Amsterdam: Rijks restaurant

Culinair journaliste Mara Grimm selecteert de meest Beau Monde-waardige restaurants voor jou. Hier is het niet alleen z...

0
Culinair journaliste Mara Grimm selecteert de meest Beau Monde-waardige restaurants voor jou. Hier is het niet alleen zien en gezien worden, maar vooral heel erg lekker eten! Deze keer bezocht Mara het nieuwe Rijks restaurant in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Musea en restaurants, ooit was het een belabberde combinatie. Kille eetzalen, onhanteerbaar designbestek en priegelige bordjes met nog priegeligere gerechten. Gelukkig snapt een beetje museumdirecteur inmiddels dat kunst en lekker eten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In het Moma in New York eet je uitstekend. En van de chef van het Guggenheim in Bilbao proefde ik ooit een weergaloos dessert van avocado en grapefruit. Met de komst van Rijks, het nieuwe restaurant van het Rijksmuseum, doet Amsterdam ook serieus mee qua museumrestaurants. Een kosmopolitisch interieur, een open keuken inclusief marmeren eetbar, een wijnkaart vol wijnen van Nederlandse wijnmakers en achter de pannen jong talent Joris Bijdendijk. Als de gerechten dan ook nog creatief, licht, fris en zeer schappelijk geprijsd zijn, is een volgende reservering snel gemaakt. De bapao met Hollandse garnalen is misschien de beste bapao die ik ooit at. Ook de langoustine met crème van curry en krokante boekweit is een aanrader. Zeggen dat het schilderijtjes op een bord zijn, is ook weer zo’n dooddoener. Maar één ding is zeker: het Rijks heeft met Joris Bijdendijk een nieuwe Hollandse Meester in huis gehaald. www.rijksrestaurant.nl

Laatste nieuws