Farah Diba heeft hoop voor Iran

Nu de toenadering met het westen reëel begint te worden, heeft Farah Diba weer hoop voor Iran. De voormalig keizerin van...

Nu de toenadering met het westen reëel begint te worden, heeft Farah Diba weer hoop voor Iran. De voormalig keizerin van Perzië (77) wil niets liever dan meer welvaart voor haar vaderland. “Ik leef niet in het verleden, ik leef in het hier en nu en hoop altijd op een betere toekomst,” zegt ze. “Dat is ook de boodschap voor mijn landgenoten. Goodwill zal altijd winnen van het slechte.” Denkt ze ooit terug te kunnen? Volgens Farah is dat ‘een verre droom’ en niet waar het om gaat. “Ik denk alleen maar aan de mensen en wat goed is voor hen. Het gaat niet om mij, het gaat om het volk.”

Farah was echt verliefd op de sjah

© Life © Life

Gesproken als een Keizerlijke Hoogheid, maar wel eentje die ter wereld kwam als gewoon burgermeisje. Farah is geboren in Tabriz en groeide op ineen welgesteld gezin in Teheran. Mohammed Reza Pahlavi leerde ze kennen tijdens haar studententijd in Frankrijk, waar hij studerende landgenoten bezocht. De laatste sjah van Perzië was net gescheiden van zijn tweede vrouw, omdat die geen kinderen kon krijgen en zocht een nieuwe echtgenote die voor een zoon kon zorgen. Hij maakte Farah het hof omdat ze niet alleen slim was, maar ook haar talen sprak en vertrouwd was met zowel de westerse als de Perzische cultuur. De foto is genomen net na de verloving. “Ik vond hem erg aantrekkelijk, van nature erg charmant, slim en serieus, al kon hij ook toegeeflijk en warm zijn,” zegt Farah Diba. “Hij had een lieve lach die me diep raakte, lange wimpers die ik onuitsprekelijk romantisch vond en prachtige handen.”

Sprookjeshuwelijk in het paleis

© Getty Images © Getty Images

Ze trouwden op 22 december 1959. De bruid was 21 en droeg een Dior van Yves Saint Laurent, die daar destijds aan het roer stond. De japon was van zijden gabardine met zilverdraad, kristallen en een zoom van bont. In andere zomen was onzichtbaar blauw lint genaaid, in de stille hoop op een zoontje in de toekomst. Ze droeg er de speciaal voor haar gemaakte Noor-ol-Ain tiara bij, met daarin de grootste roze diamant ter wereld. De bruidegom was 40, rookte onverstoorbaar door de hele ceremonie heen en heeft ook op deze foto een sigaret in zijn hand. Farah Diba bleef Saint Laurent trouw tot zijn dood en droeg vele prachtige creaties van hem.

Rijkdom van de Pauwentroon

© Life © Life

Door haar huwelijk met de sjah werd Farah een icoon: geen vorstin was in die tijd zo mooi en zo rijk behangen met juwelen als die van de Pauwentroon. Samen met Reza Sr. kreeg Farah vier kinderen: Reza Jr. (het jongetje dat hier tussen hen in staat), Farahnaz, Ali-Reza en Leila.

Van koningin tot keizerin

© Keystone / Getty Images © Keystone / Getty Images

Het gezin leefde in fabuleuze rijkdom in het Marmeren Paleis en had ongekende status. Op de foto krijgt troonopvolger Reza, die er hier comfortabel bijzit, in 1963 een galaparade voor zijn vierde verjaardag in het Amjadieh Stadium in Teheran. Toen ze eenmaal een mannelijke troonopvolger had geleverd, kreeg Farah meer invloed en maakte ze zich vooral sterk voor humanitaire doelen. De sjah kroonde haar in 1967 tot keizerin of ‘shabanou’, als blijk van waardering voor alles wat ze had gedaan.

Farah’s grote verdriet

© Life © Life

Aan het sprookje kwam in 1979 een einde toen de Iraanse revolutie uitbrak en de Pahlavi’s onder vuur kwamen te liggen om hun opulente levensstijl. Het gezin vluchtte naar het buitenland en zwierf rond, op zoek naar een land wat hen asiel zou willen bieden, wat politiek zeer gevoelig lag. “Ik zal nooit de tranen in de ogen van de sjah vergeten op de dag dat we Iran verlieten,” zegt ze. “Op die verlaten startbaan en in het vliegtuig had ik maar één gedachte: of we er ooit terug zouden keren.” De foto is genomen in de zeer korte periode dat ze in Amerika woonden, waar Reza werd behandeld voor non-Hodgkin-lymfoon, een bijzondere vorm van lymfklierkanker. Hij stierf in 1980 in ballingschap in Cairo, Farah vestigde zich in de Verenigde Staten. Verbannen zijn en wennen aan de echte wereld trok echter een zware wissel op met name de twee jongste kinderen. Dochter Leila overleed in 2001 aan een overdosis slaapmiddelen, Ali-Reza pleegde in 2011 zelfmoord.

Leven in de luwte

© Point de Vue © Point de Vue

Farah wordt nog altijd uitgenodigd bij Europese royal events. Zo was ze aanwezig bij de huwelijken van prins Frederik van Denemarken, prins Nikolaos van Griekenland en prins Albert van Monaco. Verder houdt ze zich bezig met goede doelen, maakt ze in juli elk jaar een bedevaart naar het graf van haar man en geniet ze van haar vier kleindochters. Hier staat ze op de foto met drie van hen, Amerikaanse Noor, Farah en Iman. De vierde kleindochter heet Iryana en werd zeven maanden na de dood van haar vader Ali-Reza geboren. Wat wil ze hen meegeven? “Vriendelijkheid is niet genoeg, je moet andere mensen echt helpen. Daarvoor zijn we hier.”

Laatste nieuws