Say cheese: Verslaafd aan kaas? Daar is wetenschappelijk bewijs voor

Dat kaas ontzettend verslavend is, hoeven we jou vast niet uit te leggen. Maar volgens wetenschapper Neal Barnard is het zelfs een soort morfine.

Lees ook

Bestel jij in een restaurant liever een kaasplankje dan tiramisu als nagerecht en ben jij op je best met een glas wijn in de ene en een blokje geel goud in de andere hand? Dan zou het zomaar kunnen dat je verslaafd bent aan kaas.

In kaas zit het melkeiwit 'caseïne', dat qua structuur en samenstelling lijkt op het pijnstillende morfine. Een blokje kaas zorgt daarom ook voor euforie en dus wil je lichaam steeds meer kaas. Wetenschapper Neal Barnard gaat zelfs zo ver dat hij kaas de bijnaam 'zuivelcrack' heeft gegeven.

Hoe zit het nu echt?

De waarheid lijkt, zoals zo vaak, iets genuanceerder. Het is zeker zo dat het eten van veel kaas niet gezond is. Er zit namelijk veel verzadigd vet en zout in. Maar, schrijft het Voedingscentrum op hun website, er zitten ook veel belangrijke voedingsstoffen in kaas. Zo is het rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Er is dus niets mis met een lekker stukje kaas op z'n tijd, maar ook hier geldt: eet het met mate en let een beetje op!

Bron: Upcoming, Voedingscentrum | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook