Amalia en Alexia zijn teruggekeerd uit Griekenland

De vakantie van de Oranjes naar Griekenland heeft de gemoederen flink beziggehouden, maar inmiddels is het hele gezin terug op Nederlandse bodem.

Lees ook

De vakantie van de koning en koningin en de drie A-tjes gaat misschien wel de boeken in als de slechtst geplande vakantie ooit. Er werd verbijsterd gereageerd op het nieuws dat de Oranjes naar Griekenland waren vertrokken voor een vakantie. Daarom besloten zij hun vakantie na een dag al af te breken.

Maar niet het hele gezin bleek zaterdag te zijn teruggekeerd. Prinsessen Amalia (16) en Alexia (15) stapten pas dinsdag op het vliegtuig terug. De reden? Niet genoeg vliegtickets voor het hele gezin.

Niet op de volgende vlucht

Willem-Alexander, koningin Máxima en hun jongste dochter Ariane (13) konden wel terug naar Nederland komen. “Er is bewust gekozen voor deze dag”, zei koningshuisdeskundige Justine Marcella in RTL Boulevard, doelend op de dinsdag. “Toen de tickets op bleken te zijn, werd de keuze al snel gemaakt om Amalia en Alexia achter te laten in Griekenland. Maar de prinsesjes gingen niet voor de volgende beschikbare vlucht en mochten in Griekenland blijven.”

Het loopt uit de hand

Dinsdagmiddag stapten Amalia en Alexia vanuit Athene op het vliegtuig naar Amsterdam. De prinsessen werden aan boord herkend door medepassagiers. Rond 20.30 uur kwamen de oudste dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij paleis Huis ten Bosch.

Royaltykenner Marc van der Linden is verbijsterd over de hele gang van zaken. “Het dreigt helemaal uit de hand te lopen. Het zoveelste onnodige vervolg op een al pijnlijk dossier. Dit getuigt weer van een gebrek aan openheid.” Volgens Van der Linden kan alleen volledige openheid de imagoschade beperken. “Hiervoor zijn snel antwoorden nodig. Waarom wist de baas van de Rijksvoorlichtingsdienst niet waar de koning was? Waarom is het regeringstoestel niet ingezet voor terugkeer? Hoe vol zat die KLM-vlucht werkelijk? Waarom zijn er niet twee vluchten van passagiers omgeboekt, zodat de prinsessen alsnog meekonden? En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Kritiek op de premier

Naast kritiek op de Oranjes moet ook premier Mark Rutte het ontgelden. Rutte is namelijk verantwoordelijk voor het handelen en voor uitspraken van leden van het koninklijk huis. In zijn eerdere brief aan de Tweede Kamer, waarin hij uitleg gaf voor de vakantie van het gezin van koning Willem-Alexander, noemde hij namelijk niet dat Amalia en Alexia waren achtergebleven in Griekenland. “Als je wilt dat een verhaal stopt, moet je het niet zo aanpakken”, zegt verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster tegen NOS. “Nu ga je de discussie die je wilde afsluiten ongewild opnieuw oprakelen.” Hekster noemt het ook opvallend dat Rutte er niks over heeft gezegd. “Het kan zijn dat hij het als privézaak beschouwt, maar hiermee bereikt hij in ieder geval niet de rust die hij graag heeft rond de koning.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: RVD

Laatste nieuws

Zie ook