Drama in Spanje: Wat gebeurt er met koningin Sofia?

Toch is het haar gegund om eens echt gezien te worden, die elegante, discrete koningin-moeder, die sinds 1962 in dienst van de Spaanse troon staat.

Lees ook

De huidige koning van Spanje, Felipe, heeft besloten om zijn kreukelige vader het land uit te sturen.

Ooit een verbinder, later omstreden playboy en een royal van de oude stempel die nog wel eens meende boven de wet te staan. Sinds de coronacrisis is oud-koning Juan Carlos (82) al niet meer in het openbaar gespot, al ziet zijn zoon, koning Felipe, hem het liefst helemaal verdwijnen. En dit gebeurt nu dus. “Er werd gesproken van uitzetting uit het Zarzuela-paleis en zelfs over ballingschap, waarbij Nederland en Zwitserland volgens de krant AS mogelijke bestemmingen zijn. Maar volgens bronnen is Don Carlos naar buurland Portugal gestuurd.”

En Sofia?

Het besluit van Felipe om zijn vadertje de Spaanse Royal deur te wijzen, heeft geen invloed op zijn moeder, koningin Sofia, of op haar positie als koningin. Zij blijft wonen in het Zarzuela paleis, in het noorden van Madrid. Sofia is op geen enkele wijze betrokken geweest bij de schunnige zaakjes van Juan Carlos en wordt hierdoor niet 'bestraft'.

De keuze van Sofia om in haar eentje achter te blijven in het Spaanse paleis bevestigt de breuk tussen haar en haar man. Dat beiden al jaren gescheiden levens leidden, was wel bekend, maar het was Sofia die zich met een stalen glimlach geruisloos door parades en staatsbezoeken heen werkte. Haar plicht ging altijd voor en het koningshuis moest eenheid uitstralen, ook wanneer Juan Carlos met een scharrel was gesignaleerd.

Sinds de geboorte van Felipe (hij heeft nog twee oudere zussen) is het bergafwaarts gegaan met de relatie tussen beiden. Ze verschenen als koning en koningin voor de buitenwereld, maar in privé ging Juan Carlos uitbundig en schaamteloos vreemd, naar eigen zeggen met wel 7000 minnaressen (who's counting?). Sofia stortte zich op haar gezin. “Aan mijn kinderen heb ik altijd veel vreugde beleefd,” zei ze vorig jaar. “Ze zijn alles waar het in mijn leven om draaide.”

Sofia ging na het aftreden van haar man niet met pensioen en de verwachting is dat ze dat nu ook niet zal doen. Toch is het haar gegund om eens echt gezien te worden, die elegante, discrete koningin-moeder, die sinds 1962 in dienst van de Spaanse troon staat. Die nooit haar respectvolle echtgenoot heeft laten vallen, die alles wat haar zoon doet steunt en die zich zelfs uitslooft om haar pittige schoondochter Letizia te laten shinen. Felipe, je bent aan zet: doe eens wat moois voor je moedertje.

Bron: Telegraaf, Vorsten | Beeld: Bsr Agency, ANP

Laatste nieuws

Zie ook