Prinses Michael is weer beter

Kijk eens aan, prinses Michael van Kent is weer beter. Ze liep wekenlang met een ooglapje rond na een operatie. Maar hie...

Lees ook

Kijk eens aan, prinses Michael van Kent is weer beter. Ze liep wekenlang met een ooglapje rond na een operatie. Maar hield uiteraard wel oog voor stijl, want ze had er wel zestien die ze steeds beeldig matchte met haar outfits. “Bovendien was het enig om iets piraatachtigs te hebben,” aldus de prinses (70) die dol is op aandacht en dus alles uit haar herstelperiode haalde wat erin zat. Aan dat niet klein te krijgen esprit en die overmatige zelfverzekerdheid heeft ze haar bijnaam te danken: prinses Pushy. “Al was het de laatste weken natuurlijk prinses Patchy,” aldus de aangetrouwde nicht van de Queen. Die in tegenstelling tot wat iedereen beweert best zelfspot heeft.

 Populaire debutante

© Marc23 / theroyalforums.com © Marc23 / theroyalforums.com

Prinses Michael kwam ter wereld als Marie-Christine, dochter van baron von Reibnitz en gravin Maria-Anna-Carolina-Franziska-Walpurga-Bernadette Szapáry von Muraszombath, Széchysziget und Szapár. De riante hoeveelheid namen duidt op overcompensatie voor het feit dat we het hier niet hebben over de eredivisie van de aristocratie. Op de foto het bescheiden familiekasteel Gross-Gauden. Echter niet getreurd: Marie-Christine ontpopte zich tot een beeldige debutante. Welbespraakt, schalks en iemand die een feestje kan maken en breken, koosnaam ‘Schnitzel’. Walsend door Europa raakte ze zo gewend aan het jetsetleven dat ze naar verluidt ooit minzaam een Mercedes van een bewonderaar afsloeg, omdat ze ‘liever niet in een taxi reed’.

Op jacht naar de schat

© Office of Prince and Princess Michael of Kent © Office of Prince and Princess Michael of Kent

Haar eerste man was Engelse bankier Thomas Troubridge. Als baronet geen onaardige vangst voor een ambitieus meisje. Maar zoals Marie-Christine zegt: “Ik heb altijd geweten voor grootste dingen bestemd te zijn.” Dus toen prins Michael van Kent in beeld kwam, wist ze niet hoe snel ze moest scheiden en hertrouwen. De prins is een kleinzoon van koning George V, een neef van de Queen en verwant aan de Griekse en Deense royals. Zodat Marie-Christine tot haar grote vreugde een Koninklijke Hoogheid werd en voortaan door het leven ging als H.K.H. Prinses Michael van Kent. De foto is genomen op het bal voor hun huwelijk in juni 1978. Marie-Christine draagt Belville Sassoon en de Kent City of London fringe tiara.

Gek op gratis leven

© Office of Prince and Princess Michael of Kent © Office of Prince and Princess Michael of Kent

Het stel kreeg twee kinderen: lord Frederick en lady Gabriella. “Ik was niet dol op voor ze zorgen en hun luiers verschonen,” zegt prinses Michael. “Ik had twee nanny’s. God, yes.” Zo zouden ze in de luwte van de Windsors een verrukkelijk bevoorrecht bestaan kunnen hebben. Met hier en daar een goed doel of een gala, want de prinses is iemand die je gerust naast Poetin kunt zetten: ze pakt hem helemaal in (zie foto verderop). Helaas is er altijd gedonder over geld. Zo leefden haar man en zij 29 jaar zo goed als gratis in een riant appartement (vijf slaapkamers, vijf ontvangstkamers) in Kensington Palace. De geste kostte de Queen 165.000 euro per jaar, de Kentjes mekkerden al over de 96 euro die ze per week zelf moesten betalen.

Prinses op de erwt

© Office of Prince and Princess Michael of Kent © Office of Prince and Princess Michael of Kent

Toen ze in 2008 te horen kregen dat de huur voortaan voor eigen rekening kwam, jammerde de prinses tegen vrienden dat ze zo arm waren dat ze hun landgoed Nether Lypiatt – waarin ze hier subtiel als altijd poseert met haar man – moesten verkopen. “We moeten zeer sober leven en hebben dramatisch bezuinigd,” aldus de prinses in de Times. “We kunnen niet meer uit eten in restaurants. Alleen nog gecaterde diners aan huis. En we moeten tegenwoordig met easyJet naar Biarritz.”

Prinses aan het woord

© John Swanell / Office of Prince and Princess Michael of Kent © John Swanell / Office of Prince and Princess Michael of Kent

Niet dat ze geen inkomen heeft. De prinses schreef al vijf boeken (fictie en non-fictie) over royals, werkte als binnenhuisarchitect en zag kans een galerie failliet te laten gaan, volgens boze tongen aan haar onkostenvergoeding. Verder mag ze graag lezingen geven over haar leven. Zo kan ze heerlijk kleurrijk vertellen over hoe ze afstamt van iedereen van Diane de Poitiers (de lievelingsmaîtresse van Henry II) en Catherine de Medici (koningin van Frankrijk) tot schilder Peter Paul Rubens. “Soms zeggen mensen: we stammen allemaal af van Adam en Eva,” zegt ze. “Maar stam je direct af van Karel de Grote? Kun je zeggen dat koning Lodewijk IX je voorvader is? Ik wel.” 

Te chic voor de Windsors

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

En daar houdt het niet mee op. “Ik heb meer blauw bloed in mijn aderen dan wie er ook in de koninklijke familie is getrouwd sinds prins Philip,” aldus de prinses. Die ook meent “de eerste lange persoon te zijn die in de clan is getrouwd.” Haar pogingen om te onderstrepen dat ze echt een heel uniek sneeuwvlokje is, leverden haar bij de Windsors de bijnaam ‘Onze Val’ op. Dat is een knipoog naar de Valkyries (walkuren, strijdgodinnen uit de Duits-Noorse mythologie). De Queen liet zich ook ooit ontvallen “dat de prinses eigenlijk wat te chic is voor onze familie”, sarcasme dat geheel aan Marie-Christine voorbij ging. Ze knikte in ieder geval blij en instemmend.

Prinses vol controverses

© Scott Barbour / Getty Images © Scott Barbour / Getty Images

Naast geld is er ook altijd gedoe met de wereldvreemdheid van de prinses. In een New Yorks restaurant zei ze “Ga toch terug naar de koloniën” tegen een tafel met Afro-Amerikaanse medegasten, die ze later omschreef als “een stelletje rappers”. Het waren in werkelijkheid een financier, een muziek executive, twee journalisten en een advocaat. De prinses houdt overigens vol dat ze zei dat ze zélf met liefde zou terugkeren naar de koloniën om aan hun kabaal te ontsnappen, wat er het niet echt beter op maakte.

 Het hart op de tong

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Ook haar opmerking dat de Britten zich zorgen zouden moeten maken over de bloedlijnen van hun kinderen viel niet in goede aarde. “De hemel verhoedde dat een verkeerde druppel bloed in hun labrador gaat, maar ze laten kun kinderen met alles en iedereen trouwen.” Ze maakte zich eveneens niet geliefd door prinses Diana te omschrijven als ‘bitter en gemeen’. En zag kans haar bloedeigen zoon op de kast te jagen. “Freddie vind het een enige naam, net als veel andere mensen,” zegt ze over Maud, haar kleindochter. “Ik vind hem vreselijk, maar het went vast. Alles went.”

Verliefd in Venetië?

© Daily Mail © Daily Mail

Omdat ze zelf zo buitengewoon chic is en weet hoe het hoort, begon ze negen jaar geleden aan een romance ‘speciale vriendschap’ met 21-jaar jongere meubelmagnaat Mikhail Kravchenko. Een teder ’tactiel’ uitje in Venetië zorgde voor zoveel ophef dat prinses Michael daarna aanzienlijk discreter was. Het contact liep stuk op een zakelijke deal waarvoor de prinses zo’n hoge gage wilde dat Mikhail afhaakte. Toen hij in 2012 werd geliquideerd naast zijn – hoe ordinair – Mercedes, was prinses Michael allang weer bij haar man en teruggekeerd in de koninklijke schoot. Zoals ze zelf ooit al zei: “Ik ben een verstandig mens, ik weet hoe het hoort.” Ja hoor, schat. Pure noblesse oblige.

Laatste nieuws

Zie ook