Prinses Margaret: Glamourgirl van de Windsors

Prinses Margaret was de glamourgirl van de Windsors. Waar oudere zus Elizabeth de plichtsgetrouwe degelijkheid zelve was...

Prinses Margaret was de glamourgirl van de Windsors. Waar oudere zus Elizabeth de plichtsgetrouwe degelijkheid zelve was, vlinderde 'Margot' zoals ze werd genoemd, van bal naar party.

Als prinses was ze geestig, hedonistisch en zo snobby dat ze op haar eigen oma neerkeek. Reden: Mary van Teck was slechts een Doorluchtige Hoogheid en zijzelf een Koninklijke. De gouden kooi knelde echter. Zo mocht de prinses niet trouwen met haar grote liefde, officier Peter Townsend, zestien jaar ouder en een gescheiden vader van twee. Onder druk van de regering en het hof gaf ze hem op. En was toen van mening dat ze The Firm, zoals haar zus de koninklijke familie noemt, niets meer verplicht was.

Impulsieve showstealer

Margaret (1930-2002) had een reuze koninklijke jeugd vol paleizen, bedienden en gouvernantes. Het enige vrij normale in haar leven was de padvinderij, wat ze niet altijd leuk vond, omdat ze daar niet alle aandacht kreeg, maar moest opgaan in de groep. Gouvernante Marion Crawford probeerde dit trekje de kop in te drukken en schreef vriendinnen: 'Zou je ditmaal alleen prinses Elizabeth op je feestje willen vragen? Margaret eist alle aandacht op en Elisabeth laat dat toe."

Dol op haar zus

Kroonprinses Elizabeth vond het echter helemaal niet erg dat haar zusje zo'n ster was: "O, het is zoveel makkelijker als Margaret erbij is. Iedereen moet altijd lachen om wat Margaret zegt." Hun vader koning George omschreef Elizabeth als zijn grote trots en Margaret als zijn grote vreugde. Margaret was overigens dol op haar zus. "De Queen is de enige die een trap kan aflopen en tegelijk met één hand een tiara kan opzetten," zei ze later.

Frivool en formeel

De prinses groeide op tot een schoonheid met felblauwe ogen, een wespentaille en een overvol balboekje. "Mijn grootste angst is een passagier van het leven worden," zei ze over haar drukke sociale leven. Ze viel uiteindelijk voor fotograaf Anthony Armstrong Jones, met wie ze in 1960 trouwde. Het was het eerste koninklijke huwelijk dat op televisie werd uitgezonden en droeg in hoge mate bij aan haar glamourimago. Royal Europa bleef overigens weg, omdat ze shock & horror trouwde met een burger terwijl er prinsen en hertogen voor haar in de rij stonden.

De ster van de society

Anthony werd door zijn schoonzus, inmiddels de Queen, alsnog in de adelstand verheven als Lord Snowdon. Margaret en hij kregen samen twee kinderen: David, burggraaf van Linley en Lady Sarah. "Mijn kinderen zijn niet koninklijk," zei de prinses. "Ze hebben gewoon toevallig de Queen als tante." Erg huiselijk was Margaret als moeder niet. Via Anthony kwam ze in contact met celebrity's en bohemians, een scène vol drank en drugs die haar als pretletter buitengewoon beviel. "Ik heb evenveel privacy als een goudvis," verzuchtte ze en poseerde nog eens stralend, steevast gewapend met een glas, een sigarettenpijpje en een stralende lach.

Dol op haar toyboy

Op het huwelijk met Anthony rustte weinig zegen. Margaret had vele affaires, met onder andere Peter Sellers, David Niven en naar verluidt ook Mick Jagger. In Engeland mocht ze dan altijd in de schaduw van haar zus staan, ze was de ongekroonde koningin van Mustique. In haar villa Les Jolies Eauxa ontving ze er de hele beau monde. Dronk, rookte en danste. En werd verliefd op een boytoy. Roddy Llewellyn was zeventien jaar jonger en de lover die leidde tot de scheiding van Margaret en Anthony in 1978.

In vrije val

Met Margarets imago kwam het daarna niet meer goed. De komst van lady Diana drukte haar nog verder naar beneden in de koninklijke hiërarchie, wat haar ego gevoelig deukte. Het publiek zag een liederlijke klaploper in haar. Er lekte uit dat ze de Ieren 'varkens' zou hebben genoemd. En Llewellyn trouwde drie jaar later een ander. Ze had er vrede mee: "Als er twee zussen zijn waarvan één de koningin is die de bron van eer en alles dat goed is moet zijn, zal de ander het mikpunt worden van de meest creatieve boosaardigheden, als de slechte zus."

Margarets laatste jaren

Aan het einde van haar leven had Margaret grote problemen met haar gezondheid. Ze rookte sinds haar 15de, in 1985 werd een deel van haar long verwijderd en ze was en bleef een stevige drinker. Het droeg er allemaal toe bij dat ze na een aantal beroertes en een lelijke verbranding van haar voeten in een rolstoel belandde, half blind en half verlamd. Ze stierf op haar 71ste, aan een hersenbloeding. En zou vast willen worden herinnerd als de prinses die de Poltimore tiara in bad droeg en zich zo naakt liet fotograferen.

BEELD: BSR AGENCY, GETTY IMAGES, ROYAL FAMILY, ANP

Laatste nieuws