Dancing Queens: Met haar danskunsten stal Máxima WA’s hart

Stijldansen hoort bij de opvoeding ten paleize, daar komt geen royal onderuit.

Stijldansen hoort bij de opvoeding ten paleize, daar komt geen royal onderuit. Maar wie heeft er nou een beetje gevoel voor en wie is een koninklijke houten Klaas?

Royals en de voetjes van de vloer blijft een heikele combinatie. Gaan ze los, dan kan dat als onwaardig worden gezien. Blijven ze aan de kant, dan wordt dat weer als stijfjes beschouwd. Terwijl het toch iconische beelden kan opleveren, denk maar aan prinses Diana die in 1985 in het Witte Huis danste met John Travolta. “Het was niet mijn idee,” zegt John. “Ik was te starstruck. Maar de Amerikaanse first lady, Nancy Reagan, gaf me een duwtje en zei dat Diana het graag wilde, dus toen heb ik haar gevraagd.” De twee zwierden krap een kwartier over de dansvloer op muziek uit ‘Saturday night fever’, Travolta wist niet dat het een plannetje was van de Reagans voor een foto die leuk op hen zou afstralen. Om eerlijk te zijn had Diana haar zinnen gezet op een andere danspartner, balletdanser Mikhail Baryshnikov, die haar grote dansheld was. Maar toen dat niet door kon gaan, liet ze zich gewillig leiden door Travolta. “Ze kon goed dansen,” zegt John. “Ik geloof dat Charles het niet zo leuk vond.”

Flirten & Foxtrotten

Dansen was eeuwenlang de enige manier voor aristo’s en royals om op een geaccepteerde manier enige vorm van fysiek contact te hebben. Bals waren momenten om te netwerken, mogelijke partners te leren kennen en elkaar even vast te houden. Wel met handschoenen aan, en de dame mocht niet haar handpalm op de schouder van de man leggen, maar slechts de rug van haar hand, wilde ze geen del lijken. Feestjes waar op gedanst werd, hebben heel wat royal liefdes opgeleverd. Vooral prinses Beatrix werd als huwbare jongedame voortdurend Europa ingestuurd om een mogelijke huwelijkskandidaat te vinden. Dagblad ‘De Tijd’ inventariseerde ze op 26 juni 1965: zeventien prinsen, twee kroonprinsen, drie erfprinsen, een graaf, vier hertogen van Duitse afkomst en nog wat vorstelijke figuren. “Soms mensen die je van je leven nog nooit hebt gezien of die je bij voorkeur niet uit kunt staan,” zei de prinses tegen Elly Boer van persbureau ANP.

Williams ‘dad dance’ was niet cool

Van de jongere generatie moeten de Windsors het niet hebben. Prins Harry was in zijn jonge jaren een niet onverdienstelijke headbanger, maar walst als een robot. Hertogin Meghan kan het wel – bij het bezoek aan Zuid-Afrika danste ze vrolijk én soepel met het welkomstcomité mee – maar zij verdween uit de koninklijke familie nog voor ze op een bal kon schitteren. Prins William gooide zich op het eiland Tuvalu, compleet met rieten rokje, in een traditionele dans met vrij veelbelovende moves. Hij verpestte echter deze injectie in zijn coolheid door zich op wintersport met vrienden in Verbier (Kate en de kinderen waren thuis gebleven) in nachtclub Farinet te verliezen in een ‘dad dance’ (zeg maar: hoe een middelbare vader hip probeert te doen) waar prinses Charlotte over een paar jaar zeer kritisch op terug zal kijken. Hertogin Kate hebben we tot nu toe alleen nog maar op haar achterwerk zien liggen tijdens een dansje op rollerskates in haar verkeringstijd, en zien shinen tijdens een dansje met Beer Paddington – hier is duidelijk nog ruimte voor verbetering.

Elvis & de Oranjes

Koningin Máxima houdt van muziek én van dansen en kan het goed. De Oranjeliefde ontstond zelfs op de dansvloer, in maart 1999 op de Fería in Sevilla. Máxima was daar met haar vriendin Cynthia Kaufmann naartoe gegaan, Cynthia was een kennis van Willem-Alexander en fungeerde als koppelaarster. De prins had al foto’s van Máxima gezien toen hij haar in haar eentje zag dansen op een feestje. Ze improviseerde danspassen, zong lekker vals mee en had het naar haar zin, zo meldt het boek ‘De Argentijnse Jaren’. In eerste instantie kon ze niet geloven dat de blonde reus met zijn lijfwacht de troonopvolger van Nederland was, ze was eerder nieuwsgierig dan onder de indruk toen hij haar ten dans vroeg. Zo schoven ze wat rond, hielden elkaar vast, hij improviseerde een tango, ze dansten op een nummer van Elvis, zij constateerde dat hij danste ‘alsof hij van hout’ was. Daar moest hij om lachen et voilà – een buitengewoon geslaagde royal match was een feit.

Meer lezen? Dit artikel komt uit Beau Monde 07/08.

Bron: Ella Vermeulen

Laatste nieuws