Royal schandaal: Koning Felipe staat voor een moeilijke beslissing

"Er wordt gesproken van uitzetting uit het Zarzuela-paleis en zelfs over ballingschap".

Lees ook

Ooit een verbinder, later omstreden playboy en een royal van de oude stempel die nog wel eens meende boven de wet te staan.

Sinds de coronacrisis is oud-koning Juan Carlos (82) al niet meer in het openbaar gespot, al ziet zijn zoon, huidige koning Felipe, hem het liefst helemaal verdwijnen. “Er wordt gesproken van uitzetting uit het Zarzuela-paleis en zelfs over ballingschap, waarbij Nederland en Zwitserland volgens de krant AS mogelijke bestemmingen zijn.” Oh dear

In 2014 gaf Juan Carlos het royal stokje over aan zijn zoon. Want na 39 jaar op de Spaanse troon was zijn imago behoorlijk aan het aftakelen. De koning kwam steeds meer onder vuur te liggen vanwege het ene schandaal na het andere. Zo trad hij destijds af “ten gunste van zijn zoon”. In maart nam Felipe al afstand van zijn vader door zijn toekomstige erfenis te verwerpen en door diens toelage in te houden. Maar nu zou hij nog een paar extra stappen willen zetten.

Spaanse media speculeren nu dat Felipe nog een aantal extra stappen zal zetten. Het lijkt echter moeilijk voor te stellen dat Juan Carlos gevraagd zal worden Spanje te verlaten, zoals dat eerder zijn grootvader Alfonso XIII en vader Juan overkwam na de uitroeping van de republiek in de jaren dertig van de vorige eeuw. “Sterven in ballingschap moet het ergste zijn dat een man kan overkomen. Ik weet zeker dat dit idee mijn vader gekweld moet hebben”, zei Juan Carlos eens. Zelf is hij in 1939 tijdens die ballingschap in Rome geboren.

Schandaal 1

De ex-monarch zou rijkelijk beloond te zijn tijdens de aanleg van de Saudische hogesnelheidslijn. De beloning? Een royale 65 miljoen. Saudi-Arabië en Bahrein spraken van een 'schenking onder vrienden'. Uhum…

“Feit is dat Juan Carlos het geld heeft ontvangen en daarna buiten de boeken heeft gehouden, en deels zelfs geparkeerd in Panama. Hij stopte het in een fonds, met na zijn overlijden koning Felipe als een van de begunstigden – waarbij Juan Carlos ‘vergat’ om zijn zoon daarvan op de hoogte te stellen. Toen dat in maart bekend werd, liet Felipe weten alle aanspraken te verwerpen en daarnaast stopte hij de jaarlijkse uitkering aan zijn vader”, aldus een bron van HLN.

Schandaal 2

Met het miljoenenschandaal nog vers in het geheugen, barstte de bom toen de oud-koning zijn heup brak tijdens de jacht op olifanten in Botswana. Het waren zware tijden (crisis) in Spanje, daarbovenop: het zijn bedreigde diersoorten, dus het exotisch tripje werd 'm ab-so-luut niet in dank afgenomen.

Schandaal 3

Juan Carlos is gelukkig getrouwd met Sofia en ze hebben drie kinderen. Toch kon hij het niet laten om het bed te delen met andere vrouwen. En schrik niet, je kunt ze niet eens op een paar handen tellen. Juan Carlos ging tijdens zijn huwelijk met Sofia met 4786 vrouwen naar bed. Say what?! Een fulltime baan om dit bij te houden als je het ons vraagt. De informatie werd door oud-kolonel Amadeo Martinez Inglés naar buiten gebracht.

Bron: NOS, HLN, AS | Beeld: Bsr Agency

Laatste nieuws

Zie ook