8X Throwback: Queen Elizabeth vandaag 67 jaar op troon

Het was een spectaculaire dag en hoewel de meesten van ons er geen getuige van zijn geweest, trakteren we je vandaag met wat sfeerbeelden. Alsof we erbij waren...

Lees ook

2 juni 1953: het was een regenachtige dag in Londen, maar eentje die niet snel zal worden vergeten. Iédereen wilde een glimp van de (toen nog) prinses Elizabeth vangen. In de straten van Londen of thuis voor de (pas gekochte) buis. Vandaag viert Hare Majesteit haar 67 jaar op de Britse troon. Hoera!

Het was een spectaculaire dag en hoewel de meesten van ons er geen getuige van zijn geweest, trakteren we je vandaag met wat sfeerbeelden. Alsof we er zelf bij waren…

Norman Hartnell ontwierp de spectaculaire jurk van zijde met goud- en zilverdraad incluis honderden met de hand genaaide parels, kristallen en tig pailletten. Door de afwerking van alle steentjes was lopen een dingetje. “Ik weet nog dat ik op een gegeven moment tegen de vleug van het tapijt moest lopen en totaal niet vooruitkwam. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden”, vertelde Elizabeth in het BBC-programma The Coronation.

Het moment supreme zal Liz ook niet snel vergeten. In het programma doet ze een boekje open over de nogal zware kroonjuwelen, zoals de 1,25 kilo zware Imperial State Crown. ”Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek.” Da's best een nadeel volgens The Queen, maar “verder zijn ze belangrijk”.

De kroning zou via televisie te zien zijn, dus je begrijpt: heel Engeland ging in '53 massaal op pad om 'n ding in huis te halen. Zo'n 27 miljoen mensen in Engeland zagen de prinses bekroond worden tot koningin. En duizenden mensen in Londen zagen de Royal Koets voor hun neus passeren. #sprookjesfactor

Elizabeth in 1937 tijdens de Kroning van haar vader, koning George VI

Elizabeth was 25 jaar oud toen haar vader overleed. Ze was rond die tijd samen met prins Philip in Kenia en ging daarna naar Australië en Nieuw-Zeeland. Deze reis maakte ze namens haar vader, omdat hij ziek was en zo'n lange reis niet meer kon maken. Toen George VI overleed in die weken, kreeg Philip het als eerste te horen en hij moest het zijn vrouw Elizabeth vertellen. Het was een vreemd moment, want zodra George VI was overleden, werd Elizabeth automatisch koningin terwijl ze aan de andere kant van de wereld zat. De Britse royals waren al wel voorbereid op het overlijden en hadden daarom rouwkleding in hun koffer zitten. 

De kroning van de Queen volgde anderhalf jaar later pas in Westminster Abbey. Ondertussen is ze alweer 67 jaar verder en daarmee is Elizabeth het langst regerende staatshoofd ter wereld. Voor de Queen is er ook nog geen sprake van aftreden. You go Queen!

Dit is een van de eerste portretten van Elizabeth als koningin: wát een plaatje!

Leuk feitje: prins Charles was het enige kind dat aanwezig mocht zijn. Zo kreeg hij ook z'n eigen uitnodiging (lees: minder statig en iets speelser). A good day was had by all (oké, wellicht had Charles liever buiten willen spelen, maar toch…).

Beeld: Bsr Agency

Laatste nieuws

Zie ook