Jan Joost van Gangelen exclusief: ‘Na mijn scheiding ging het echt niet meer’

Sportpresentator Jan Joost gaf (46) na zijn scheiding vol gas en verwerkte z’n verdriet feestend. Dat was allemaal heel leuk, tot hij volledig instortte.

Lees ook

Sportpresentator Jan Joost gaf (46) na zijn scheiding vol gas en verwerkte z’n verdriet feestend. Dat was allemaal heel leuk, tot hij volledig instortte. “Daarna heb ik megapas op de plaats moeten maken, het ging echt niet meer.”

In 't kort: Jan Joost van Gangelen (23 juli 1974) presenteert de Eredivisie voor Fox Sports en de Champions League-wedstrijden voor Veronica. Ook is hij op vrijdagochtend te horen op Radio Veronica. Samen met z’n vriendin heeft hij een zoon en een dochter.

Wat is je huidige gemoedstoestand? “Licht overprikkeld. Ik ben ADHD’er en hecht veel waarde aan structuur. Normaal is op maandag en dinsdag mijn weekend en werk ik van donderdag tot en met zondag. Woensdag is flexibel, dan haal ik de kinderen op. Door corona blijven de werkdagen maar schuiven en zijn de kinderen thuis op dagen dat ze gewoonlijk niet thuis zijn. Ik zou niet willen zeggen dat ik daar autistisch in ben, maar ik raak er wel van in de war.”

Wat heeft je jeugd je gebracht? “Vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze werkten allebei hard, mijn vader als sportjournalist en mijn moeder als juf, dus ze waren veel weg. Daardoor vonden mijn broertje en ik het van jongs af aan normaal om alleen naar school te fietsen of zelf een pizza in de oven te gooien. Mijn moeder zegt altijd: ‘Ik had je aan een lange lijn en af en toe trok ik hem keihard terug.’ Die vrije manier van met elkaar omgaan, daar geloof ik heel erg in. Ik ben allergisch voor hiërarchie en autoriteit. Als je van alles moet, dan word ik daar nerveus van. Je kunt elkaar veel beter een beetje laten, daar krijg je leukere mensen van.”

Waaraan verkwist je geld? “Toen mijn oma op haar 99ste overleed, kreeg ik een erfenis. Ik dacht: daar koop ik een mooi horloge van, waarin ik mijn eigen naam en die van mijn zoon laat graveren, zodat hij het op een dag kan gaan dragen. Maar dat is eigenlijk geen verkwisten, toch? Ik ben vrij calvinistisch opgevoed en heb altijd 200 piek op zak, want je weet maar nooit waar je in terechtkomt. Als je in gekke voetballanden terechtkomt, werkt 10 euro cash soms best goed als je iets voor elkaar wilt krijgen. Maar ik hou niet van geld uitgeven dat je niet hebt, dus ik smijt het niet over de balk. Auto’s koop ik nooit nieuw, maar altijd van een jaar of drie oud. Het moet dan wel een ruime auto met een dikke motor zijn, zoals de Audi A6 die ik nu heb. Ik zit veel op de weg en heb lange benen, dus ik ga niet opgepropt in een Volkswagen Polo zitten.”

Het leven is een rollercoaster. Wat is jouw diepste dal? “In 2005 ben ik gescheiden, na een huwelijk van slechts zestien maanden met mijn jeugdliefde. We waren al vijftien jaar samen, maar zij was fotomodel en meestal op reis. Als we een week per maand samen waren, dan was het veel. Op een gegeven moment was het over tussen ons, dus dat klapte. Ik ging op mezelf wonen, begon met werken bij Talpa en ging he-le-maal van God los. Ik had geen rem en dacht: ik ga gas geven en mijn verdriet feestend verwerken. Dat was superlachen en leuk, maar na anderhalf jaar pleurde ik volledig in elkaar. Ik was kapot, down the drain, ontheemd en ontzettend mager, wat niet zo gek is als je alleen maar wodka drinkt en ongezond eet. Daarna heb ik een megapas op de plaats moeten maken, omdat het echt niet meer ging. Ik kwam terecht bij een kliniek voor volwassenen, dan sta je daar als man van 33 met je moeder aan de balie. Daar kreeg ik de diagnose ADHD, wat best prettig was, want toen kon ik me gaan focussen op mijn herstel. Ik heb veel praktische dingen geleerd, zoals nooit je telefoon mee naar bed nemen, geen laptop meer na acht uur ’s avonds, nog meer bewegen en geen malle fratsen tot laat in de nacht, want dat zou mijn dood worden. Sinds ik me aan die regels hou, gaat het eigenlijk allemaal heel goed.”

Meer lezen over Jan Joost? De nieuwe Beau Monde ligt vanaf vandaag in de winkels.

Bron: Fleur Baxmeier | Beeld: Bop Mulder

Laatste nieuws

Zie ook