Prinses Delphine: ‘Dít is de reden van dit alles, maar wees gerust: nu ben ik klaar’

Delphine Boël is vanaf nu Hare Koninklijke Hoogheid en haar titel luidt: prinses Delphine van België.

Lees ook

Delphine zou graag een bezoek willen brengen aan haar nieuwe broers en zus.

’t Zal je vast niet ontgaan zijn, maar België heeft er een nieuwe prinses bij. Hoera! Delphine Boël is vanaf nu Hare Koninklijke Hoogheid en haar titel luidt: prinses Delphine van België.

Delphine verwacht geen uitnodiging vanuit de koninklijke familie of voor een officieel evenement. “Als het Koninklijk Huis mij open en warm uitnodigt, kom ik heel graag langs. Maar het moet wel zijn, omdat ze het willen, niet omdat ze gedwongen worden”, vertelt de prinses in een interview met LeSoir. Ze was eerder niet uit op titels of leuke royal taken, maar wilde slechts erkenning.

Toch bleef het niet bij ‘erkenning’ alleen, Delphine liet weten ook te gaan voor de bijbehorende titels en het recht op een deel van de erfenis van koning Albert II. Waarom? Zodra in januari, na een door de rechter afgedwongen DNA-test, bekend werd dat Delphine een buitenechtelijk kind van de oud-koning bleek te zijn, vertelde Albert II dat er “geen enkele band was tussen hem en zijn dochter”. Dat leidde ertoe dat ze haar eisen opschroefde en om gelijke behandeling vroeg met haar halfbroers en halfzus, inclusief titel en predicaat ‘Koninklijke Hoogheid’. “Daarmee is het klaar. Ik kan iedereen die nu nerveus is, geruststellen: ik vraag niets meer.”

De prinses was in het begin van het hele proces totaal ontredderd en had nooit gedacht dat het zover zou komen. “Ik dacht steeds dat Albert een gebaar zou maken, dat hij zou zeggen dat het misschien een goed idee zou zijn om contact te hebben, om te zien hoe we er samen uit konden komen. Maar in ons laatste telefoongesprek zei hij dat ik niet zijn dochter was. Dat deed me besluiten om naar de rechter te stappen. Dat die zou uitmaken of ik gelijk had of niet.” En gelijk kreeg ze. “Ik was altijd een beetje schandalig, de vuile was, de onruststoker. Dankzij het rechtssysteem dat mij gelijk heeft gegeven, dat heeft bevestigd dat ik juist heb gehandeld, is het alsof ik nu echt kan leven. Ik besta. En bovenal heb ik bestaansrecht”, aldus de nieuwe prinses in een terugblik op de turbulente jaren.

Naast de titel heeft Delphine eveneens recht op één achtste van de erfenis van koning Albert II, volgens het hof van beroep. Vraag is nu hoeveel geld het voormalige staatshoofd zal nalaten. Het fortuin van Albert is namelijk één groot mysterie: de schattingen lopen uiteen van 12,4 miljoen tot 2,3 miljard euro. Hoe dan ook: Delphine houdt er – na al die jaren knokken – een leuk zakcentje aan over.

Bron: LeSoir, Telegraaf | Beeld: BrunoPress, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook