Wil je weten: 6 dingen over de bruidsjurk van prinses Diana

Hoewel de romance tussen Lady Di en prins Charles in tranen is geëindigd, was 29 juli 1981 een onvergetelijke dag.

Lees ook

Zes legendarische feiten over de bruidsjurk van prinses Diana.

Hoewel de romance tussen Lady Di en prins Charles in tranen is geëindigd, was 29 juli 1981 een onvergetelijke dag. Geschat wordt dat meer dan 750 miljoen mensen wereldwijd voor de buis gekluisterd zaten.

Royal klus

In 1981 vroeg Diana de ontwerpers Elizabeth en David Emanuel haar bruidsjurk te ontwerpen – een cruciaal moment in de carrières van de toen jonge ontwerpers. De jurk zou de geschiedenis in gaan als dé royal wedding bruidsjurk van Lady Di's trouwdag met prins Charles. Het ding had een waarde van ruim 150.000 pond en de zijden jurk was bezaaid met parels, antiek kant en pailletten.

Enkele meters

Haar jurk had ook de langste sleep in de historie van koninklijke bruiloften. Hij was namelijk ruim 7,5 meter lang. Daarbij droeg Diana een sluier van ruim 12 meter, geborduurd met pailletten. Die sluier zat vast aan de Spencer tiara, een erfstuk van haar familie. Diana was niet gewend aan het dragen van een tiara en zei dat ze er 'knallende koppijn' aan overhield.

Kreukloos?

Je moet je voorstellen: een méga-jurk, een sleep van zo'n 7,5 meter en je weet dat all eyes on you zijn. Het uitstappen uit de royal koets was een ding op zich. Maar ook had het Emanuel duo en de prinses urenlang geoefend hoe ze de sleep zodanig konden opvouwen zodat de jurk kreukvrij zou blijven (het was een kreukgraag stofje). Het oefenen mocht niet baten en de jurk kwam in kreukels tevoorschijn. Niet slim wanneer je graaf Spencer, de vader van Diana, niet betrekt bij je oefenplannen terwijl híj de persoon is die de jurk – als een bedlaken – moest opvouwen. Gelukkig viel het mee, de jurk werd al gauw kreukloos door de warmte van de dag zelf.

Veiligheidsspeld

De dag na de ceremonie realiseerde designer Elizabeth zich plots dat ze was vergeten een veiligheidsspeld uit de jurk te halen; die gelukkig niemand was opgevallen door de vele lagen stof van de jurk. As if!

Geheime boodschap

Was de prinses op haar grote dag gestruikeld (thank god she did not) dan hadden we een lieve boodschap onderschept. Ontwerper Clive Shilton ontwierp de bruidsschoenen gedecoreerd met 150 parels, 500 pailletten en suède zolen (handig voor de grip), en liet een geheime boodschap achter. Op de onderkant van het schoeisel stonden de letters C en D, verbonden met een hartje. “Niemand zag de onderkant van de schoenen, maar voor ons was het belangrijk dat ze er fantastisch uitzagen. Misschien had je het kunnen zien als ze was gevallen”, aldus de ontwerper. Leuk feitje: er zat een zeer miniem hakje onder om Diana niet groter te laten lijken dan Charles.

Afvallen

De jurk oogde niet alleen dramatisch, maar kwam ook met het nodige drama tot stand. Dat trouwen wat stress en twijfels met zich mee brengt, is algemeen bekend. Laat staan als je je jawoord gaat geven aan de aanstaande troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk. Diana viel naarmate de bruiloft dichterbij kwam af. Diana's boulimie was in de aanloop naar de trouwdag zo ernstig dat ze in een paar maanden tijd van maat 40 naar maat 36 ging. Het innemen bracht de naaister tot wanhoop, omdat de japon met de hand was geborduurd met parelmoeren pailletten en 10.000 parels die precies waren afgemeten op Di's grotere maat. “Bij elke passessie was ze weer dunner geworden. Elke keer moesten we het lijfje van de jurk innemen. Het maakte het er niet makkelijker op. Uiteindelijk waren er vijf lijfjes gemaakt en moesten de Emanuals zelfs op de dag zélf de jurk innemen.”

Na de big fat royal wedding vertrok het pasgetrouwde stel voor twee dagen naar Hampshire. Vervolgens maakten ze een cruise van twee weken over de Middellandse Zee op het koninklijke jacht Britannia. Voor ze vertrokken vond Diana tussen Charles' spullen cadeautjes voor Camilla Parker-Bowles, zijn geheime grote liefde. Wiens permanente aanwezigheid in zijn leven uiteindelijk een streep zette door het 'sprookjeshuwelijk'. Het stel ging in 1992 uit elkaar vanwege wederzijdse ontrouw en scheidde officieel in 1996. Prinses Diana verongelukte in 1997, kroonprins Charles trouwde in 2005 alsnog met Camilla.

Bron: Vogue NL, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook