België heeft ook een fietsmonarchie

België heeft ook een fietsmonarchie. En die rukt in september altijd uit voor de Autoloze Zondag. 'Genieten van een dagj...

Lees ook

België heeft ook een fietsmonarchie. En die rukt in september altijd uit voor de Autoloze Zondag. ‘Genieten van een dagje Brussel’, aldus een tweet van het paleis. Grappig is dat de Belgische royals altijd zo’n beetje in dezelfde formatie door Brussel trappen. Voorop koning Filip en prins Gabriel, daarachter koningin Mathilde en kroonprinses Elisabeth en vervolgens het jongste grut, prins Emmanuel en prinses Eléonore. Met hier en daar een beveiliger én helmen voor de kinderen, waar Amalia niet aan zou moeten denken, maar in België is dat gebruikelijk. Wij voelen een royal fietsbattle aankomen!

Fietsmonarchie met fietshelmen

2015 © hln.be 2015 © hln.be

Filip doet overigens vaker onaangekondigd mee aan publieke evenementen in de Belgische hoofdstad. Zo liep hij ook al een aantal keren mee in een hardloopwedstrijd in de buurt van Brussel. Hopelijk in wel wat sportiever kleding dan hier op de fiets! Omdat we dit als fietsland bij uitstek natuurlijk niet op ons kunnen laten zitten, slaan we genadeloos terug met wel vijf (!) generaties fietsende NederRoyals. En nu de zuiderburen weer 🙂

1 Wilhelmina trapte zich lens

© hetgeheugenvannederland.nl © hetgeheugenvannederland.nl

Hoe sterk is de eenzame fietser, in dit geval koningin Wilhelmina? Oersterk, want deze fiets was loodzwaar en Hare Majesteit zoals gebruikelijk stevig ingepakt. Next!

2 Juliana peddelde door Soest en Baarn

© onbekend © onbekend

De paden op, de lanen in met koningin Juliana, die regelmatig op de fiets stapte om vanuit Paleis Soestdijk een boodschapje te doen of een vriendin te bezoeken. Juliana was dol op de natuur en al even dol op tulbanden als Mozah nu, reden om innig van haar te houden. En dan nu door naar de volgende fietsende Majesteit.

3 Beatrix wilde geen versnellingen

1991 © onbekend 1991 © onbekend

Prinses Beatrix fietste als kind rond Soestdijk, als moeder rond Drakensteyn en als vorstin rond Paleis Ten Bosch. Als koningin werd ze echter zelden trappend door Den Haag aangetroffen. Dat was toch meer een privé-en-werkbezoek-dingetje voor haar, zoals hier in ’t Twiske. De toenmalige koningin had niets met fietssnufjes en wilde gewoon een fiets met een terugtraprem. En dan onze huidige Royal Fietsers:

4 Oranjes fietsen door Wassenaar

2008 © RVD 2008 © RVD

Koning Willem-Alexander fietst al jaren met zijn gezin in Wassenaar en omstreken. Eerst zat Triple A in kinderzitjes, later in de Koninklijke Bakfiets (zoals hier in 2008) en tegenwoordig fietst het uiteraard allemaal zelf. Al laat Ariane zich hier in 2012 nog lekker trekken, de slimmerd.

2012 © RVD 2012 © RVD

5 Kroonprinses Amalia fietst naar school

2015 © ZM Willem-Alexander 2015 © ZM Willem-Alexander

Waarbij we bij de nieuwste fietsgeneratie aankomen: kroonprinses Amalia, op weg naar de middelbare school. Misschien niet altijd zwoegend in weer in wind (we vermoeden dat er ook wel eens een ritje per beveiligingsauto wordt gemaakt), maar toch echt vaker dan alleen op Autoloze Zondag. Waarbij wij toch echt volstrekt onofficieel en subjectief de titel fietsmonarchie claimen. Há!

Ook leuk: Harper Beckham en celebs op de fiets.

Laatste nieuws

Zie ook