The Queen breekt record

God Save The Queen, ze breekt vandaag een record. Koningin Elizabeth II is rond 18.30 uur de langst regerende vorstin di...

God Save The Queen, ze breekt vandaag een record. Koningin Elizabeth II is rond 18.30 uur de langst regerende vorstin die Engeland ooit heeft gehad. Het vorige record staat op naam van Victoria (1819-1901) die 63 jaar en 216 dagen op de troon zat. Of zoals Buckingham Palace uitploos: 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten. Het doorzettingsvermogen van de huidige Queen wordt op haar verzoek niet gevierd. Ze associeert haar vroege koningschap nog altijd met de voortijdige dood van haar geliefde vader en wil ook geen feestje ‘uit respect voor koningin Victoria’. Wat overigens niet wil zeggen dat ze het niet leuk vindt: hoe langer ze het doet, hoe relaxter ze als Majesteit wordt.

The Queen wil geen ‘fuss’

2014 © WPA Pool / Getty Images  2014 © WPA Pool / Getty Images

Elizabeth is nog in Schotland en keert pas 8 oktober terug naar Londen. Gezien haar uitspraak ‘I don’t want any fuss‘ zit er hooguit een extra fotomomentje in. Dat is aanzienlijk bescheidener dan Victoria die op 23 september 1896 een lief dagboek momentje had: “Vandaag is de dag waarop ik langer regeer dan elke andere Engelse vorst.” Kerkklokken luidden in het hele land en vreugdevuren werden aangestoken op de heuvels van Balmoral, waar ze destijds woonde. Britse majesteiten zijn wel vaker volhouders: George III (1738-1820) zat 59 jaar en 96 dagen op de troon, James VI (1566-1625) 57 jaar en 246 dagen. Elizabeth I (1533-1603), naar wie no II is vermoed, hield het 44 jaar en 127 dagen vol.

It ain’t easy being Queen

2012 © WPA Pool / Getty Images  2012 © WPA Pool / Getty Images

In de afgelopen 63 jaar heeft de Queen heel wat hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Zo was ze regerend en wel zwanger van prins Andrew en Edward. Moest bij staatsbezoeken uit beleefdheid wel eens een hapje rat als plaatselijke delicatesse eten. En raakte dertien landen kwijt die liever als zelfstandige republiek verder gingen dan als onderdeel van het Gemenebest (vooral het afscheid van Hong Kong in 1997 vond ze pijnlijk).

The Queen stelde toekomst veilig

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Het grootste wapenfeit van Elizabeth Regina is misschien wel dat ze bereid was met haar tijd mee te gaan. Na de dood van prinses Diana in 1997 waren de Windsors zo impopulair dat hun bijzondere positie bijna niet meer te rechtvaardigen was. De Queen zag in dat het allemaal wel wat opener, menselijker en zuiniger kon. En wist in tien jaar tijd het tij te keren en de monarchie veilig te stellen voor kroonprins Charles, prins William en prins George. Lieve Queen, we proosten op u. Met 2 delen Dubonnet, 1 deel gin, 2 ijsklontjes en een schijfje citroen. Just as you like it. Cheers, Ma’am.

Laatste nieuws