Hare Nuchterheid prinses Anne

Bij de Windsors staat prinses Anne bekend als Hare Nuchterheid. De enige dochter van de Queen zet slechts onder dwang ee...

Lees ook

Bij de Windsors staat prinses Anne bekend als Hare Nuchterheid. De enige dochter van de Queen zet slechts onder dwang een tiara op, mest zelf haar stallen uit en heeft eerder een waterpomptang dan een lipstick onder handbereik. Toch is de Princess Royal (65), zoals haar eretitel luidt, mateloos populair, omdat ze de hardst-werkende Windsor is. Zo is ze beschermvrouw van meer dan 200 goede doelen en legt per jaar zo’n 500 werkbezoeken af, meer dan welke andere royal. In vol ornaat is ze slechts zelden te bewonderen, al is ze wel meestal bij de State Opening of Parliament (foto), het Engelse equivalent van Prinsjesdag.

Anne als kind

© Royal Household © Royal Household

Prinses Anne is geboren in Clarence House, toen haar moeder Elizabeth nog kroonprinses was. De dagelijkse zorg was in handen van gouvernante Catherine Peebles. Al was Elizabeth in de twee jaar vóór ze koningin werd voor haar doen wel een reuze aanwezige moeder, die veel met Charles en Anne speelde. Tot haar dertiende kreeg ze thuis les, daarna ging Anne tot haar achttiende naar kostschool, Benenden School. Op de foto is de Queen net bevallen van haar jongste kind Edward. Anne (13) en Charles (15) zitten naast het bed, Andrew (4) zit erop.

 Anne de Stijlvaste

De jas uit 1980 © WPA Pool / Getty Images De jas uit 1980 © WPA Pool / Getty Images

De prinses gaat er prat op ultrazuinig te zijn en kent geen groter genoegen dan haar kleding recyclen. Sommige outfits zijn ouder dan haar dochter, maar ze draagt ze zonder te knipperen en ze passen haar ook nog allemaal. Het toppunt van haar retrochic stijl is een pakje dat ze in 1988 naar Ascot droeg en in 1992 naar de bruiloft van nichtje Lady Helen. In 1994 mocht het weer mee naar Ascot, in 1995 naar een herdenking en vorig jaar was het weer present op Ascot. En haar oudste outfit? Een witte jas uit 1980 die ze sindsdien acht keer droeg, in juni nog op de Garden Party van Buckingham Palace.

Anne en de liefde

Verloving met Mark Phillips 1973 © Royal Household Verloving met Mark Phillips 1973 © Royal Household

Anne’s eerste vriend was Andrew Parker-Bowles, die later de eerste man van Camilla, hertogin van Cornwall zou worden. Het liep stuk op het feit dat ze stiekem meer van haar paarden hield dan van hem. Ze trouwde uiteindelijk met Captain Mark Phillips, de vader van Peter en Zara en mede-paardenenthousiast. “Als ik in het openbaar verschijn, verwachten mensen van me dat ik hinnik, met mijn tanden knars, over de grond schraap en met mijn staart zwiep en geen van dit alles is makkelijk,” aldus de prinses die weet dat er vaak grapjes worden gemaakt over haar hippische obsessie.

Anne en haar kinderen

Met Peter en Zara in 1985 © Onbekend Met Peter en Zara in 1985 © Onbekend

Mark weigerde een titel als huwelijksgeschenk, zodat hun kinderen ook geen titel hebben. “Een van de weinige zeer verstandige beslissingen in mijn leven,” aldus de prinses, die liever ziet dat haar nazaten zich nuttig maken dan de socialites uithangen. Peter (37) is managing director bij Sel UK waar hij zich vooral bezighoudt met sportsponsors. Zara (34) is olympisch showjumper, net als haar moeder vroeger was. Anne heeft drie kleindochters – Savannah, Isla en Mia – die ze volstrekt oninteressant vindt tot ze op een pony kunnen zitten.

Anne en de kidnap

Met Jim Beaton in 1974 © Onbekend Met Jim Beaton in 1974 © Onbekend

Toen prinses Anne op 20 maart 1974 terugkwam van een charity event werd ze bijna gekidnapt door Ian Ball. Die reed haar limo klem met zijn Escort en begon te schieten. Het wapen van haar beveiliger liep vast, zowel hij als haar chauffeur werden neergeschoten, net als een toegesnelde tabloidreporter. Ball liep vervolgens naar de prinses en meldde dat ze moest uitstappen omdat hij haar wilde gijzelen. De prinses bleef ijzig kalm, zei ‘Not bloody likely’. Ze overwoog haar kidnapper ‘op zijn smoel te slaan’ en verliet uiteindelijk de limousine aan de andere kant. Een passerende voetganger gaf Ball een klap op zijn achterhoofd en leidde de prinses weg. Ball zag kans nog een agent neer te schieten voor hij werd overmeesterd. Iedereen overleefde het incident en kreeg vele lintjes, Ball verdween in een inrichting. Op de foto bezoekt ze Jim Beaton, de beveiliger die drie kogels voor haar opving.

Anne en haar strafblad

Rechtbank 2002 © Scott Barbour / Getty Images Rechtbank 2002 © Scott Barbour / Getty Images

De prinses moest in 2001 voor de rechter verschijnen omdat ze veel te hard had gereden. Ze kwam eraf met een standje, een boete van 400 pond en vijf strafpunten op haar rijbewijs. Een jaar later werd ze veroordeeld omdat haar hond Dotty twee kinderen had aangevallen. De boete bedroeg 500 pond, ze moest een training met de bull terriër volgen en haar gemuilkorfd en aan de lijn houden. De prinses vertikte dat, Dotty doodde niet veel later de lievelingscorgi van haar moeder.

Anne en de Queen

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Anne en Mark scheidden in 1992, ze hertrouwde hetzelfde jaar met marine-officer Timothy Laurence. Het stel leidt grotendeels elk een eigen leven, maar komt elkaar wel eens tegen op haar landgoed Gatcombe Park. Naast haar liefde voor paarden is de prinses een hartstochtelijk golfer en dol op haar moeder, met wie ze een robuuste relatie heeft. De Queen zou naar verluidt haar nuchtere, plichtsgetrouwe dochter een aanzienlijk betere opvolger vinden dan haar wat zweverige oudste zoon Charles. Al vind ze Anne ook ontzettend bazig: die pakt rustig een mes van haar over om een taart aan te snijden. Anne vindt haar moeder vooral kranig:

Hoe zij haar hele leven het land heeft gediend, daar maak ik een diepe buiging voor.

Tóch nog een koninklijk trekje, dus.

Laatste nieuws

Zie ook