Het huwelijk van Charles en Diana

Het huwelijk van Charles (32) en Diana (20) is vandaag precies 34 jaar geleden. En hoewel die romance in tranen is geëin...

Lees ook

Het huwelijk van Charles (32) en Diana (20) is vandaag precies 34 jaar geleden. En hoewel die romance in tranen is geëindigd, was 29 juli 1981 toch een onvergetelijke dag, zodat we er een Weemoed Woensdag tegenaan gooien. Geschat wordt dat meer dan 750 miljoen mensen wereldwijd voor de buis gekluisterd zaten. Ze konden allemaal horen hoe de kroonprins haar ‘wereldse zaken’ verwarde met die van hem en hoe de bruid de vele voornamen van haar aanstaande door elkaar gooide. Daar lag niemand wakker van, dat ze in haar gelofte niet uitsprak dat ze hem zou gehoorzamen, veroorzaakte wél een relletje. Een terugblik: het huwelijk van Charles en Diana.

Iconische bruidsjapon

Acht meter sleep, twaalf meter sluier: Diana’s trouwjapon was indrukwekkend en vooral lastig te manoeuvreren

Acht meter sleep, twaalf meter sluier: Diana's trouwjapon was indrukwekkend en vooral lastig te manoeuvreren © Bride UK  © Bride UK

Hoogtepunt van de dag was De Jurk, geheel uitgevoerd in jaren tachtig opulentie met veel gevoel voor drama. Ontwerpers David en Elizabeth huurden twee beveiligers in om het ontwerp geheim te houden. Voor alle zekerheid stond er een reserve trouwjapon stand-by, voor het geval het ontwerp toch voortijdig zou uitlekken of er iets met het origineel zou gebeuren. Diana’s codenaam was ‘Deborah’ en ze droeg op de grote dag tientallen meters ivoorkleurige tafzijde en antiek kant die nog van koningin Mary was geweest.

Diana blééf maar afvallen…

Over de logistiek was niet erg nagedacht: de rok bleek veel te groot voor de glazen koets waarmee Diana naar de kerk reed, zodat ze aandoenlijk verkreukeld uitstapte.

Over de logistiek was niet erg nagedacht: de rok bleek veel te groot voor de glazen koets waarmee Diana naar de kerk reed, zodat ze aandoenlijk verkreukeld uitstapte © British Monarchy © British Monarchy

De jurk oogde niet alleen dramatisch, maar kwam ook met het nodige drama tot stand. Bij elke passessie moest de bruidsjapon verder worden ingenomen. Diana’s boulimie was in de aanloop naar de trouwdag zo ernstig dat ze in een paar maanden tijd van maat 40 naar maat 36 ging. Het innemen bracht de naaister tot wanhoop, omdat de japon met de hand was geborduurd met parelmoeren pailletten en 10.000 parels die precies waren afgemeten op Di’s grotere maat. Koninklijke schoenmaker Clive Shilton maakte er schoenen bij, gedecoreerd met 150 parels en 500 pailletten. Er zat een zeer miniem hakje onder om Diana niet groter te laten lijken dan Charles.

Paniek en kreukels

Diana mocht niet zelf haar bruidsmeisjes en bloemenkinderen uitkiezen, er werden dochters van belangrijke royal vrienden voor geselecteerd. India is het meisje dat hier haar bloemenkroontje rechtzet.

Diana mocht niet zelf haar bruidsmeisjes en bloemenkinderen uitkiezen, er werden dochters van belangrijke royal vrienden voor geselecteerd © Patrick Lichfield / British Monarchy © Patrick Lichfield / British Monarchy

Diana droeg een sluier van ruim 12 meter geborduurd met pailletten. Die zat vast aan de Spencer tiara, een erfstuk van haar familie. Diana was niet gewend aan het dragen van een tiara en zei dat ze er ‘knallende koppijn’ aan overhield. De sleep van Diana’s japon was bijna acht meter lang. “Tijdens repetities werd er een enorm stoflaken om Diana’s middel geknoopt,” zei bruidsmeisje India Hicks later in Tatler. “Ons werd voorgedaan hoe we de stof moesten plooien en ontplooien, zodat de sleep achter de bruid aan zou glijden. Op de dag zelf… won de paniek het en vielen we terug op veel duwen en kreuken.”

Low carb lunch

Lady Diana is hier de kersverse prinses van Wales en op weg naar Buckingham Palace, aan de arm van Charles, die op zijn huwelijk zijn marine-uniform droeg.

Lady Diana is hier de kersverse prinses van Wales en op weg naar Buckingham Palace, aan de arm van Charles, die op zijn huwelijk zijn marine-uniform droeg © British Monarchy © British Monarchy

In St Paul’s Cathedral waren 3500 mensen aanwezig. Buiten stonden 600.000 mensen langs de route die het bruidspaar aflegde. Die werden in toom gehouden door 4000 agenten en nog een 2200 militairen. Bruid en bruidegom reden naar Buckingham Palace voor een lunch voor 120 gasten. Geserveerd werd een koolhydraatarm maal van griet in kreeftensaus, gevulde kippenborst met lamsmousse en aardbeien met slagroom uit Cornwall. Het bruidspaar at vrijwel niets, beiden nogal overweldigd door de mensenmassa langs de weg en voor Buckingham Palace.

Het begin van het einde

Patrick Lichfield, een achterneef van de Queen, maakte de officiële bruidsfoto’s. Hij kwam gewapend met een fluitje, om iedereen bij de les te houden.

Patrick Lichfield, een achterneef van de Queen, maakte de officiële bruidsfoto's. Hij kwam gewapend met een fluitje, om iedereen bij de les te houden © British Monarchy © British Monarchy

Na het aansnijden van de grootste van 27 bruidstaarten vertrok het pasgetrouwde stel voor twee dagen naar Hampshire. Vervolgens maakten ze een cruise van twee weken over de Middellandse Zee op het koninklijke jacht Britannia. Voor ze vertrokken vond Diana tussen Charles’ spullen cadeautjes voor Camilla Parker-Bowles, zijn grote liefde. Wiens permanente aanwezigheid in zijn leven uiteindelijk een streep zette door het ‘sprookjeshuwelijk’. Het stel ging in 1992 uit elkaar vanwege wederzijdse ontrouw en scheidde officieel in 1996. Prinses Diana verongelukte in 1997, kroonprins Charles trouwde in 2005 alsnog met Camilla.

Laatste nieuws

Zie ook