Krasse Knar: 7 feitjes over jarige prins Philip

De man van koningin Elizabeth blaast vandaag maar liefst 99 kaarsjes uit. Happy Birthday!

Lees ook

De jarige prins Philip (hij wordt vandaag 99) heeft het een en ander meegemaakt in zijn royal leventje, daarom hebben wij de zeven meest bijzondere feitjes op een rij gezet.

Fruitmand

Prins Philip is geboren op het Griekse eiland Corfu in het plaatsje Mon Repos. Hij is de zoon van prinses Alice van Battenberg en prins Andrew van Griekenland en Denemarken. Toen Philip nog maar één jaar oud was, werd zijn oom van de Griekse troon verwijderd. Hierdoor moest zijn familie vluchten. Philip werd tijdens die reis vervoerd in een fruitmand. Over een spannende tocht gesproken.

Achternaam?

De prins heeft een heel lange tijd geen achternaam gehad. Hij werd altijd Philip van Griekenland genoemd, maar werd hierdoor wel op school gepest. Net voordat Philip met koningin Elizabeth trouwde nam hij de achternaam van zijn oom, Dickie Mountbatten, aan.

Z’n moedertje

De moeder van Philip, Alice Battenberg, was het kleinkind van Queen Victoria. Wat prins Philip en koningin Elizabeth verre familie maakt. De moeder van de prins was volledig doof. Ze heeft geleerd om in verschillende talen lip te kunnen lezen. 

Trouwen

De prins was de jongste van vijf kinderen en was ook nog eens de enige man. Op zijn tiende waren al zijn zussen al getrouwd - ze zijn namelijk een stuk ouder dan hij is – met Duitsers, onder wie enkele nazi's. Toen Philip en Elizabeth trouwden, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog, kreeg niemand van Philips familie dan ook een wedding uitnodiging.

Ongeluk

De favoriete zus van Philip, Cecile, haar man en hun twee kinderen zijn omgekomen tijdens een vliegtuig ongeluk. Een aantal maanden daarna is zijn oom en voogd, George Mountbatten, plotseling overleden aan kanker.

Elizabeth

Koningin Elizabeth stuurde vanaf haar 13e al brieven naar prins Philip. In de zomer van 1946 vroeg Philip de vader van Elizabeth al om haar hand en kreeg hij zijn goedkeuring. Maar… Elizabeth moest eenentwintig zijn voordat de twee mochten trouwen. Daarom stapten ze pas een jaar later in het huwelijksbootje en nu zijn de twee inmiddels al meer dan zeventig jaar samen. #CoupleGoals

Kinderen & kleinkinderen

Prins Philip heeft in totaal vier kinderen, acht kleinkinderen en welgeteld acht achterkleinkinderen.

Beeld: Bsr Agency

Laatste nieuws

Zie ook