Is er leven ná de kroon voor deze 7 ex-royals?

De rol van een Hoogheid is duidelijk: een positie met ongekende privileges op kosten van de belastingbetaler, in ruil voor het verrichten van niet al te spannende of controversiële taken. Maar wat als dat allemaal wegvalt?

Het ene moment bevind je je nog in een wereld van paleizen, lakeien en ongekende privileges. Het volgende moet je op het vliegveld gewoon in de rij voor de paspoortcontrole. En lijkt iedereen te zijn vergeten dat je ooit als Europese royal met een tiara uit 1880 aan een staatsdiner zat.

De rol van een Hoogheid is duidelijk: een positie met ongekende privileges op kosten van de belastingbetaler, in ruil voor het verrichten van niet al te spannende of controversiële taken. Maar wat als dat allemaal wegvalt?

Tiara Trouble

Ex-prinses Tessy van Luxemburg maakte het mee. Zo stond ze nog in een avondjurk ten paleize te mingelen, vervolgens moest ze haar tiara inleveren en weer zelf haar koffers dragen. Reden: haar voorgenomen scheiding van prins Louis. De twee waren op elkaar uitgekeken. Tessy droomde van een rol als een soort idealistische influencer à la prinses Mabel en had daar als prinses van Luxemburg een niet onaardig netwerk in opgebouwd. Van het hof kreeg ze ruimte voor haar idealistische ambities, maar toen duidelijk werd dat het huwelijk niet meer te lijmen was, sloten op Chateau Berg de rijen zich bliksemsnel.

Leuk afscheidscadeautje

Dat het ook anders kan, bewees ex-prinses Alexandra van Denemarken. Die liet zich in 2004 geruisloos scheiden van prins Joachim. Als dank kreeg ze van haar ex-schoonmoeder de lagere titel gravin van Frederiksborg: geen Hoogheid meer, maar toch nog adel. Wel zo aardig voor de moeder van twee prinsen van Denemarken. Ook mocht ze een tiara houden, die goed van pas kwam bij galamomenten op het paleis, waarvoor ze nog vaak werd uitgenodigd. Alexandra bleef chic, vierde de grote momenten in het leven van zonen Nikolai en Felix met hun vader en gunde hen een leuke relatie met hun nieuwe stiefmoeder prinses Marie: “Alles wordt beter als iedereen meewerkt,” zegt ze daarover. Nog een sterk staaltje goodwill: in juli zag Alexandra – die les geeft aan een universiteit – vrijwillig af van de toelage die ze nog kreeg. Jongste zoon Felix was achttien geworden en ze vond het tijd zichzelf te bedruipen.

Woedende Spanjaarden

Juan Carlos van Spanje leeft vrijwillig in ballingschap na financiële malversaties en andere onverkwikkelijke zaken, maar niemand hoeft medelijden met hem te hebben. Hij woont in Abu Dhabi met zijn favoriete minnares, en het voordeel van al die steekpenningen, is dat je er leuk van kunt leven. Toch zal het voor de man, die zichzelf als redder van Spanje zag, even slikken zijn dat hij niet als zodanig de geschiedenisboeken in gaat. Zijn rol is uitgespeeld, gezien de woede van de Spanjaarden over het feit dat hij waarschijnlijk nooit voor een rechter zal hoeven verschijnen

Van koning naar premier

Bovendien kan het altijd erger. Als koning je koninkrijk in een republiek zien veranderen, is zo’n beetje de nachtmerrie van elke royal. Simeon II, ooit koning van Bulgarije, was een pragmatische vorst. Na zijn afzetting ging hij de politiek in waar hij het schopte tot premier. Men moest hem wél uitleggen hoe een koffiezetapparaat werkte, want dat had hij nog nooit gebruikt.

Constantine II van Griekenland toonde minder initiatief. Hij dacht lang dat een terugkeer van de monarchie mogelijk was en besteedde daar in ballingschap veel tijd en energie aan, tot hij zich uiteindelijk schikte in zijn burgerbestaan. “Ik erken de republiek en de wetten van Griekenland,” zei hij. “Als het Griekse volk een republiek wil, heeft het daar recht op en moet het er in alle rust van kunnen genieten.”

Zwartelend zoomen

Hoe het vertrek van prins Harry en hertogin Meghan uitpakt, moet nog blijken. Ze verlieten weliswaar het Koninklijk Huis, maar behielden hun titels. En reken maar dat die mee hebben geholpen om als hertog en hertogin van Sussex lucratieve deals met Spotify en Netflix binnen te slepen. Want ervaring als producers hebben ze geen van beiden. Inmiddels resideren ze in een fraaie villa met personeel in Santa Barbara waar Meghan in de celebrity-stand zwatelend zoomt en Harry verhit zijn best doet zichzelf en de verantwoorde meningen die zijn vrouw hem influistert, te verkopen. Het valt nog niet mee, tijdens de ‘sollicitatiegesprekken’ in Hollywood kwam hij bij gebrek aan ervaring niet echt lekker uit de verf.

Meer lezen over de royals? Je leest het in de nieuwste Beau Monde!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, BSR Agency, ANP

Laatste nieuws