Royal vriendinnen hebben het samen leuk

Cool, royal vriendinnen hebben het samen leuk. Het is geen groot gezelschap, maar door hun unieke positie is er al gauw...

Cool, royal vriendinnen hebben het samen leuk. Het is geen groot gezelschap, maar door hun unieke positie is er al gauw herkenning en onderlinge steun. Vrijwel allemaal zitten ze tussen kleine en opgroeiende kinderen. En vrijwel allemaal zijn de geboren royals getrouwd, uit liefde, met een burger. Dat maakt de sfeer onderling net even wat minder afstandelijk en statig als die van de vorige generatie. Zoals hier tijdens het huwelijk van Victoria van Zweden, waar toen nog kroonprinses Máxima een ussie maakt van zichzelf, prinses Mabel en Mette-Marit, waarbij toen nog koningin Beatrix van de weeromstuit ook gezellig meedoet. Net even wat gezelliger dan stijf naast elkaar staan, toch?

Vriendinnen én royal buren

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Het feit dat Máxima, Letizia en Mathilde inmiddels zijn gepromoveerd tot de Majesteit Eredivisie lijkt de verhoudingen niet echt te hebben beïnvloed. Máxima en Mathilde zijn al bevriend vanaf het moment dat – toen nog – La Zorreguieta naar Brussel verhuisde, in de aanloop van haar verloving. Ze hebben kinderen in dezelfde leeftijden, shoppen onverbeterlijk bij modehuis Natan en grijpen elk Nederlands-Belgisch project aan om samen op pad te gaan. Koningin Máxima is de meest flamboyante van de twee (oké, van de hele lichting), maar vlak ook koningin Mathilde niet uit. Die schijnt met een vriendelijke en voorname uitdrukking ‘verrukkelijk sarcastisch’ uit de hoek te kunnen komen, volgens een insider.

Vriendschap van het Hoge Noorden

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Waar Máxima de reputatie heeft vrolijk, slim en charmant te zijn, staat kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen bekend als de meest aardse en aardigste van het stel. Goed bevriend met allemaal, hecht bevriend met de Oranjes, de Denen en vooral de Zweden. Op de foto legt ze samen met Victoria van Zweden een werkbezoek af. En we vermoeden zomaar dat Victoria haar hier net heeft verteld dat ze weer zwanger is, nieuws wat weken later pas officieel naar buiten werd gebracht. En dit is Mette-Marit ten voeten uit: spontaan, empathisch en oprecht blij. En duidelijk van plan die warme band ook aan de volgende generatie mee te geven.

Queen over Trix: ‘Typical Dutch’

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Opvallend is dat de afdeling Windsor er een beetje buiten valt. Dat komt deels omdat Engeland een eiland is, waardoor de banden met royals van het vaste land van oudsher minder hecht zijn. Op het vasteland zijn bovendien meer onderlinge familiebanden. Maar het komt ook omdat de Queen slechts zelden hoogtepunten als royal weddings bijwoont. Het is al heel wat als ze naar die van familieleden gaat, laat staan dat ze in Europa haar opwachting maakt. Wat het des te bijzonderder maakt dat Elizabeth wel degelijk een goede band heeft met Beatrix. Die laatste belde haar collega in 2013 dan ook vooraf om te zeggen dat ze zou aftreden. Waar de Queen wenselijke antwoorden op gaf. Om na het gesprek met haar ogen te rollen en als een echte primus inter pares (eerste onder gelijken) met haar ogen te rollen en ‘Typical Dutch’ te zeggen. Met zulke vriendinnen heb je geen frenemies nodig!

En hertogin Kate?

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

In het kielzog van de Queens ultieme ‘stiff upperlip’, die ook wordt bepaald door allemaal staatskundige gevoeligheden, heeft ook de generatie van kroonprins Charles geen buitengewoon warme vriendschapsbanden in Europa. En is de lichting van prinsen William en Harry er evenmin echt bekend. Dat maakt gezamenlijk optredens een beetje stroef, zoals bij hertogin Kate en prinses Mary van Denemarken bleek. Die laatste is een vlotte tante met een achtergrond in marketing, van Kate is vaak wat moeilijk hoogte te krijgen. En als beeldig glanzend prinsessenhaar het enige is wat je gemeen hebt, duurt een dag samen optrekken nog best lang, zo bleek bij een bezoek aan een opslagcentrum van Unicef. Daar valt dus nog wel wat veldwerk te verrichten, qua royal eenheid in Europa.

Laatste nieuws