Koning Willem-Alexander spreekt VN toe

Spannend, koning Willem-Alexander spreekt morgen de VN toe. Dus die is vast nog ijverig aan het schrappen en repeteren....

Lees ook

Spannend, koning Willem-Alexander spreekt morgen de VN toe. Dus die is vast nog ijverig aan het schrappen en repeteren. Niet dat hij geen ruime ervaring in spreken in het openbaar heeft, speechen is zo’n beetje zijn core business. Desnoods doet hij het in het Spaans. Legendarisch was zijn kernachtige ‘een slapende garnaal gaat naar de kloten’ uitspraak in Mexico, met dank aan een vertaalfout “van een Argentijn, niet Máxima”. Dat zal hem in New York vast niet overkomen. En enige gezonde spanning zou begrijpelijk zijn, want het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd speecht voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Team Holland naar de VN

© Getty Images © Getty Images

De koning wil in zijn toespraak ingaan op de betekenis van de VN (lieve Majesteit, misschien hun onnavolgbare bijdrage aan het Zwarte Pieten debat maar even niet noemen?). Ook spreekt hij over de steun van internationale kabouter Nederland aan de VN op terreinen als vrede en ontwikkeling. Aan de vergadering doen ook koningin Máxima en premier Mark Rutte mee. Met de aanwezigheid van de zware delegatie (beste RVD: geen vrouw wil in dezelfde zin genoemd worden als het woord ‘zware’) wil Nederland zijn kandidatuur onderstrepen voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN in 2017. Go Team Holland!

Laatste nieuws

Zie ook