Buitenland? Nederland heeft 12 leuke provincies om je vakantie te vieren (deel 1)!

Who needs het buitenland? Nederland heeft 12 provincies met ieder zijn eigen toppers.

Who needs het buitenland? Nederland heeft 12 provincies met ieder zijn eigen toppers. Wij hebben vast een selectie gemaakt. Van Vliebiza tot Côte d’Almere, Nederland heeft het in huis. Waar ga jij heen voor je rijdende diner, kinky B&B of alpaca-ontmoeting? Vandaag bekijken we Noord-Holland, Groningen, Drenthe en Zuid-Holland.

Disclaimer: net als jij maken we ons ook zorgen over covid-19. Alle genoemde bedrijven geven aan zich aan de regels te houden. Maar veiligheid staat altijd voorop. Check bij twijfel of neem je eigen voorzorgsmaatregels.

Noord-Holland

Als de hoofdstad (weer) wordt overspoeld door toeristen, is er genoeg om naar uit te wijken. Vissersdorpjes (Volendam), pittoreske stadjes (Monnickendam) en hét strand van het land: Zandvoort.

SLAPEN

Het full service concept van Banks Mansion is vooral leuk als je net zoveel eet en drinkt als wij, want niet alleen ontbijt, maar ook de Open Bar en goedgevulde minibar, inclusief sterke drank, zijn bij de prijs inbegrepen. En die valt – de hele zomer net onder de 250 euro per kamer per nacht op basis van 2 personen – behoorlijk mee. Zeker gezien de mooie locatie in hartje Amsterdam.

DRINKEN

Zelf leren mixen of een evening cocktail cruise op de Amsterdamse grachten, al dan niet met een roedel aantrekkelijke buitenlandse zakenlui? Op AirBnb Experiences vind je interessante en originele avondjes uit. Een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Groningen

Historische dorpjes, statige landgoederen, een bruisende hoofdstad en de waddeneilanden bij de hand. De veelzijdige, noordelijkste provincie van het land.

SLAPEN

Stel nou, in het hypothetische geval, dat je helemaal back to basic wilt. Dan is Hermitage Hortus Haren de meest fabulous optie. De rioolbuizen zijn door kunstenaars omgetoverd tot minimalistische retraiteplek. Je slaapt midden in een van de oudste botanische tuinen van Nederland. Vanaf € 59 per nacht.

ETEN

Herberg Restaurant Molenrij in Kloosterburen serveert streekgerechten als Groningse mosterdsoep en verse krab, op een mooi bordje.

SHOPPEN

De Folklingestraat staat bekend als het gezelligste straatje van Groningen. Denk aan kleine boetieks, vintage winkels en fijne restaurantjes.

Zuid-Holland

Dit is op en top Nederland; molens, badplaatsen, bloembollen, cultuur en de chique hofstad – hometown van regering en koning. En natuurlijk Rotterdam!

SLAPEN

We weten nog niet of we hier echt de héle nacht willen doorbrengen, al schijnt het ontbijt goed te zijn. The FunFactory in het Zeeheldenkwartier van Den Haag is een kinky Bed & Breakfast, in het thema BDSM. Compleet met gynaecologenstoel, spinnenweb-rad en een keur aan boeien, zwepen en touwen. Een overnachting is € 250 op basis van twee personen.

ETEN

Rijdend genieten van een viergangendiner: restaurant-tram de Hoftrammm rijdt je door Voorburg, Den Haag en Scheveningen. Pierre Wind stelde het menu samen, en er zijn passende bier- en wijnarrangementen. € 85 per persoon. Zie hoftrammm.nl

WELLNESS

Gelukkiger en energieker door een boswandeling? Ja hoor. Shinrin Yoku is de Japanse term voor ‘baden in het bos’. Het gaat erom dat je je laat helen door de natuur, terwijl je je zintuigen prikkelt. Op diverse plaatsen zijn er workshops. Maar als we kunnen kiezen dan ’t liefst in het bos bij landgoed De Horsten in Wassenaar. Zie shinrin-yoku-academy.nl

Friesland

Grenzend aan het IJsselmeer, de Waddenzee én de Noordzee en dan ook nog vol riviertjes, meren en slootjes. Friesland is het waterland van Nederland.

SLAPEN

In een wellness wijnvat van 23.000 liter slapen? Kan gewoon, in Stavoren, de oudste stad van Friesland. Hotel De Vrouwe is volgens de LA Times een van de twintig meest ongewone bestemmingen ter wereld. Maar wel comfortabel hoor, met jacuzzi en infrarood cabine.

ETEN

Bij Loetje – ja, van de biefstuk – in Leeuwarden, of bij Grand Café Post-Plaza. Een Franse brasserie in een spectaculair pand. De gerechten worden geserveerd op plankjes, dus hoewel op stand, de sfeer is knus en informeel.

DOEN

Naar Makkum, aan het IJsselmeer. Check de hashtag #makkumbeach op Instagram. Wij hadden ook geen idee, maar dit is bijna Bali. Je eerste stop is Strandhuys, daarna snel richting het water.

Bron: Agnes Hofman | Beeld: iStock

Laatste nieuws