De Queen en haar staatsieportretten

Geen majesteit zo verrassend als de Queen (89) en haar staatsieportretten. Toegegeven, als 'one' al 63 jaar op de troon...

Lees ook

Geen majesteit zo verrassend als de Queen (89) en haar staatsieportretten. Toegegeven, als ‘one’ al 63 jaar op de troon zit, wil ‘one’ wel eens wat anders dan met een kroon op vorstelijk kijken. Maar fotograaf Hugo Rittson Thomas pakte het met spiegels wel heel bijzonder aan en legde zo tegelijkertijd de voorkant, zijkanten en rug van de vorstin vast. Ze vond het allemaal prima en reuze interessant. De foto’s zijn al in 2013 gemaakt, maar nu pas vrijgegeven in verband met een expositie. Rittson-Thomas verklapte in de Britse pers dat hij een trucje had om de stoïcijnse koningin te laten lachen. Hij vroeg haar zich voor te stellen hoe haar paard de Epsom Derby zou winnen. En daar werd het paardenmeisje onmiddellijk vrolijk van.

1959: Vintage chic

© Royal Household © Royal Household

De frivole aanpak is nog redelijk recent. Elizabeth Regina volgde jaren het officiële thema van een fraaie jurk en een tiara voor haar staatsieportretten, zoals deze in 1959 en die uit 2002 en 2011 hieronder. Bij voorkeur in een omgeving met aardig wat bladgoud, om uit te stralen dat ze niet van de straat is. Ze heeft overigens een hekel aan poseren: als het haar niet snel genoeg gaat, wordt ze ongeduldig. Heur haar laat ze kappen, maar haar make-up doet ze liever zelf, zeker als het op haar lipstick aankomt.

2002: Think pink

© John Swannell / Royal Household © John Swannell / Royal Household

 2011: Centre Room

© Royal Household © Royal Household

 Elizabeth, Queen of Scots?

© Julian Calder © Julian Calder

Onze favoriet is dit dramatische portret uit 2010. Hare Majesteit is gekleed volgens de  Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle (lieve Madonna, dit is hoe je een cape draagt). En poseert met de Vladimir tiara op een mooi plekje op Balmoral, bij de Gelder Burn. Fotograaf Julian Calder wilde “een foto als een schilderij van Raeburn” en gaf de Queen de opdracht “te kijken alsof ze de verzamelde clans op de heuvels in de omgeving zag”. Elizabeth zag vooral dreigende wolken en dreigende knutten, gemene steekvliegjes. En had bij het stylen al aangegeven dat ze bij regen of een steekaanval weg zou zijn. Wat natuurlijk je reinste divagedrag is, maar van háár kunnen we het hebben.

Laatste nieuws

Zie ook