Aha: Zo groot is de kans dat je het coronavirus oploopt door contant geld

Je hoort het vaak: contant geld is ontzettend smerig, maar hoe zit dat nu eigenlijk echt?

Het Australian Centre for Disease Preparedness onderzocht of het coronavirus kan overleven op geld. De uitkomst hiervan was redelijk shocking, het virus kan op biljetten namelijk maar liefst 28 dagen overleven als die zich bevinden op kamertemperatuur.

Even ter vergelijking: de reguliere griep houdt het op je flappen slechts 17 dagen uit.

Onze grootste zorg is momenteel COVID-19, maar niet alleen dit virus hecht zich mogelijk aan geld. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in 2017 bleek dat een biljet meer dan 100 verschillende, levende bacteriën kan bevatten. En uit een nog ouder Amerikaans onderzoek bleek dat 94 procent van de 1 dollarbiljetten ‘pathogene of potentiële pathogene organismen’ bevatte. In gewoon Nederlands: veel ziektekiemen. Eh, no thanks!

Maar kun je er ziek van worden?

Tig ziektekiemen en bacteriën die zich aan geld kunnen hechten. Dat klinkt niet al te best. Het is daarmee echter niet gezegd dat je er ziek van kunt worden. “De rol van oppervlakte transmissie en de hoeveelheid virus die nodig is om je ziek te maken, moet nog worden bepaald”, stelt Debbie Eagles, de adjunct-directeur van het Australian Center for Disease Preparedness. Ook andere onderzoekers vertelden aan BBC dat de verspreiding van het coronavirus door objecten nog verder onderzocht moet worden.

De beste oplossing

Het beste is dus om te pinnen. Kom je toch in contact met contant geld? Was je handen daarna meteen met zeep en zorg ervoor dat je altijd handreiniger bij je hebt voor het geval het niet mogelijk is om je handen meteen te wassen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws