Column Ella: ‘Verfrissend om ’n royal zó te zien!’

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.

Elke familie heeft wel een tante Sarah die te veel snoept, te graag shopt en te snel verliefd is. Bij de Windsors betreft het de hertogin van York: aangetrouwd, gescheiden, failliet gegaan, on-chique dingen gedaan, officieus weer in genade aangenomen. Iemand die álles van iedereen weet, kun je maar beter in de buurt houden.

Vandaar dat Sarah Ferguson weer af en toe een kopje thee drinkt op Windsor Castle en met haar oude / nieuwe liefde prins Andrew woont in de Royal Lodge. Haar ex mag dan persona non grata zijn geworden, Fergie heeft er de afgelopen maanden alleen maar fans bijgekregen. In plaats van gemakzuchtig weg te duiken, heeft ze zich optimaal ingezet om de gevolgen van de pandemie een beetje te verlichten, alsof ze nog een fulltime royal is.

The Queen is pleased. En terecht, want Sarah is leep in het gat gesprongen dat prins Harry en hertogin Meghan hebben achtergelaten. En wel op een enthousiaste jolly hockey sticks manier die de Britten kunnen waarderen. De hertogin doet veel vrijwilligerswerk, stuurde dankzij haar legendarische netwerk al 150.000 zorgpakketten naar instellingen die erom zitten te springen en leest op haar eigen YouTube-kanaal Fergie & Friends elke dag een kinderboek voor. Dat doet ze niet zoals Harry, zorgvuldig door Meghan gestyled in een Chesterfield. Nee, Sarah leest voor in de tuin of in haar serre, omringd door plastic bloesembomen, eenhoorns, knuffelbeesten en andere verbijsterende rekwisieten. Het voorlezen gaat haar prima af. Ze doet alle stemmetjes, rent rond en zet desgewenst een pruik op of vermomd zich als Roodkapje – het is duidelijk dat ze snakt naar haar eerste kleinkind.

Verder is het vooral buitengewoon verfrissend om na de Sussex’jes, die zichzelf zo pijnlijk serieus nemen, een royal te zien die zonder make-up met een zelfgeknutselde bloemenkroon op geestdriftig ezelgeluiden maakt. Sarah heeft intussen ook nog tijd om te laten zien hoe je een kunstgebit maakt van een appel en boterhammen kunt versieren (haar pindakaasberen met bananenoortjes mogen er zijn). Het is niet altijd even verantwoord, maar de lol spat eraf en heeft haar een deal voor een kookboek opgeleverd: ‘Fergie Fun Food voor de hele familie’.

Het is allemaal vrij van ijdelheid, het getuigt van veerkracht en het is zo noblesse oblige als de Royal Family zich maar kan wensen. De monarchie beschikt zo over het monument The Queen, betrokken kroonprins Charles en hertogin Camilla, die met hard werken en een opgewekte instelling van meest gehate vrouw van Engeland tot geliefde royal is gegaan. Team Cambridge is er voor de jongere generaties en nu is Fergie er voor een beetje vrolijkheid. De hertogin van York als het geheime wapen van de Windsors, wie had dát gedacht?

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BSR Agency

Laatste nieuws