Máxima en Prinsjesdag

Máxima en Prinsjesdag is altijd een goede combinatie. Morgen rijdt ze voor de 15de keer met de Gouden Koets door...

Lees ook

Máxima en Prinsjesdag is altijd een goede combinatie. Morgen rijdt ze voor de 15de keer met de Gouden Koets door Den Haag en voor de 4de keer als koningin, dus ze is vast haar polsen al een beetje aan het losschudden voor deze wuifmarathon.

Haar kledingkeuze voor de opening van het parlementaire jaar is altijd statig en glamourous. En het blijft natuurlijk altijd een feestje als de Gouden Koets weer eens wordt uitgelaten, bij voorkeur met een paar licht eigenwijze paarden ervoor. We zetten haar bekendste Prinsjesdag-japonnen nog even op een rij, oordeel zelf over The Good, The Bad and the Ugly.

2002: Máxima’s eerste Prinsjesdag

2002 © Michael Porro / Getty Images 2002 © Michael Porro / Getty Images

Net een half jaar getrouwd en Máxima’s inner Evita Peron is hier nog alom aanwezig. Zeker gezien het kapsel van de hier nog kroonprinses, die er door vermoedelijk kapper Hervé een fascinator in liet zetten voor wat extra flamboyance. De rode jurk van Natan heeft een gevaarlijk diep decolleté. Wat blijkbaar een leermomentje was, want sindsdien heeft ze nooit meer zoiets gewaagds gekocht.

2012: Máxima in Natan

2012 © Michael Porro / Getty Images 2012 © Michael Porro / Getty Images

Ondanks tien jaar ervaring is de Gouden Koets nog altijd een uitdaging. Het ding schommelt enorm zodat er best wat spierkracht komt kijken om niet gelijkend een dronkenlap te wuiven. En bovendien kantelt ie altijd iets met uitstappen, wat van het enge klaptrapje een pittige evenwichtsoefening maakt, zeker op hoge hakken. Ook deze fuchsia japon is een Natan, die ze een jaar eerder al droeg bij het bezoek aan Qatar. Ons bin zûnig, namelijk.

2013: Máxima in Taminiau

2013 © Getty Images 2013 © Getty Images

Voor haar eerste Prinsjesdag als koningin pakte Máxima uit met een goudkleurige Jan Taminiau, die zeer statig en kuis was, en een hip riempje had. Tijdens de Troonrede had ze dezelfde stalen glimlach paraat als die haar door de inhuldiging sleepte. Ondanks het feit dat ze er toch al tien keer bij was geweest, is het toch anders als je opeens zelf op dat podiumpje moet, blijkbaar. Ondanks de zichtbare spanning werd duidelijk dat alles toch onder controle was, bij het nieuwe koningspaar.

2014: Máxima in Valentino

2014 © Getty Images 2014 © Getty Images

Ervaring als koningin? Check. Drie bussen haarlak op dat iets te los opgestoken haar? Ga er gerust van uit. Aanzienlijk meer ontspannen bij de Troonrede? Jazeker, de stalen glimlach week voor echte pret. En het land dan ook nog eens trakteren op een rode zijden Valentino, zo zien we dat graag. Al giechelden we wel massaal om de rode handschoenen die het geheel wel erg rood maakten. Maar: qua matchy-matchy zou Cheryl Morero trots op haar zijn!

2011: Máxima en De Hoed

2011 © Getty Images 2011 © Getty Images

Vooruit, omdat er toch wat te zeuren moet zijn: De Hoed Die De Natie Verdeelde. In 2011 droeg Máxima een grijze Taminiau en een bruine borsalino die echt niets van elkaar wilden weten. Flets, flodderig, kleurloos en – shock & horror – de hoed stond zo diep naar voren dat haar ogen amper te zien waren. Er waren mensen die het schitterend vonden, maar de meesten achtten het toch een fashion fail. Dus, vol verwachting klopt ons hart: waar zal ze ons morgen eens mee verrassen?

Laatste nieuws

Zie ook