Om deze reden heeft Willem-Alexander Joe Biden nog niet gefeliciteerd

De koning houdt er zijn eigen regels op na.

Lees ook

Toen zaterdag duidelijk werd dat Joe Biden zich binnenkort de nieuwe president van de Verenigde Staten mag noemen (hoewel Donald Trump anders beweert), waren veel staatshoofden en wereldleiders er als de kippen bij om de Democraat te feliciteren. Koning Willem-Alexander heeft daarentegen nog niet van zich laten horen, omdat hij daar zijn eigen ‘traditie’ voor heeft.

Europees gebruik

De koning wacht namelijk áltijd tot de inauguratie van een nieuw gekozen of herkozen president voordat hij zijn felicitaties uitspreekt. Tijdens en vlak na de verkiezingstijd houdt hij zich stil, een gebruik waar veel andere Europese royals zich aan houden. Aha!

Zo hebben niet alleen premier Rutte, maar ook de regeringsleiders van België, Luxemburg, het VK en Scandinavië al een Tweet gewijd aan de overwinning van Biden en Harris, terwijl de koninklijke families uit dezelfde landen daar nog mee wachten tot de nieuwe president op 20 januari officieel het stokje overneemt.

Koninklijke felicitaties

Buiten Europa wachten de royals niet zo lang met hun gelukswensen. Vanuit Abu Dhabi, Saudi-Arabië, Bahrein, Oman, Qatar en Jordanië kreeg Biden wel binnen een paar dagen bericht. De Griekse kroonprinses Marie-Chantal – die in New York woont – stuurde ook haar felicitaties, net als Jazmin Grace Grimaldi, dochter van prins Albert van Monaco, die ook in the big apple verblijft.

Bron: Royalty Online, Royal Central | Beeld: RVD – Arenda Oomen

Laatste nieuws

Zie ook