Dierendag! De honden van de Oranjes op een rij

Onvoorwaardelijke liefde, nooit gezeur over kosten of toelages en altijd blij om hun koninklijke hoogheid te zien.

Lees ook

Al generaties lang zijn de Oranjes dol op honden, zo'n beetje de enige levende wezens die volstrekt onbevangen tegenover het koningshuis staan.

Onvoorwaardelijke liefde, nooit gezeur over kosten of toelages en altijd blij om hun koninklijke hoogheid te zien. Het is maar goed dat er altijd honden hebben rondgehold in de paleizen. Dit is labrador Kerry, in 1982 in een goed gesprek verwikkeld met prins Willem-Alexander. Het was een zegen voor hem om een hond te hebben. Toen zijn moeder Beatrix twee jaar eerder koningin werd, moest hij zijn vertrouwde vrienden en omgeving in Baarn achterlaten en verhuizen naar Den Haag waar hij een stroeve start had. Thuis was gelukkig Kerry er voor hem.

Westie Toto

Hoewel de huidige voorkeur uitgaat naar labradors (het koninklijk gezin) en border terriërs (prinses Beatrix) liep er met name op Soestdijk van alles rond: teckels, dalmatiërs, jachthonden en natuurlijk Toto, Bernhards West Highland White Terriër. Op de achtergrond in de werkkamer van de prins een foto van de dierbare koningspoedels die het gezin in de jaren zestig had.

Hierboven zie je Bernhard en Margriet in 1962 met de poedel van dienst.

Poedel in wacht

Scheiden doet lijden. Dit is een van de koningspoedels van prins Bernhard, die in 1964 in de auto moest wachten (en daar zichtbaar ontzet over was) toen koningin Juliana op Schiphol Bernhard en Beatrix uit wuifde. Die gingen naar Tokio om de Olympische Spelen bij te wonen. Hoe enig is het dat de koningin ze zelf wegbracht en blijkbaar ook zelf reed? Dit is een echte hondenauto, aan de plaids te zien.

Dupy de Teckel

Prinses Beatrix en prins Claus hebben hier de deputaties van de schietbatterijen ontvangen, die de geboorte van prins Willem-Alexander hebben aangekondigd. Hierbij werden de hulzen aangeboden van het eerste schot in Nederland, Suriname en de Antillen. Dupy, de teckel van het prinselijk paar, zag er nauwlettend op toe dat alles naar behoren ging.

Frise en Arthus

Teckel Arthus rent hier in 1976 voor het sleetje met prins Friso uit. Uit veiligheid wordt een helm gedragen, wat voor die tijd uiterst modern was. Het gezin van prinses Beatrix en prins Claus hield hier zoals gewoonlijk wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech.

Gezellig op het bordes

Juliana's hondje N'Zara (een basenji, dit Afrikaanse ras kan niet blaffen) lijkt in 1975 al te weten dat het allemaal in tranen zal eindigen. Op het bordes staan van links naar rechts prins Bernhard, de net verloofde prinses Christina en Jorge Guillermo en koningin Juliana. N'Zara werd op Soestdijk overigens gewoon Zara genoemd.

Babyoppas Tecco

Vakantie betekende in 1968 een Oranje-uittocht naar Porto Ercole, waar zich het vakantiehuis van koningin Juliana en prins Bernhard bevond. Hier ligt prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven, met Tecco, de teckel van de Van Vollenhovens, die later ook een husky hadden. Vooral Tecco geniet er zo te zien enorm van het middelpunt van de belangstelling te zijn.

Cleo’s stippels

Zelfde vakantie, ook Porto Ercole in 1968. Op het muurtje van links naar rechts koningin Juliana, prins Bernhard, kroonprins Beatrix en prins Claus met Willem-Alexander in zijn armen. Ervoor: Dalmatiër Cleo die dol was op alle Oranjes, maar toch vooral op Claus, bij wie ze altijd op schoot wilde.

All in the family

De Honden van Oranje maken zonder uitzondering deel uit van het gezinsleven. Hier lopen toen nog koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de prinsesjes Amalia (aan de hand van oma) en Alexia (bij haar vader op de heup) én Beatrix' hond Chip in 2006 door de haven van de Koninklijk Nederlandse Zeil- en Roeivereeniging in Muiden. Zij maakten vanuit Muiden de eerste zeiltocht van het jaar met de Groene Draeck.

Vroege uitlaat

Iets zegt ons dat Beatrix niet zo matineus is. Hier laat ze in 2002 met een zalig menselijke moet-dat-nou-blik haar hond uit in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. As you do. Maar toch leuk dat ze geen lakei naar buiten stuurde. Haar eerste kleinkind was een dag eerder geboren: Eloise, dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. De kersverse koninklijke grootmoeder droeg tijdens haar wandeling al een cameraatje in haar hand, alsof ze op het punt stond om nog even op kraambezoek te gaan. Of misschien wilde ze gewoon haar border terriër leuk vastleggen.

Nala en Skipper

De huidige Honden van Oranje zijn Luna en Nala, de zwarte labradors van het gezin van koning Willem-Alexander. Skipper is de oudste en overleefde een naar jachtongeluk, Nala is een paar jaar jonger. Deze foto is van de fotosessie in 2015, we nemen aan dat Zijne Majesteit privé een werpstok hanteert, want anders hou je met twee labs geen arm mee over als ballengooier. Fijne Dierendag!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: ANP, Getty Images, Koninklijk Huis, BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook