Coronavirus of toch gewoon verkouden? Zo herken je het verschil

Gelukkig zijn er een aantal duidelijke kenmerken waar je op kunt letten.

Lees ook

Het is herfst! Kaarsjes, dekentjes, gezelligheid en… ook verkoudheid. Dit jaar is dat helaas nog eens een stuk ingewikkelder dan normaal. Want hoe weet je of je te maken hebt met een 'gewone' verkoudheid of met een gevreesde coronabesmetting?

Het is niet vreemd om je af te vragen of je te maken hebt met een verkoudheidsvirus of het coronavirus. Beide veroorzaken klachten in de luchtwegen én zijn veelvoorkomend. Daarnaast pakken zowel verkoudheden als COVID-19 bij iedereen anders uit.

Het verschil

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn (hoge) koorts en hoesten de meest voorkomende symptomen van het coronavirus. Daarnaast wordt het virus gekenmerkt door kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Bij een gewone verkoudheid heb je echter niet zo snel last van koorts en kortademigheid – en dit is juist bij een coronabesmetting wel het geval. Dit is een vaak voorkomend verschil tussen de twee, maar geldt niet voor iedereen.

Let op de volgorde

Een ander punt waarop een coronabesmetting zich onderscheidt van een 'gewone' verkoudheid, is de volgorde van de symptomen. Bij een besmetting met het coronavirus krijgen veel mensen eerst koorts en volgt daarna pas het hoesten. Side note: hier geldt ook dat dit bij ieder persoon verschillend kan zijn.

Krijg je de symptomen in een andere volgorde? Dan is dit geen garantie dat je het coronavirus niet hebt. Blijf in ieder geval bij verkoudheids- of griepklachten thuis en laat je testen.

Bron: Grazia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook