Exclusief interview prinses Märtha Louise

Een interview met prinses Märtha Louise slaan we natuurlijk niet af. De prinses van Noorwegen (43) staat bekend als een...

Lees ook

Een interview met prinses Märtha Louise slaan we natuurlijk niet af. De prinses van Noorwegen (43) staat bekend als een kleurrijke royal. Zo praat ze met engelen en heeft ze een eigen school, die ze runt met zakenpartner Elisabeth Nordeng. Samen bieden ze spirituele opleidingen aan waar een zeer materieel prijskaartje aanhangt. Sinds vorig jaar woont Märtha Louise in Lommerdalen, een half uurtje rijden van Oslo, met haar man Ari Behn en hun drie dochters Maud (12), Leah (10) en Emma (7). Die gaan er naar de Steiner School in Bærum, wat ongetwijfeld goed aansluit bij de niet alledaagse vibe van het gezin. Tijdens het Happinez Festival sprak Beau Monde exclusief met de prinses.

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Uw werk met spiritualiteit lijkt aanzienlijk meer te worden geaccepteerd dan een paar jaar geleden, ervaart u dat zelf ook zo?
Prinses Märtha Louise “Toen ik er een paar jaar geleden mee naar buiten kwam, gingen mensen nog net niet de straat op, zo belachelijk vonden ze het. Het zou slecht zijn voor mijn familie, voor het koningshuis. Alles is altijd schadelijk voor het koningshuis. Ik ben daar erg van geschrokken, maar intussen is er veel meer begrip. Veel meer mensen zijn bezig met zaken als zingeving, spiritualiteit en meditatie. Dus de reacties zijn nu veel milder. Heel grappig is dat ik in die tijd veel in Nederland was en dat hier niemand opkeek van mijn engelenverhaal. De reactie bij jullie was: ‘Joh, dat is nog niets, onze prinses Irene praat met bomen en stenen’.”

De reactie in Nederland was: ‘Joh, dat is nog niets, onze prinses Irene praat met bomen en stenen’

Is het lastig evenwicht te vinden tussen uw taken als royal en uw werk?
“Ik heb mijn vader in 2002 gevraagd het ‘koninklijke’ uit mijn titel weg te halen, zodat er iets meer afstand is, dat helpt. Mensen wennen er steeds meer aan dat wat ik nu doe mijn werk is en dat de koninklijke familie iets heel anders is. Maar ik hoor bij die familie, dat is nu eenmaal zo.”

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Wat is nu precies uw gave?
“Als kind voelde ik me al anders omdat ik dingen ervoer die anderen niet voelden. Als je hooggevoelig bent, pik je alles op wat anderen aan emotionele en fysieke spanningen bij zich hebben. Ik zag energie rond mensen, ik kon onuitgesproken waarheden waarnemen en had ook toen al helende gaven.”

Kunt u iets over uw werk vertellen?
“We komen allemaal van het Licht. En door dat Licht zijn we allemaal met elkaar verboden. Als kind sta je je meestal nog voor die eenheid open, maar als je ouder wordt, verlies je vaak die openheid. Mensen beseffen niet dat ze zo één van de meest natuurlijke en heilige connecties kwijtraken die je als mens kunt hebben: de ware connectie met het goddelijke. Door het verlies van dit natuurlijke contact raak je ook de band met jezelf en je omgeving kwijt. Wat mijn partner Elisabeth Nordeng en ik doen is je helpen de sleutel – we noemen dat je spirituele wachtwoord – terug te vinden. Zodat je weer die unieke connectie kunt maken met de wijsheid van je hart.”

© Norwegian Court © Norwegian Court

Wat is de rol van engelen hierin?
“Ik zou het niet weten, het is geen exacte wetenschap. Elisabeth en ik deden al drie jaar een cursus en studies met anderen zonder dat we een klik hadden. Op een dag spraken we over engelen en ons contact met hen en was het alsof de engelen zelf een sluier tussen ons ophaalden en we opeens enorm veel in elkaar herkenden. Engelen zijn overal om ons heen, ze zijn er om ons te helpen, als je er voor openstaat.”

Hebt u een beschermengel?
“Ja, ik leerde mijn beschermengel kennen toen ik zesentwintig was. Die ontmoeting was op zich niets bijzonders, ik was me er niet eens van bewust dat mijn leven op dat moment veranderde. Ik zat te mediteren en de geur van rozen en een nadrukkelijke aanwezigheid van liefde vulde de kamer. Het was zo tastbaar dat ik niet anders kon dan accepteren dat de ervaring echt was, en dat spiritueel zijn en dit soort ervaringen hebben natuurlijk en normaal voor me waren. Door deze ontmoeting kon ik een connectie met mijn spirituele wachtwoord maken en beter naar mijn hart en engelen luisteren bij alles wat ik deed. Door de jaren heen is mijn leven volledig veranderd van fulltime ruiter tot spirituele leraar, schrijver en spreker.”

Märtha Louise en Elisabeth © Mark Renders / Getty Images Märtha Louise en Elisabeth © Mark Renders / Getty Images

Het geheim zit in je aura dicht bij jezelf houden, volgens uw boek ‘The Spiritual Password’
“Mijn hele leven sta ik al in de belangstelling. Dat heeft ertoe geleid dat mijn aura onbewust steeds groter is geworden als een soort bescherming. Lange tijd heb ik het gevoel gehad dat mijn verplichtingen als prinses overweldigend waren. Omdat ik me niet goed genoeg voelde voor die rol, probeerde ik mezelf populair te maken door een stukje van mezelf weg te geven aan iedereen die ik ontmoette, iedereen die ik moest ontmoeten en iedereen die ik wellicht nog zou ontmoeten in de toekomst.”

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Dat klinkt uitputtend…
“En dat was het ook. Het resultaat was dat ik heel Noorwegen probeerde te dekken met mijn aura. Tegelijk was ik gefrustreerd dat zoveel mensen naar mijn mening veel te dichtbij kwamen. Ik had het gevoel dat de media meer van me pakten dan ik wilde geven en dat ze mijn persoonlijke leven plunderden. Het voelde alsof mensen delen van me afpakten zonder het te vragen. Ik vond het vervelend al ze naar me keken. Het kwam zo ver dat ik mensen amper nog gedag kon zeggen zonder een knoop in mijn maag te voelen.”

Het resultaat was dat ik heel Noorwegen probeerde af te dekken met mijn aura

En toen?
“Op een dag deed ik een oefening met een vriendin die aan de andere kant van de kamer ging staan en tegen me zei dat ik net moest doen alsof ik officieel ‘in functie’ was. Ze kwam langzaam op me aflopen en ik moest zeggen wanneer ze me te dichtbij kwam. Ik vroeg haar te stoppen toen ze op ongeveer drie meter afstand was. Ze moest lachen en zei: ‘Hoe kan iemand nu een gesprek met je aanknopen zonder zich op verboden terrein te begeven? Ze kunnen niet eens dichtbij genoeg komen om je de hand te schudden.”

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Was dat een eyeopener?
“Ja, we deden die oefening nog veel vaker en ik kwam erachter dat het in andere situaties heel anders was. In de stallen, waar ik me veilig voelde, kon ze pal op me staan zonder dat het me ongemakkelijk maakte. Dat heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Later realiseerde ik me dat mijn aura meebewoog met de situatie waarin ik me bevond. Als ik het op normale afstand hield – dat is zo’n beetje de lengte van een uitgestrekte arm – verdween het gevoel door anderen verzwolgen te worden. Dat is dus iets wat je kunt leren, als je last hebt van het gevoel dat mensen te dicht bij komen of teveel van je vragen.”

Vindt u het vervelend dat er wel eens om u wordt gegniffeld als u hebt over dit soort dingen hebt?
“Ik kan daar geen enkele invloed op uitoefenen, dus ik accepteer het. Dingen die je niet kunt veranderen accepteren brengt veel rust en vrede in je leven.”

Wat zijn uw toekomstplannen?
“We leven in een nieuwe tijd met nieuwe regels. Om alles uit jezelf te halen, moet je je hart openstellen voor het grootste en mooiste dat je in je leven kunt hebben. We gaan via Soulspring.no volgend jaar ook online cursussen in het Engels geven. Iedereen is welkom om mee te doen. Hoe meer mensen zich openstellen, hoe meer Licht.”

Laatste nieuws

Zie ook