Film en fotografie tips voor FashionWeek of op vakantie

Tijd voor wat handige tips, tricks en door om nog betere films met de iPad te kunnen maken (en met je iPhone, want de me...

Lees ook

Tijd voor wat handige tips, tricks en door om nog betere films met de iPad te kunnen maken (en met je iPhone, want de meeste van deze tips zijn 1-op-1 over te nemen op je iPhone). Wel zo handig, voor op je geplande vakantie of als je straks tussen 3-13 juli naar Amsterdam afreist om de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam te bezoeken en net wat uniekere beelden aan je social media vrienden en vriendinnen wilt laten zien. Bekijk de video met onze eerste poging hierboven.

Film veel en gevarieerd

Voor aanvang: het is altijd handig om van te voren te bedenken wat voor film je wilt maken. Mocht je nog geen idee hebben, neem dan zoveel mogelijk shots. En maak de shots net wat langer dan anders, hou bijvoorbeeld 30 seconden aan, dan weet je zeker dat er straks wat bruikbaars tussen zit. En varieer met je shots. Zit je front row bij AFW dit jaar, wissel dan close ups van modellen af met het volgen van de modellen als ze lopen (panning shot, dat kan heel makkelijk zonder trillen, tip volgt!), schiet beeld wat je in slow motion of versneld af kunt spelen (deze functie zit al op je camera, maar je kan het ook later bij het editen instellen) en last but not least: wat normale stills – je zou het bijna vergeten. Denk bij normale stills aan beelden voordat de show start, of maak een foto of video van de lege catwalk, film de lege tribunes etc. Nog een ding: gebruik je portretmodus niet. Film alles in landscape (dus horizontaal), houd je mobiel horizontaal. Vergeet je dat zo af en toe nogal eens? Ook daar is een app voor: Horizon. Hoe je je toestel ook vast hebt, alle shots zijn altijd landscape.

The Sound of Movies

Wil je geluid van de omgeving bij je opnames? Kijk dat wat er in je omgeving aanwezig is wat je kunt gebruiken. Bij de FashionWeek weet je dat elke show muziek bevat en dat neem je automatisch op. Wil je geluid bij je opnames gebruiken voor je shots tijdens je vakantie naar Miami of Ibiza, probeer dan te kijken wat mooie geluiden van de straat zijn, misschien is er wel een straatmuzikant die je kunt gebruiken. Blijkt het geluid van je shots bij het terugkijken toch niet zo goed, of vindt je het toch niet te passen bij wat je in gedachte had: via iMovie kun je het geluid uitzetten en gewoon een liedje uit je muzieklijst gebruiken. Ook handig als je de omgeving in je opneemt, kijk naar plaatsnamen, straatnamen, klokken, handgeschreven borden, flyers, billboards en andere elementen die er al zijn die je verhaal (kunnen) versterken.

Move it

We zeiden het hierboven al. Breng beweging aan in je films. En dat is meer dan alleen het opnemen. Op de catwalk wil je de modellen bijvoorbeeld volgen, dus je wilt je iPad of iPhone van een punt naar een ander punt soepel laten bewegen. En met soepel bedoelen we stabiel. Hoe minder je beweegt met je camera, hoe beter je beeld. Probeer voor jezelf te kijken hoe je de meest stabiele shots krijgt (meestal door armen dichter op je lichaam te houden). Maar als je dit niet dagelijks doet, biedt de app Hyperlapse de oplossing. Deze app stabiliseert automatisch jou bewegende beelden. Tip vanuit ons: als je shots maakt met Hyperlapse, zorgt er dan voor dat je de beelden wat langzamer opslaat (snelheid 2 bijvoorbeeld). In nabewerking kan je het altijd nog versnellen of verder vertragen).

Lights, camera, action!

Je maakt je shots net wat interessanten door de ‘regel van derden’ toe te passen. Dit houdt in dat je je frame in 9 vlakken indeelt (twee horizontale en twee verticale lijnen). Je moet zorgen dat je aandachtspunt op een of meerdere van deze 4 punten valt. Dus eigenlijk net iets buiten het midden, dat maakt de compositie sterker en dynamischer.

Regel van derden - foto George en Charlotte

Regel van derden - foto Marilyn Monroe

Qua belichting is het prettig om in een goed verlichte omgeving te zijn, maar let er dan wel op dat je niet in de richting van het licht filmt (bijvoorbeeld in een felle lamp, in de zon). Bij catwalk shots kan de omgeving net wat meer donker zijn. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een app te gebruiken die wat beter is in een donkere omgeving, zoals NigthCap Pro.

Focus

Wist je dat je door op je beeldscherm te tappen de exposure en focus kunt veranderen? Tap maar eens op het punt waar je de focus op wilt leggen… Door de gezichtsherkenningsfunctie wordt er automatisch de focus op gezichten gelegd. Maar dit heb je zelf in de hand. Je kan de focus zelf verleggen. Zo kan je een shot meteen lichter maken (dan tap je op een donker gedeelte van je film/foto). Wil je in of uitzoomen: dan pinch (knijp) je in het scherm, dit kan voor of tijdens het filmen.

Handige apps

iMovie, € 4,99apple-ipad-app-imovie
Met de App iMovie kan je snel videofragmenten editen.
En het mooie is, via iMovie Theatre kan je je werk op elk device terugzien (het kostte ons slechts 30 mins om bovenstaande video te editen).

Hyperlapse (gratis)apple-ipad-app-hyperlapse
Hyperlapse maakt time lapse videos a piece of cake. Maar je kunt de app ook gebruiken om het gebrek aan tripods weg te werken (trillende armen). De app stabiliseert je shots, speel je Hyperlapse maar eens op snelheid 1 of 2 af.

Filmic Pro, € 7,99apple-ipad-app-filmic
Deze app is voor de profesionnals. Leuk om mee te spelen, want je hebt meer mogelijkheden, o.a.  full manual control, motion FX en een beeldverwerking vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Canon C300 videocamera (zo eentje waar je regisseurs mee ziet lopen).

Camuapple-ipad-app-camu
Een strak design en gemakkelijk in het gebruik.
Camu is een goeie app om je omgeving in hoge kwaliteit vast te leggen.

8mm, € 1,99apple-ipad-app-8mm
Ben je fan van vintage/retro effecten?
8mm maak van je iPad een Super 8 camera.

SloProapple-ipad-app-slo-pro
Met SloPro kun je je videos op hoge snelheid opnemen en dan in slow motion afspelen. Stel je bent modellen op de catwalk aan het filmen en je ziet er eentje struikelen… Dan kan je dat met SloPro kijken waar het mis ging.

Videon, € 4,99apple-ipad-app-videon
Met Videon heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt, om mooie films te maken.
En te editen en te bekijken uiteraard.

Horizonapple-ipad-app-horizon
Dit is nu oprecht een handige app. Reden: je hebt weer een leuk filmpje gemaakt in portret-modus. Dat ziet er niet lekker uit op groot scherm. Of je hebt tijdens het filmen je iPhone of iPad gedraaid… Ziet er niet zo lekker uit als je terugkijk. Deze app zorgt ervoor dat je altijd in landscape modus blijft.

NightCap Pro, € 1,99apple-ipad-app-nigthcap-pro
Handig, omdat je ook ’s nachts een goede opname wilt maken.
Of bij weinig licht goed beeld wilt schieten.

Action Movieapple-ipad-app-action-movie
Mocht je fan zijn actiefilms, dan is deze app wat voor jou.
Action Movie voegt voor de Hollywood-achtige effecten aan je opnames toe.

Spark, € 1,99apple-ipad-app-spark
Spark is een appje waarmee je in een paar seconden een mooie film kunt maken, editen en delen.
Sharing is caring!

Replayapple-ipad-app-replay
Slimme app! Je kunt videos en foto’s aan deze app toevoegen en dan maakt Replay er een mooi geheel van, met wat grappige effecten en een leuk muziekje.

Magistoapple-ipad-app-magisto
Magisto maakt van je foto’s en videos een mooi geheel, net als Replay.
Inclusief effecten en muziek.

Storehouse (gratis)apple-ipad-app-storehouse
Storehouse draait om storytelling.
Handig voor inspiratie of om je eigen ‘stories’ te delen.

Leuk om te weten: de workshop werd gegeven door fotograaf Dan Rubin en de Enzo Knol van the UK, maar dan bijna bijna 6x zo groot, acteur/vlogster Jack Harries (van JacksGap).

Heb jij nog tips, tricks en aanvullingen? Laat het ons weten!

Laatste nieuws

Zie ook