Kroonprins Frederik is jarig!

Hoera, kroonprins Frederik is jarig! De troonopvolger van Denemarken wordt 47 en viert dat op zijn favoriete plek: thuis...

Hoera, kroonprins Frederik is jarig! De troonopvolger van Denemarken wordt 47 en viert dat op zijn favoriete plek: thuis. Hoewel hij zich in stoerheid en sportiviteit kan meten met Zweedse He-man Carl Philip, staat de prins vooral bekend als echt gevoelsmens. Zo schoot hij op zijn huwelijk voor het oog van de wereld vol toen hij zijn bruid Mary zag. Toonde hij al zijn vier kinderen trots en aangedaan aan de pers toen ze net geboren waren. En steekt hij zijn liefde voor zijn gezin niet onder stoelen of banken. “Voor Christian werd geboren had ik geen idee hoe het was om vader te zijn”, zei hij in een interview met Jes Dorph-Pedersen. “Ik heb in die tijd anderhalve meter aan boeken over het ouderschap verzameld. Mary en ik studeerden er echt op. Maar toen hij was geboren: het was een wonder en het ging gewoon vanzelf.”

Frederik zegt dat hij veranderd is door zijn gezin. “Voor ik vader werd, was ik volgens mij een beetje arrogant en zei ik: ‘Ik bepaal hoe het gaat’. Met kinderen kom je er al snel achter dat het helemaal niet meer om jou gaat en dat vind ik geweldig. Ik help ze graag en sta elke dag weer versteld hoe snel ze leren en hoe ze naar de wereld kijken. En hoe ontzettend makkelijk Christian praat.” Met zijn oudste zoon heeft de prins, zelf niet zo’n vlotte spreker, een speciale band. “Deze kleine man zal ooit groots worden, na mij”, zegt hij. “Hij weet dat, toen hij vroeg waarom hij geen normale achternaam heeft, hebben we het hem verteld. Maar het is belangrijk dat hij er nog niet mee bezig is. Op den duur zullen we hem wel wat vaker meenemen op werkbezoeken, maar nu is het vooral belangrijk dat hij een normale jeugd heeft.” En zich als een normale oudste broer kan ergeren aan zijn zus.

Nanny niet noodzakelijk, papa Frederik kan heel goed zelf lastige sandalen terug aan peutervoetjes krijgen © Alexander Koerner / Getty Images Nanny niet noodzakelijk, papa Frederik kan heel goed zelf lastige sandalen terug aan peutervoetjes krijgen © Alexander Koerner / Getty Images

Wat weten we nog meer over Z.K.H. Fred? Hij speelt niet onverdienstelijk mondharmonica en gaf ‘m ooit van jetje op het podium bij een Led Zeppelin Jam. En thuis maakt hij meestal het ontbijt klaar, iets waarmee hij zich nadrukkelijk afzet tegen de vorige generatie. “Mijn moeder heeft me laten opvoeden door nanny’s en gouvernantes”, zegt hij. “Voor mijn 21ste heb ik niet veel te maken gehad met mijn ouders. Persoonlijk vind ik het geweldig om te kunnen zeggen dat ik vader van vier ben en ze alle vier door en door te kennen.” Qua carrièreperspectieven kan hij het beste een zelfhulpgroepje met kroonprins Charles opzetten. Koningin Margrethe dreigt op de troon te blijven tot ze er letterlijk vanaf valt. Dus Frederik kan nog héél lang van zijn onverdeeld vaderschap genieten.

Laatste nieuws