Dit is hoeveel de vliegreizen van de koning kosten

Wat kost dat eigenlijk, als de koning een (zaken)reisje maakt?

Lees ook

Nooit eerder was er zoveel commotie over een vliegreis van de koning als toen bleek dat hij met zijn gezin naar Griekenland was vertrokken voor een vakantie. Niet zo lekker gepland natuurlijk, als de premier van je land het hele volk oproept om toch vooral thuis te blijven. Maar wat kosten al die vliegreizen van de Oranjes eigenlijk?

Behoorlijk wat, blijkt uit de cijfers van 2019 die zijn vrijgegeven. Vorig jaar vlogen koning Willem-Alexander en andere leden van het koningshuis namelijk voor zo’n 600.000 euro de wereld rond. Het grootste deel van dit bedrag ging op aan vluchten met de PH-GOV. Dit is het nieuwe regeringsvliegtuig, dat vorig jaar in gebruik werd genomen.

Privévliegtuig

De PH-GOV is een luxe variant van de bekende Boeig 737 en is eigendom van de Nederlandse overheid. Dit betekent dat hij gebruikt mag worden voor zakenreizen, maar het ding is ook beschikbaar voor privéaangelegenheden van koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Beatrix.

Minder dan begroot

Er werd overigens wel minder uitgegeven aan de vliegreizen van de Oranjes dan begroot. Volgens Luchtvaartnieuws was dat namelijk 800.000 euro. Toch ruim twee ton bespaard. Ook dit jaar zal er misschien wel wat geld overblijven. Na de commotie rondom de laatste vlucht van de Oranjes zal het immers wel even duren voordat ze weer aan boord durven plaats te nemen…

Bron: Bekende Buren | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook