Vintage vakantiekiekjes van de Royals

Even heerlijk terugblikken met vintage vakantiekiekjes van de Royals. De Spaanse koninklijke familie viert al sinds jaar...

Lees ook

Even heerlijk terugblikken met vintage vakantiekiekjes van de Royals. De Spaanse koninklijke familie viert al sinds jaar en dag vakantie in hun zomerresidentie Marivent in Palma de Mallorca. Op deze foto uit 1979 staan koning Juan Carlos en koningin Sofia met hun kinderen Elena (gestreept T-shirt, 16), Cristina (14) en Felipe (11). Het schriele jochie met zijn keurige scheiding vooraan is nu de boomlange koning van Spanje. En heeft nog altijd een grote voorkeur voor havens: zijn zeilende ouders hebben hem grote liefde voor het water bijgebracht. “De vakanties waren het hoogtepunt van het jaar,” herinnert hij zich in een interview. “We waren de hele dag op het water en mijn moeder maakte zelf het eten klaar.”

De Oranje’s ging naar Italië

Porto Ercole © RVD Porto Ercole © RVD

De gebroeders Van Oranje brachten in hun jeugd de meeste zomers in Italië door. Van links naar rechts prins Friso (4), prins Constantijn (3) en onze huidige koning Willem-Alexander (6) in 1973 te Porto Ercole. Daar hadden koningin Juliana en prins Bernhard een vakantievilla, de Gelukkige Olifant. Het trio zit veilig in de zwemvesten in verband met plannen om te gaan varen. Dat deden ze met de Jumbo, het motorjacht van hun opa Bernhard, al leerden ze alle drie ook al heel jong zelf zeilen. Vanaf 1976 vierden de jongens overigens vaker vakantie in Tavarnelle, waar koningin Beatrix toen haar eigen vakantieboerderij Rocca dei Dragoni had gekocht.

 De Windsors bleven thuis

Windsor Castle © Getty Images Windsor Castle © Getty Images

‘Vakantie in eigen land’ was het devies in de jeugd van koningin Elizabeth. Ze speelt hier op haar 15de  met haar zusje Margaret (11) in de tuin van Windsor Castle op 8 juli 1941. Op de tak kruipt hun kameleon, die ze als huisdier hielden. Een deel van de zomer brachten ze door op Balmoral Castle, sinds 1852 het zomerkasteel van de familie. Later vierde Margaret wild en meeslepend vakanties op Mustique, maar Elizabeth is Engeland altijd trouw gebleven. Ze is nergens liever dan in de Schotse Hooglanden.

 De Zweden gingen naar Öland

Öland © Kungahuset.se Öland © Kungahuset.se

Ook de Zweedse royals waren niet bijster reislustig toen ze een jong gezin hadden. Koning Carl Gustaf en koningin Silvia trokken zich meestal met hun kinderen terug in hun zomerpaleis Solliden. En daar zit de hele familie nog altijd het grootste deel van de zomer. Kroonprinses Victoria heeft er een eigen huis op het terrein, prinses Madeleine een appartement in het paleis zelf. Deze foto is gemaakt in 1983. Nog even afgezien van de oogverblindende outfits van het koningspaar valt op dat Victoria (6), Carl Philip (4) en kleine Madeleine (1) allemaal iets van hetzelfde stofje dragen. Prangende vraag: is dit een gordijnen-tot-speelkleren-momentje à la de ‘Sound of Music’?

De Grimaldi’s gingen naar zee

Portofino © Oggi Portofino © Oggi

Prinses Gracia van Monaco vierde altijd een paar weken vakantie in haar thuisland Amerika. Daar had ze in New Jersey een huis aan zee. De Grimaldi’s weken echter ook graag uit naar Italië, waar ze veel vrienden hadden. Hier loopt Gracia – vermoedelijk in Portofino en vermoedelijk in 1966 – met prinses Stephanie op de arm en een licht muitende prins Albert (8) naast zich. Hoewel de prinselijke familie in Monaco zelf zo’n beetje aan zee woonde, kregen ze er nooit genoeg van. Al hun vakanties waren altijd op een of andere manier strandvakanties.

Laatste nieuws

Zie ook