Cryptocurrency populairder geworden onder vrouwen in Nederland

Investeren in bitcoins en andere cryptomunten alleen voor mannen?

Investeren in bitcoins en andere cryptomunten alleen voor mannen? Misschien tien jaar geleden, maar inmiddels weten steeds meer vrouwen de weg naar de digitale muntjes te vinden.

De koers van bitcoin is sinds maart bijna verdrievoudigd. Dat blijft bij niemand onopgemerkt. Waar een paar jaar geleden vooral mannen profiteerden van stijgende koersen, zie je nu juist dat vrouwen steeds meer investeren. Dat blijkt uit onderzoek van Cryptobedrijf BLOX.

Coronavirus neemt geen vertrouwen weg

71% van de vrouwen zegt evenveel of meer vertrouwen te hebben in cryptocurrency, in vergelijking met eind 2019. En dat is opmerkelijk, in maart klapte de waarde van alle cryptocurrency’s door het coronavirus. Sommige munten halveerden zelfs in waarde. Op de vraag in welke cryptomunt Nederlandse vrouwen het meeste vertrouwen hebben, wordt bitcoin het vaakst genoemd, 78% van de vrouwen koos voor bitcoin. Ethereum (35%) en litecoin (21%) doen het ook goed. Verder valt op dat het investeringsportfolio van vrouwen minder divers is dan dat van mannen.

Lange en korte termijn

Er is een groot verschil tussen de investeringsstrategie van mannen en vrouwen. Mannen laten zich sneller leiden door hype en de waan van de dag. Veel vrouwen daarentegen kopen op een vast moment in de maand een vast bedrag. Op de lange termijn brengt dit minder risico’s met zich mee.

Vrouwen kiezen vaker voor de bekendste en veiligste cryptocurrency’s. Het gevoel om iets te missen (FOMO) is bij mannen meer aanwezig dan bij vrouwen. Hierdoor beleggen vrouwen over het algemeen rustiger dan mannen. Ze denken langer na voordat ze investeren, maar ook bij een grote aankoop zijn het de vrouwen die langer de tijd nemen. Ook laten vrouwen zich minder snel afleiden door eventueel andere mogelijke cryptocurrency’s, met het idee dat daar ook winst te behalen valt. Ze doen liever één goede investering, waar goed over is nagedacht.

Mannen en vrouwen investeren om dezelfde redenen in cryptocurrency’s. Veruit het grootste gedeelte (63%) verwacht op de lange termijn winst te maken. Een kleiner deel (27%) wil binnen drie jaar winst uit z'n investering halen.

Beeld: iStock

Laatste nieuws