Glowy skin: deze vitamines geven je een stralende huid

Een mooie huid begint van binnenuit, dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon is enorm belangrijk!

Lees ook

We weten het allemaal: een glowy skin krijg je niet zomaar.


Een mooie huid begint van binnenuit, dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon is enorm belangrijk. De juiste vitamines zorgen voor een healthy lichaam, een mooie huid en glanzende lokken. In veel crèmes zitten tegenwoordig vitamines. Maar is dit voldoende? Wij leggen het je uit.

Gezond eten

Via voeding of supplementen worden vitamines in je bloedsomloop opgenomen, waarna ze in je hele lichaam een positief effect hebben. Er zijn ontelbaar veel crèmes op de markt die je van alles beloven – zoals een stralende huid zonder rimpels.

Echter, die veelbelovende crèmes kunnen niet al het werk verrichten. Onze huid vormt een goede barrière tegen (giftige) stoffen van buitenaf. Dat betekent dat niet iedere crème het gewenste effect zal opleveren. Wat je dan wel kunt doen om een glowy skin te krijgen? Je voelt 'm al aankomen: gezond eten.

Er zijn een aantal vitamines die vooral bekend staan om hun bijdrage aan een stralende huid. Lucky you, want wij zetten ze voor je op een rij!


Vitamine A Vitamine A (retinol) zorgt voor een soepelere huid, voorkomt droogheid en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dit kan bijdragen aan een glowy skin die er jonger en gezonder uitziet. Deze vitamine is aanwezig in dierlijke producten en in halvarine en margarine. Good to know!

Vitamine B3 Vitamine B3 (niacide) helpt de vochtbalans op peil te houden en kan je skin beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Hierdoor heb je minder snel kans op irritatie en veroudering in je gezicht. Vitamine B3 zit vooral in vlees, vis, aardappels, groentes en graanproducten.

Vitamine B5 Vitamine B5 (pantotheenzuur) zorgt voor een goede celvernieuwing en vochtopname. Deze vitamine kan een aanrader zijn voor mensen met een droge of geïrriteerde huid. Vitamine B5 is vooral aanwezig in volkoren producten, groente, fruit, melkproducten, eieren en vlees. Makkelijk binnen te krijgen, dus!

Vitamine B8 Vitamine B8 (biotine) zorgt voor een gezonde huid en shiny hair. Daar komt nog bij: het versterkt je nagels. Je krijgt vitamine B8 vooral binnen via vlees, eierdooiers, noten, peulvruchten en pinda's. Good to know: het speelt bovendien een belangrijke rol bij je vet- en suikerstofwisseling en is nodig voor de opname van vitamine C.

Vitamine C Een soepel huidje, een gezonde teint en meer aanmaak van collageen: klinkt je dat niet als muziek in de oren? Vitamine C (ascorbinezuur) staat erom bekend je huid te beschermen tegen schade door UV-licht. Hierdoor worden pigmentvlekjes een stuk minder snel zichtbaar. Je krijgt vitamine C binnen via fruit, groentes en aardappelen.

Vitamine E Vitamine E versterkt de natuurlijke barrière van de huid en laat je huid er jonger en egaler uitzien. Vitamine E zit in noten, zaden, groenten, fruit, graanproducten, halvarine en margarine.

Vitaminesupplementen Al met al is het duidelijk: verschillende vitamines kunnen een bijdrage leveren aan een gezonde huid. Deze vitamines kun je binnenkrijgen door gezond en gevarieerd te eten. Dus, loop vooral een extra rondje langs de groente- en fruitschappen in de supermarkt.

Lukt het je niet om voldoende vitamines binnen te krijgen? Dan kun je overwegen vitaminesupplementen te gebruiken. Good luck!


Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook