Op zoek naar ’n leuk optrekje? Prinses Beatrix zoekt nieuwe buren

Het kost wat, maar dan heb je ook wat: zwembad, concertzaal én kans om de Oranjes in het wild te spotten.

Lees ook

Twaalf kamers, een bosrijke omgeving en een gezellige buurvrouw toe. Als je even 7,5 miljoen kunt neerleggen, is het stulpje voor jou!

Het historische landgoed in Lage Vuursche staat te koop en dat betekent nieuwe buren voor prinses Beatrix, die in het vlakbij gelegen Kasteel Drakensteyn woont. Een buitenplaats van vorstelijke allure.

“Van oudsher zocht de adel de rust en stilte op van het platteland. Daar vulden zij de dagen met paardrijden, de jacht, een spelletje crocket of jeu de boules op het gazon en chique soirées. In de zeventiende en achttiende eeuw voegden rijke kooplieden uit Amsterdam zich bij dit illustere gezelschap en lieten zo mogelijk nog mooiere landhuizen bouwen, want geld speelde geen rol. De elegante buitenplaats Klein Drakestein in Lage Vuursche werd gebouwd voor de gezusters Van Loon, telgen uit een schatrijk geslacht van bankiers en mede-oprichters van de VOC. Het charmante achttiende-eeuwse huis met koetshuis, dienstwoning, oranjerie (1999) en circa twaalf hectare park en bos staat er dankzij perfect onderhoud en een zorgvuldige renovatie in de tachtiger jaren nog altijd stralend bij.”

Leuk verhaaltje over de oranjerie en de tunnel er naartoe: “Een praktische aanbouw”, vertelde de bewoner in 2007 tegen het Reformatorisch Dagblad. “Nu hoef ik niet in de kou in mijn zwembroek over het gazon naar de oranjerie.”

“Toen de huidige eigenaar in 1985 de buitenplaats Klein Drakestein kocht, was dat eigenlijk 'tweede keus'. De in de vijftiger jaren naar Amerika geëmigreerde Nederlander had aanvankelijk zijn oog laten vallen op Kasteel Drakensteyn, een in zijn ogen ideaal verblijf voor de jaarlijkse vakanties die hij graag met zijn gezin in Nederland doorbracht. Toen hij vernam dat Drakensteyn sinds 1959 eigendom was van Prinses Beatrix en zij er niet over piekerde om het kasteeltje te verkopen, begreep hij dat hij zijn geluk elders moest beproeven. Hij hoefde niet ver te zoeken, want aan de overzijde van de Hoge Vuurseweg, letterlijk tegenover Drakensteyn, ontwaarde hij de contouren van een eveneens majestueuze buitenplaats: Klein Drakestein. Dat kwam toch wel erg in de buurt van de koninklijke heerlijkheid die nooit de zijne zou zijn.”

Wie wordt de nieuwe buurvrouw van Bea? Eenmaal, andermaal…

Bron: Funda

Laatste nieuws

Zie ook