Jackie Collins overleden

Koningin van de chicklits avant la lettre, Jackie Collins overleden. De Britse schrijfster van Hollywood glamour boeken...

Lees ook

Koningin van de chicklits avant la lettre, Jackie Collins overleden. De Britse schrijfster van Hollywood glamour boeken als ‘The world is full of married men’, ‘The stud’ en ‘Lucky’ uit de succesvolle Santangelo-reeks is op 77-jarige leeftijd in Los Angeles overleden aan borstkanker. Een ziekte die zij meer dan 6 jaar geheim gehouden heeft. Jackie schreef in haar leven 32 bestsellers over glamour, seks en affaires in Hollywood. Haar oudere zus, actrice Dame Joan Collins (82) is er kapot van.

Laatste interviews

Jackie maakte pas een aantal dagen geleden bekend dat ze borstkanker had, in een interview met People Magazine. De betreffende editie ligt nog niet in de winkel. Volgens People had Jackie haar zus Joan net voor het interview ingelicht. Jackie’s dochters berichten het volgende:

We zijn enorm verdrietig te moeten mededelen dat onze mooi, lieve, dynamische moeder Jackie vandaag overleden is aan borstkanker. Ze heeft een prachtig leven geleid, haar familie, vrienden en meer dan een miljoen lezers hielden van haar. Ze was een inspiratie en plaveide de weg voor vrouwen in fictie. Jackie leeft voort in haar personages. Er zijn geen woorden hoe groot het gemis voor ons is.

Jackie’s interview met People magazine vond op 14 september plaats in haar huis in Beverly Hills, waarbij ze aangaf geen spijt te hebben haar ziekte geheim te houden, ze vervolgt:

I did it my way, zoals Frank Sinatra zou zeggen. Sinds mijn diagnose heb ik nog 5 boeken geschreven. Ik heb een mooi leven gehad, ik ben overal op de wereld geweest, heb nog nooit een signeersessie afgezegd en niemand wist ervan. Tot nu. Nu is de tijd om het te vertellen.

En dat klopt, Jackie zei geen boekpromotie af. Voor haar laatste boek, ‘The Santangelos’ was ze laatst in Londen en gaf 9 dagen voor haar dood nog een interview aan ‘Loose Women’.

Jackie, dochter van Joseph en Elsa Collins, groeide op in een flat aan Marylebone Road in Londen. In haar tienerjaren volgde ze grotere zus Joan het acteervak in, maar moest het doen met kleine rolletjes in Britse B-films. Het liefst zou Jackie toen al gaan schrijven, maar daar kwam het pas van toen ze haar tweede man, Oscar Lerman ontmoette. Hij stimuleerde haar door te gaan, nadat hij de eerste pagina’s van ‘The world is full of married men’ voor ogen kreeg. Jackie is tot aan Oscars dood bij hem gebleven.

The world is full of married men

Jackie Collins overleden - eerste boek - the world is full of married men 1968 Jackie Collins haar eerste boek: The world is full of married men © AP Photo/File

In 1968 kwam Jackie’s eerste chicklit avant la lettre uit: The world is full of married men. Het boek werd bestempeld als ‘nasty, filthy and disgusting’ door Britse Roman-schrijfster & stiefoma van Lady Di, Dame Barbara Cartland en verboden in Australië en Zuid-Afrika. “Het boek was zijn tijd ver vooruit”, aldus Jackie. Maar laten we eerlijk zijn, Dame Barbara was niet zoveel gewend. En haar commentaar zorgde voor een goede salesboost in Engeland en Amerika. ‘The world is full of married men werd in 1979 verfilmd.

Verfilmingen

Acht van haar boeken werden verfilmd, als mini-serie of als film. Zo ook ‘Hollywood Wives’, waarin o.a. Anthony Hopkins en Candice Bergen speelden.

RIP Jackie Collins

Heel Hollywood huilt om het verlies van Jackie. En wij ook. Maar zoals Jackie zelf begin deze maand zei tegen Press Association:

Iedereen sterft en iedereen betaalt belasting. Dood & belasting, beiden onvermijdelijk. Daarom weiger ik om om mensen te treuren.

In memoriam: Jackie Collins

Jackie Collins door de jaren heen

Laatste nieuws

Zie ook