Dierendag in het paleis

Uiteraard is het ook dierendag in het paleis. En hoewel er vast ook koninklijke poezen, vissen, konijnen en hamsters zij...

Lees ook

Uiteraard is het ook dierendag in het paleis. En hoewel er vast ook koninklijke poezen, vissen, konijnen en hamsters zijn, zijn royal dogs toch de meest bekende huisdieren. Koninklijke families zijn er dol op. En dat is logisch, want honden lachen je niet uit als je tiara scheef staat, de pers iets lelijks over je heeft geschreven of de premier weer eens moeilijk doet over iets wat je hebt gezegd. De meeste koninklijke families hebben zo hun favoriete rassen. Zo is prinses Beatrix dol op Border Terriërs. En kozen koning Willem-Alexander en Máxima voor labrador Skipper (grote foto), die al een dagje ouder is en inmiddels gezelschap heeft gekregen van Nala, eveneens een zwarte lab.

Windsors zijn grote hondenfans

© British Monarchy  © British Monarchy

De Queen was als kind al dol op haar corgi’s en gunde ook haar eigen kinderen zo’n stronteigenwijs en reuze lief maatje. Op de foto, gemaakt door prins Philip, zie je kroonprins Charles en prinses Anne met hun harige broer op het strand. Anne koos later voor bull terriërs. Charles heeft in zijn leven corgi’s en labradors gehad. En woont nu vooral samen met Jack Russels Beth en Bluebell van Camilla. “Beth is de liefste hond ooit, met een zeer zachtaardig karakter,” aldus de hertogin van Cornwall. “Bluebell is feller en vinniger, maar ook heel leuk. Ze denkt dat ze een stuk groter is dan ze daadwerkelijk is en dat ze de boel moet verdedigen. Het zijn heel gelukkige hondjes en ze zijn dol op elkaar, dat is het belangrijkste. En ik ben dol op Jack Russels, ze zijn zo intelligent.”

Geen dag zonder teckels voor de Denen

© Getty Images © Getty Images

De Denen gaan voor een ras met een royaal ego: de teckel. De honden drentelen steevast om koningin Margrethe heen, houden zich nooit aan het protocol en willen in de auto altijd ‘op schoot én voor het raam zitten’, volgens Hare Majesteit. Die hier vermoedelijk Helike aait en al eens werd uitgeroepen tot Deense Hondenvriend van het Jaar. De Royal Hot Dogs hebben op het vliegveld hun eigen strookje gras, om nog even te kunnen plassen voor een lange vlucht in de royal jet. Legendarisch was Evita, de teckel van prins Henrik, aan wie de prins-gemaal zelfs een gedicht wijdde. ‘Ik hou ervan je vacht te strelen en te zien hoe die glanst, jij lieve, bijzondere hond, die me ontvangt met pauselijke trots.’

Het paleis is van Ziggy (en de rest ook)

© HRH Crown Princess Mary © HRH Crown Princess Mary

Kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary braken met de Deense teckeltraditie. Zij hebben sinds 2005 Border Collie Ziggy, intens bemind door kinderen Christian, Josephine, Vincent en Isabella. De hond was een huwelijkscadeau van de Deense Kennel Club en past uitstekend bij het sportieve leven van Frederik en Mary. Ze gaat vaak met hem fietsen en hardlopen en volgens Frederik was Ziggy het harige kind waar ze vijf maanden mee hebben kunnen oefenen, voor Christian werd geboren. De ferme voornemens om het terrein van de hond in te perken, liepen overigens al na twee weken stuk. Ziggy beschouwt niet alleen het hele paleis inclusief alle banken, maar ook de bijbehorende tuin én Kopenhagen tot zijn territorium.

Prins Lupo, de harige broer van George

© Michael Middleton © Michael Middleton

Prins William groeide op met de honden van zijn vader, maar zwarte labrador Widgeon was echt van hem. De hond was gedurende zijn eindeloze verkering met Kate een vaste metgezel. Ze is ruim veertien geworden, William en Kate zijn tegenwoordig de baasjes van zwarte spaniël Lupo, die samen opgroeit met prins George en prinses Charlotte en door prins Harry gekscherend ‘prins Lupo’ wordt genoemd.

Jambo was Victoria’s steun en toeverlaat

© Luca Teuchmann / Getty Images © Luca Teuchmann / Getty Images

Ook Victoria van Zweden groeide op met labradors. Ze hebben er vele gehad, maar de beroemdste was toch Jambo. Victoria kreeg hem in 1998, op de foto is hij zes. Prinses en hond waren onafscheidelijk tot zijn dood, in 2010. Jambo deed mee aan balkonscènes en fotomomenten, droeg bij gelegenheid de Zweedse kleuren en was een grote troost in de tijd dat Victoria herstelde van anorexia en gedurende haar eindeloze verkering met Daniel, met wie ze niet zomaar mocht trouwen. Hieronder een teder momentje tussen baas en beest.

© HRH Crown Princess Victoria of Sweden © HRH Crown Princess Victoria of Sweden

Estelle kan terugvallen op Brandy

© Luca Teuchmann / Getty Images © Luca Teuchmann / Getty Images

Voor zover bekend hebben prinses Victoria en prins Daniel momenteel geen hond. Dus moet Estelle het doen met Brandy, de hond van opa Carl Gustaf, die de koning van Zweden vrijwel overal vergezeld. Het ras kunnen we zo snel niet thuisbrengen (is het een liefdesbaby van een ridgeback die een wilde nacht met een weimaraner heeft gehad?), maar Brandy is heel lief. En kan de la met de hondenkoekjes in het koninklijke bureau net zo lang hypnotiseren, tot Zijne Majesteit er niet langer tegen bestand is. Er liggen ook een paar ballen is, waarmee stiekem tussen het antiek wordt gespeeld.

Siri heeft geen zeepootjes…

© onbekend © onbekend

Prinses Sofia en prins Carl-Philip van Zweden adopteerden border terriër Siri toen ze net samenwoonden. De terriër is hun oogappel, ging mee op huwelijksreis, vergezelde hen op vakantie en wordt door de prins meestal mee naar zijn werk genomen. Gaat het stel uit eten, dan is Siri meestal ook van de partij: ze zit op schoot, of ligt onder de tafel. Het enige waar de terriër niet dol op is, is zeilen: dan blijft ze thuis al wordt ze dan ook wel eens bij de Zweedse koninklijk paar of bij prinses Victoria gespot. “We zijn zeer aan haar gehecht,” zegt Carl Philip. “Het is een schatje en ze heeft uithoudingsvermogen, we kunnen ook met haar gaan hardlopen.”

Apple is altijd van de partij

© HRH Prince Joachim of Denmark © HRH Prince Joachim of Denmark

Prinses Marie van Denemarken deelde al voor ze prins Joachim van Denemarken leerde kennen haar leven met Apple, een Bichon Frisé. De prins, gewend aan stoere jachthonden, zette zich al snel over het enorme schoothondgehalte van Apple heen. En werd al binnen een paar weken gespot terwijl hij de vrolijke poederdons uitliet. Apple maakt deel uit van het gezin, doet vliegreizen per draagzak en is altijd bij Marie in de buurt. Hier rijdt de bakfietsmoeder met dochter Athena en harige dochter Apple op het terrein van Slot Schackenborg, het buitenverblijf van de prins.

Monte wordt op handen gedragen

© Palais Princier de Monaco © Palais Princier de Monaco

Maltezer Carlo sleepte prinses Charlene door haar eerste moeilijk jaren in Monaco. Tegenwoordig heeft ze alleen nog een chihuahua, Monte; Carlo heeft bij een ongeluk het leven gelaten. “Monte was ontroostbaar,” zei de prinses in Paris Match. “Ze waren elkaars beste vriend en ze waren ook mijn beste vrienden.” Monte leidt een koninklijk bestaan en wordt zelden op vier pootjes gesignaleerd, omdat hij vrijwel altijd wordt gedragen. Echtgenoot prins Albert heeft een al wat oudere zwarte labrador. Zus Caroline deelt haar leven met een teckeltweeling, Tatiana en Andrea hebben een Franse buldog, Daphnee, die ze hun ‘eerste kind’ noemen en op hun bruiloft een van de ‘bruidsmeisjes’ was.

Prinses Caroline heeft teckels

© onbekend © onbekend

De bulldog van Tatiana en Andrea

© Palais Princier de Monaco © Palais Princier de Monaco

Paleis-doodles van Oslo

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Het Noorse kroonprinselijke gezin heeft twee labradoodles, Millie Kakao en een dochter uit het nestje dat Millie in 2013 kreeg: Muffin Sea Urchin (‘Zeg maar Muffin’). De doodles en het gezin zijn onafscheidelijk: ze gaan samen kamperen, varen én vieren samen Nationale Dag. Hoewel prins Sverre hier zijn beste imitatie van de Hondenfluisteraar doet, is Muffin vooral Ingrids hond. Volgens Mette-Marit zijn ze voorbeeldig opgevoed, behalve in de buurt van ‘kussens, vleeswaren, kaas en lievelingsschoenen’.

De geheime Yorkie van Luxemburg

© Court Granducale Luxembourg © Court Granducale Luxembourg

Maria Teresa van Luxemburg is dol op haar Yorkie, over wie verrassend weinig bekend is. Koninklijke Hoogheid en terriër zijn onafscheidelijk genoeg om samen op vakantie te gaan – de terriër was er deze zomer bij in Zuid-Frankrijk – maar hoe het dropje heet en of het een heer of een dame is, is ons onbekend. Wie kraakt dit aartshertogelijke staatsgeheim?

Laatste nieuws

Zie ook