Meet Lady Colin Campbell: royal auteur die zelf een boek waard is

Lady C schreef nare dingen over koningin Elizabeth, prinses Diana en Harry en Meghan, maar blijkt eerder zelf een boek waard te zijn. Wie is Lady Colin Campbell?

Lees ook

Lady C schreef nare dingen over koningin Elizabeth, prinses Diana en Harry en Meghan, maar blijkt eerder zelf een boek waard te zijn. Wie is Lady Colin Campbell?

Lady Colin Campbell (70) was zelf slechts 14 maanden getrouwd met de lord die haar aan haar titel hielp. Sinds hun scheiding beweert ze 'connecties te hebben met alle koninklijke families in Europa', iets wat haar ex-man in alle toonaarden ontkent. Welnu, C schreef een boek over het huwelijk van koningin Elizabeth en prins Philip. Of het allemaal waar is wat ze beweert, is lastig na te gaan. Van de 35 mensen die ze als bron opvoert, is zo'n drie/vierde overleden, wat haar vermoedelijk goed uitkomt. Inmiddels ligt haar boek Meghan and Harry: The Real Story in de schappen en deze maakt de tongen los. Zo beschrijft ze enige scenario's waarbij hertogin Meghan zich schandalig gedragen zou hebben. Maar om eerlijk te zijn is de schrijfster boeiender dan al haar boeken bij elkaar.

Lady C werd geboren als 'intersex' in een zeer rijke familie met koloniale roots op Jamaica. Intersex wil in dit geval zeggen dat haar schaamlippen aan elkaar gegroeid waren en haar clitoris misvormd was zodat niemand wist of ze nu een jongen of een meisje was. Tot haar 21ste werd ze opgevoed als jongen, George William Ziadie.

Toen 'George' op haar 13de in de puberteit raakte – en heupen, borsten en andere vrouwelijke kenmerken kreeg – ging ze stiekem naar de gynaecoloog van haar moeder. Toen die erachter kwam “werd ik naar het ziekenhuis gestuurd voor de drie meest beangstigende weken van mijn leven,” zei Lady C. later. “Ik werd er tegen mijn wil geïnjecteerd met mannelijke hormonen tot mijn stem zwaarder werd, mijn tepels krompen en ik baardgroei kreeg.” Ze protesteerde luid genoeg om haar ouders haar uit het ziekenhuis te laten halen, maar moest nog vijf jaar door het leven als 'intersex' omdat ze niet erkend werd als meisje en daarom niet de medische hulp kreeg om haar vrouwelijke kant te ontwikkelen. Van haar 11de tot haar 18de zat de ziel op een jongenskostschool die ze later omschreef als “verschrikkelijk, alsof je een glimp opvangt van de krochten van de hel”.

Dat ze dit allemaal moest doorstaan, kwam volgens haar door de status van haar ouders. “Onze familie was heel bekend en mijn vader wilde alles doen om publiciteit en gênante situaties te voorkomen,” zegt ze. “Ik herinner me dat ik met hem naar onze loge op de racebaan liep. Mensen staarden, want de situatie was bekend en hoewel ik een broek droeg, was het duidelijk dat ik geen jongen was. Mijn vader leed daar enorm onder, het was het ergste wat hem kon overkomen. Hij zei ooit dat voor mij een dosis rattengif een oplossing zou zijn.” Yikes.

Op haar 21ste ging George naar New York, leefde daar als vrouw en werkte er als model. Van haar oma kreeg ze uiteindelijk de 5000 dollar die ze nodig had voor de operatie die ervoor zorgde dat ze als Georgia Arianna Ziadie door het leven kon. Een week nadat ze Lord Colin Campbell, verslaafd aan heroïne en alcohol, leerde kennen, waren ze al verloofd. Colin was een zoon van de 11de hertog van Argyll. Het huwelijk hield zoals gezegd geen stand, lady Colin adopteerde in 1993 Russische tweeling Misha en Dima, deed mee aan 'I'm a Celebrity Get Me Out Of Here' en schreef nogal wat boeken over royals en de adel waar ze 'door haar positie' goed in thuis zou zijn.

Haar boek over prinses Diana, dat vooral over haar boulimie en affaire met James Hewitt ging, bleek verrassend accuraat, haar werk over de Queen en de Queen Mum is zoals gezegd wat minder stevig onderbouwd. Toch kon Lady C er in 2013 een landgoed van kopen: Castle Goring.

Ze poetst er vlijtig het zilver en is zo alsnog Lady of the Manor. Al lijkt een uitnodiging op Buckingham Palace ver weg…

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Bsr Agency, Getty Images, Instagram & Facebook Lady Colin Campbell

Laatste nieuws

Zie ook