Krijgt prinses Charlotte deze zeldzame titel als William koning wordt?

Het zou kunnen dat prinses Charlotte een eervolle titel krijgt als haar vader koning van het Verenigd Koninkrijk wordt. We nemen je mee in een korte les ingewikkelde koninklijke titels.

Charlotte, de enige dochter van prins William en hertogin Kate, draagt op dit moment de titel Hare Koninklijke Hoogheid prinses Charlotte van Cambridge, maar het zou kunnen dat dit verandert als prins William koning wordt. Ze zou dan namelijk recht hebben op de titel The Princess Royal, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Ter ere van de op handen zijnde 70ste verjaardag van prinses Anne, de huidige Princess Royal, worden er op de social media-accounts van de royals leuke feitjes over de prinses gedeeld. In een tweet die op 11 augustus de wereld in werd gestuurd viel te lezen dat “Anne in 1987 werd benoemd tot The Princess Royal. Een titel die wordt gegeven aan de oudste dochter van de heersende koning of koningin”.

Theoretisch gezien zou dit dus betekenen dat Charlotte ook recht heeft op deze titel, maar in de praktijk blijkt dit iets ingewikkelder in elkaar te zitten. Ben je er klaar voor?

Niet zo vanzelfsprekend

Prinses Anne is pas de zevende Princess Royal en kreeg de titel na prinses Mary. De moeder van Anne, de huidige koningin Elizabeth, heeft nooit de titel Princess Royal gedragen hoewel zij wel de oudste dochter was van koning George VI. Dit komt omdat haar tante, prinses Mary, toen nog in het bezit was van de titel. Dit betekent dus ook dat als prinses Anne de titel nog heeft als William koning wordt, de titel niet naar Charlotte gaat.

Beslist William?

Maar zelfs áls prinses Anne tegen die tijd is overleden, betekent het alsnog niet dat Charlotte de titel automatisch krijgt. Koningin Elizabeth gaf de titel namelijk pas aan Anne in 1987, maar hij was al sinds 1965 beschikbaar. Want toen overleed prinses Mary. Het komt er dus op neer dat, zelfs als de titel beschikbaar is, William mag doen waar ‘ie zich goed bij voelt. En of het toekennen van de titel aan zijn enige dochter daar onderdeel van is, zal in de toekomst moeten blijken.

Bron: Hello Magazine | Beeld: BSR Agency

Laatste nieuws