Exclusief! Touriya Haoud over strijd, ziekte en Sylvie Meis: ‘Een vriendschap gaat nooit meer gebeuren’

“Als ik die dag niet naar de eerste hulp was gegaan, was ik overleden.”

Lees ook

Leek ze eindelijk rust te hebben gevonden – na de scheiding en daarna de strijd met haar ex over de kinderen – hoorde Touriya Haoud (42) eind 2019 dat ze lymfeklierkanker had. “Als ik die dag niet naar de eerste hulp was gegaan, was ik overleden.”

Touriya Haoud (1977) werd bekend als model en actrice. Ze deed internationale campagnes voor o.a. Tommy Hilfiger en Replay en volgde in 2003 Naomi Campbell op als gezicht van Telecom Italia Mobile. Als actrice had ze in 2004 haar doorbraak in de komedie ‘Shouf Shouf Habibi!’. Verder was ze o.a. te zien in ‘Costa! De tvserie’, ‘Hertenkamp’ en de Amerikaanse drama-thriller ‘Five fingers’. Tegenwoordig runt ze haar marketingen PR-bureau en deze maand lanceert ze haar eigen turban- en sieradenlijn, die te koop is via touriyahaoud.com. Touriya was van 2006 tot 2014 getrouwd met de Amerikaanse acteur Greg Vaughan. Samen hebben ze drie zoons.

Hoe gaat het met je, Touriya?

“Het gaat goed, ik heb in juni mijn laatste bestraling gehad en ben nu kankervrij. Officieel ben je pas na vijf jaar in remissie, en ik moet nog om de paar maanden op controle komen. Maar de dokter zei: ‘Ik maak me over jou geen zorgen.’ De afgelopen periode heb ik alleen maar thuis gezeten vanwege de chemo’s en het hoge risico dat ik daardoor liep op infecties. Maar het voelde minder heftig, omdat iedereen in lockdown zat en ik dus niks hoefde te missen.”

Wanneer hoorde je dat je kanker had?

“De doktoren zeiden: ‘We hebben goed nieuws en we hebben slecht nieuws,’ zeiden ze in het ziekenhuis. Het slechte nieuws was dus dat ik kanker had. Maar deze klassieke Hodgkin-lymfoom bleek wél in 98 procent van de gevallen geneesbaar, dat was het goede nieuws. Ze hebben meteen getest of het niet uitgezaaid was. Daarvoor moest ik een ruggenmergpunctie ondergaan, echt het meest pijnlijke wat je kunt meemaken. Gelukkig vonden ze geen uitzaaiingen, maar er zat wel een grote tumor in mijn hals, niet ver van mijn hart en longen. Als dat verder was gegroeid, had het veel erger kunnen aflopen, omdat mijn longen dan aangetast zouden worden of ik had een hartstilstand kunnen krijgen. Achteraf dacht ik natuurlijk wel: was ik maar eerder naar een dokter gegaan. Dan was de kanker misschien bij fase één gebleven.”

Hoe zit het met je liefdesleven, heeft dat op een laag pitje gestaan?

“Ik heb sinds mijn scheiding één relatie gehad, en ook wel wat gedatet. Maar elke keer als ik een klik met een man had, woonde hij in het buitenland en dan liep het toch weer mis vanwege de afstand. In L.A. ga ik geen relatie vinden, want het is hier een paradijs voor mannen. Als ze een beetje geld hebben, kunnen ze iedereen krijgen. Mannen van vijftig gaan met meiden van twintig en willen echt niet settelen. Ik ben ook wel een beetje klaar met het leven hier, het is toch wel heel oppervlakkig. Alles draait om uiterlijke schijn en gezien worden. Als je hier woont, word je in die bubbel meegezogen. Misschien dat ik voordat ik kanker kreeg zelf ook wel oppervlakkiger in het leven stond. Maar ik werk er nu hard aan om de beste versie van mezelf te zijn, en ik wil dat een man dat ook doet en dat we een powerteam kunnen vormen.”

Heb je ook nog wat van je oude vriendin Sylvie gehoord, die zelf ook ziek is geweest?

“Nee, dat is helemaal over. We hebben sinds 2014 geen contact meer en dat is goed zo. Ik gun haar alle liefde, en mocht ik Sylvie tegenkomen, dan zeg ik zeker gedag. Maar een vriendschap gaat nooit meer gebeuren. Ik volg Sylvie niet, maar volgens mij zitten wij in heel andere werelden. We waren erg jong toen we vriendinnen waren en zijn anders in het leven gaan staan. Voor mij is het nu vooral belangrijk dat ik mijn kinderen gelukkig kan laten opgroeien, een goede moeder kan zijn, dat ik een goede partner vind en ik verder kan bouwen aan mijn eigen bedrijf. En verder hoop ik straks weer met mijn kinderen te kunnen reizen – hen Amsterdam te laten zien – en wil ik nu vooral van het leven genieten. Want dat kan eindelijk weer!”

Meer lezen over Touriya? Je leest het in de nieuwste Beau Monde!

Bron: Jill Waas | Beeld: Alexis Asquith

Laatste nieuws

Zie ook