © Alan Crowhurst / Getty Images

Als de koningin tegen de staf van Windsor Castle ‘I’m stepping out for a bit’ zegt, betekent dit dat ze, met minimaal twee corgi’s in haar kielzog, een kopje Darjeeling gaat drinken en even gaat bijkletsen bij Angela. Die in een eigen huisje op het terrein woont, als Personal Assistant, Advisor and Curator to the Queen (Jewellery, Insignia and Wardrobe). Wat vermoedelijk de mooiste functieomschrijving ooit is. Hun relatie is overigens ook dan formeel: Angela noemt haar baas ‘Your Majesty’ of Ma’am’ en de koningin noemt haar ‘Angela’. Maar ze weten wel alles van elkaars familie, hun favoriete gespreksonderwerp. En van kleuren die de Queen staan, natuurlijk: dit koningsblauw liet Angela speciaal verven.

Eerste Hulp met naald en draad

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Angela is niet alleen de kleedster van De Queen, ze helpt ook andere leden van de Windsors. Zo maakte ze de nieuwe doopjurk waarin George en Charlotte zijn gedoopt. Adviseerde hertogin Kate een loodveter in haar zomen te laten naaien om haar vele Marilyn Monroe-momentjes tegen te gaan. En heeft al vele malen op het laatste moment hertogin Camilla gered, die grossiert in winkelhaken en afgevallen knopen. Maar prioriteit heeft toch de Queen te laten schitteren. En op de kleintjes te letten, want daar houdt haar zeer zuinige baas van. Voor deze zachtgeel met grijze creatie vond Kelly de knopen gewoon op de markt. “Ik heb een eenvoudige afkomst en ik hoop eenvoudig te blijven,” zegt Angela. “En ik hoop samen met de Queen oud te mogen worden, want dit is de baan van mijn dromen.”

Hier kan zelfs de Queen niet tegenop

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Soms legt echter zelfs Hare Majesteit het in kleur af tegen haar omgeving. Bij een bezoek aan de bouwploeg van Reading Railway zei ze droog dat ze blij was geen oranje te hebben aangetrokken. Nu is dat misschien ook meer iets voor ónze royals?

 

Laatste nieuws

Zie ook