Beau Culinair: Heerlijke fattoush

Zo’n goed gevulde Arabische salade van kok Mounir Toub is het perfecte maal op een zonnige dag. Als bijgerecht bij de bbq of lekker tijdens een zomerse picknick. Yalla yalla!

Zo’n goed gevulde Arabische salade van kok Mounir Toub is het perfecte maal op een zonnige dag. Als bijgerecht bij de bbq of lekker tijdens een zomerse picknick. Yalla yalla!

De koning van de Arabische keuken, zo noemt Najib Amhali hem. Voor chef-kok Mounir Toub (42) is koken een vorm van kunst. Mounir deelt zijn kennis in boeken en op tv (onder andere bij omroep Max en 24Kitchen). Hij leerde het vak van topkoks als Robert Kranenborg, maar vooral van zijn moeder. Zijn lijfspreuk is: “Kook en eet met heel veel liefde en plezier.”

Ingrediënten

Voor 4 personen – Voorbereiding: 30 minuten – Bereiding: 15 minuten + 8 minuten baktijd

• 2 el ras el hanout

• 7 el korianderolie

• 300 g gemengde tomaten, in verschillende kleuren en groottes

• 150 g snoeppaprika’s, in verschillende kleuren

• 2 volkorenflatbreads, in tien stukken

• 2 el azijn

• 2 tenen knoflook, geperst

• 4 kropjes little gem, blaadjes gewassen en gedroogd, in grove stukken

• 100 g rucola, gewassen en gedroogd

• 10 takjes bladpeterselie, blaadjes gewassen en gedroogd

• 10 takjes munt, blaadjes gewassen en gedroogd zout en versgemalen zwarte peper

Benodigdheden:

• bakplaat

• bakpapier

• mengkom

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de ras el hanout met 4 eetlepels korianderolie. Snijd de tomaten in verschillende vormen en de snoeppaprika’s in dunne ringen.
  3. Verdeel het brood over de bakplaat en bestrijk het met de helft van het mengsel van korianderolie en ras el hanout. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in circa 8 minuten knapperig.
  4. Doe de rest van de korianderolie met de azijn en knoflook in een ruime kom, meng tot een dressing en breng op smaak met zout en peper. Voeg de tomaat en paprika toe, gevolgd door de little gem, rucola, peterselie en munt.
  5. Schep de helft van de knapperige pitapuntjes er door en schep de salade op een bord. Garneer de fattoush met de rest van de pitapuntjes en serveer direct zodat de pitapuntjes krokant blijven.

Dit gerecht komt uit ‘Chef Toub: Lekker Arabisch’, een boek vol Mediterraanse gerechten onder meer uit Marokko, Libanon, Syrië en Tunesië. En dat gaat verder dan falafel, hummus en kebab. Het boek biedt eenvoudige recepten, maar ook klapstukken en showstoppers. Geniet op een dinsdag van een Marokkaanse couscoussalade of Turkse linzensoep en trakteer op zaterdag de familie op een mezze-lunch. Top van Toub!

Laatste nieuws