Je zal ze maar hebben: 5 bazige royal zussen

Hoe zijn de broer-en-zus-banden in koninklijke kringen? Wie heeft 't voor het zeggen?

Lees ook

Hoe zijn de broer-en-zus-banden in koninklijke kringen? Wie heeft 't voor het zeggen?

Om als Bazige Zus door het leven te gaan, moet je vroeg beginnen, zo weet Britse prinses Charlotte. Eerder vroeg de Queen bij het uitreiken van een prijs aan kinderen op Sandringham aan Emily Clay of ze weleens op haar jongere zusje paste. Toen de moeder van dodelijk verlegen Emily antwoordde 'dat het eerder andersom was', zei de Queen: “Zo is dat ook met Charlotte en George.”

Het is niet voor het eerst dat de verhouding tussen broer en zus zo wordt afgeschilderd. Hertogin Kate heeft weleens gezegd dat “Charlotte meer op George let dan hij op haar.” Eerder liet prins William zich eveneens ontvallen dat zijn dochter “als het er op neerkomt gewoon de baas is.”

Anne & Charles

Charlotte zet daarmee een sterke Windsor traditie voort, want ook prinses Anne was vroeger haar oudere en aanzienlijk gevoeligere broer Charles volledig de baas. Ze was sportiever, robuuster en luidruchtiger. En ook nog eens sterker: als ze genoeg van hem had, sloot ze hem gewoon een tijdje op in de linnenkast. Hoewel ze tegenwoordig een stuk aardiger met elkaar omgaan, zegt Anne nog altijd 'Oh, do get on with it!' als haar broer in haar ogen te veel wauwelt, treuzelt of aarzelt. Waar hij, het moet gezegd worden, erg goed in is.

Caroline & Albert

In Monaco was prinses Caroline de oudste, al scheelt ze maar weinig met Albert: prinses Gracia was vijf maanden na de bevalling alweer zwanger. Met een gezond ego en de nodige frustratie dat haar broertje voorrang kreeg voor de troon heeft Caroline zich altijd flink laten gelden: Alberts nerdy verlegenheid legde het altijd af tegen haar zuidelijke temperament. Ook in dit geval zijn de verhoudingen als volwassenen aanzien verzacht, maar ze mag hem nog altijd graag inmaken op de tennisbaan.

Victoria & Carl Philip

Bij de Bernadottes is iedereen het erover eens dat kroonprinses Victoria bazig is, zelfs Victoria zelf: “Het heeft iets te maken met de oudste zijn,” zegt ze. “En misschien ook wel een beetje met mijn karakter.” Hoe dan ook, Victoria zeulde gevraagd en ongevraagd met haar zusje Madeleine, leerde haar broertje Carl Philip 'fietsen en steentjes ketsen' en was bij alle activiteiten een zelfverzekerde minimanager, die ook bij fotosessies graag de regie nam en bedisselde waar CP en Madeleine moesten staan.

Astrid & Filip

Prinses Astrid was als kind net even wat bijdehanter dan haar oudere broer Filip. Nu was met twee jongens en één meisje de rolverdeling in het kerstspel in 1965 redelijk voor de hand liggend. Maar Astrid bedisselde het wel zo dat ze als Maria een glansrol had en Filip als Josef meer een edelfigurant was die zich op de achtergrond diende te houden. Het engeltje in het midden is prins Laurent. Those were the days.

Beeld: Bsr Agency

Laatste nieuws

Zie ook