Prinses Mabel: van Golden Girl tot jonge weduwe

Nee, Nederland sloot Mabel niet direct in de armen. Dat veranderde na de dood van haar man prins Friso. Intussen is de weduwe nog steeds idealistisch, minder pretentieus en heeft ze - mede dankzij een aandelen-winst van 43 miljoen euro - weer zin in het leven. Maar, zo erkent ze: “De pijn blijft.”

Lees ook

Nee, Nederland sloot Mabel niet direct in de armen. Dat veranderde na de dood van haar man prins Friso. Intussen is de weduwe nog steeds idealistisch, minder pretentieus en heeft ze – mede dankzij een aandelen-winst van 43 miljoen euro – weer zin in het leven. Maar, zo erkent ze: “De pijn blijft.”

Het dringt bewondering af hoe prinses Mabel (51), zeven jaar na de dood van haar man, weer volop in het leven staat. Werkende alleenstaande moeder, veel op reis voor de organisaties waar ze zich voor inzet, nog altijd een bevlogen idealist. Online Zeer Verantwoord, maar soms ook even heerlijk ontwapenend, zoals toen ze verzuchtte dat ze voor Instagram op les moest bij haar dochter (ze is meer een mens voor Twitter). Wel weer bereid Kendall Jenner te taggen in een actie, die verwant is aan haar charity, en – hoe menselijk – op haar leukst als ze zich verbaast over Brexitperikelen of zich verveelt op een vliegveld en chic foetert over gebrek aan informatie. Over haar ambities is ze duidelijk: “Ik wil een verschil maken. En ik wil blijven groeien en het leven leven.”

Opgevoed met betrokkenheid

Mabel werd in Pijnacker geboren als Mabel Martine Los, de oudste dochter van Henk Los en Florence ‘Flos’ Kooman. Ze heeft een jongere zus, Nicoline. Op haar negende overleed hun vader tijdens een schaatstocht. Zijn buurman reed in een wak, Henk wilde hem redden, maar viel er zelf in en verdronk. “Dat mijn vader op jonge leeftijd is gestorven, heeft mij geleerd dat het leven kostbaar is en dat je er iets mee moet doen,” zegt ze daarover. “Maar ook mijn moeder is een voorbeeld. Wij hadden vroeger ik weet niet hoe vaak kinderen bij ons in huis die thuis problemen hadden; sommigen bleven twee of drie jaar. Mijn moeder zet zich verder in voor goede doelen als de Kankerbestrijding. Het gevoel dat ook ik iets aan de wereld wilde bijdragen, heb ik dus van jongs af aan.”

Meteen naar de top

Mabels moeder hertrouwde met Peter Wisse Smit, directeur van de Rabobank in Blaricum, en Mabel nam later diens achternaam aan. Het tweede huwelijk leverde nog een zusje op, Eveline, en het leven verplaatste zich naar het Gooi. Daar beginnen haar jaren als Golden Girl: hockeymeisje Mabel was mooi, slim, van goede komaf én ze had grote plannen. In Hilversum rondde ze vlot het gymnasium af en ging economie en politicologie studeren in Amsterdam, met klinkende stages bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken en ABN AMRO. Het zegt iets over haar dat ze cum laude afstudeerde. Het zegt ook iets over haar dat ze zich meteen richtte op besturen die zich bezig hielden met mensenrech- ten, en het wat aardsere veldwerk links liet liggen. Ze is niet iemand die in de klei gaat staan, ze regelt dingen bij voorkeur op niveau.

Met dank aan Laurentien

Mabel was in 2000 dan ook een succesvolle lobbyist waarvan iedereen dacht dat ze uiteindelijk bij de Verenigde Naties terecht zou komen. Dat veranderde toen ze op een feestje in Brussel door haar vriendin Laurentien Brinkhorst, die een paar maanden later prinses Laurentien zou worden, voorgesteld werd aan prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix. Ze gingen op een bank zitten en waren vijf uur later nog niet uitgepraat. “Er was resonantie tussen ons,” zei de prins er later over. “Soms gaan je haren overeind staan als je iemand spreekt en soms past iemand meteen goed bij je. Zo was het met Mabel en mij. Ze paste ook goed binnen onze familie.”

Aanzoek in Mexico

De verkering werd bemoeilijkt door het feit dat zij in Brussel woonde en hij in Londen. “Zonder de Eurostar zou het nooit iets zijn geworden,” aldus Mabel. Hij vroeg haar ten huwelijk in Mexico, in een Mexicaans pak met rozen en champagne, wat dermate verrassend was voor zijn zo formele persoonlijkheid dat het even duurde voor ze was uitgelachen en ja zei. Sprookje geboren? Niet helemaal: de verantwoorde vrouw van de wereld

Mabel en de Lange

In 1989 was Mabel bevriend met maffiabaas Klaas ‘De Lange’ Bruinsma. Toen dat uitlekte, maakte ze de fout daar schimmig over te doen. Als ze gewoon had gezegd: “Het is waar, ik was jong en nieuws- gierig, mijn vriendinnen en ik deden wel meer spannende dingen”, had Nederland geknikt en was overgegaan tot de orde van de dag. Maar ze hield het op ‘enige oppervlakkige zeilcontacten’, waarna Bruinsma’s bodyguard Charlie da Silva meldde voor de draaiende camera’s dat ze “het wijf van die Lange was” en een paar keer aan boord van zijn Neeltje Jacoba had overnacht. Het hek was van de dam: een nachtmerrie voor een perfectionist die graag alles zelf bepaalt.

Meer lezen over Mabel? Je leest het in de nieuwe Beau Monde: nu in de winkels!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Koninklijk Huis, ANP, Bsr Agency

Laatste nieuws

Zie ook