6 tips die je al gauw helpen om de (extra) kilo’s te verliezen

Beau Monde zet een aantal handige trucs op een rijtje die het afvallen een stuk gemakkelijker maken.

Lees ook

Platte buiken, smalle snoetjes…

Iedereen is in de ban van afvallen lijkt wel, voor diegene die het laatste zetje in de rug mist: Beau Monde zet een aantal handige trucs op een rijtje die het afvallen een stuk gemakkelijker maken.

Noem het geen dieet

Je nieuwe – maar 'tijdelijke' – levensstijl een dieet noemen klinkt niet alleen ongezellig, maar het schijnt ook mentaal negatieve effecten te hebben. Zo zou het lastiger vol te houden zijn wanneer je iets een dieet noemt. “Voor blijvend resultaat werkt een tijdelijk dieet namelijk niet. Hiervoor moet je de nieuwe manier van eten implementeren in je levensstijl.”

Ga niet over je grenzen heen

Bepaal voor jezelf wanneer je vol zit, en stop dan daarvóór met eten. Als je op 80% van je normale porties stopt met eten, en je vervolgens 20 minuten wacht, zul je merken dat je een verzadigd gevoel hebt. Je lichaam heeft namelijk 20 minuten nodig om het eten een plekje te geven en het te verteren.

Bijhouden wat je eet

Diëtiste Rebecca Ditkoff vertelt dat haar cliënten het grootste succes boeken wanneer ze een eet-dagboek bijhouden. “Dan pas kun je zien waar de problemen zitten”, legt ze uit. Misschien kom je erachter dat je maar twee keer per week een stuk fruit eet, of dat je je ontbijt regelmatig overslaat. En je ziet óók op welke momenten de ongezonde vreetbuien opsteken. Als je deze dingen weet, kun je veel gerichter veranderingen aanbrengen in je eetpatroon. Dit kan op de ouderwetse manier in een schriftje, maar tegenwoordig bestaan er ook allerlei verschillende apps.

50/50

De helft van je bord moet gevuld zijn met groente, de andere helft met dingen als rijst, pasta, vlees en een eitje. Groenten zitten namelijk niet alleen vol vitaminen, maar ook vol vezels en water, waardoor je je langer verzadigd voelt.

Plan je maaltijden

Het is aan te raden om als ontbijt en/of als lunch een grotere, warme maaltijd te eten en in de avond iets kleins. Je hebt je energie uit de warme maaltijd gedurende de dag namelijk veel meer nodig dan wanneer je 's avonds op de bank zit. Daarnaast verteert je lichaam in de avond minder snel je eten, waardoor je kans hebt dat je meer aankomt dan wanneer je in de middag al een zwaardere maaltijd hebt gegeten.

Luister naar je lichaam

Hoewel het altijd zonde is om het kleine beetje eten dat overblijft níét op te eten, scheelt het je waarschijnlijk al snel zo'n 50 tot 100 calorieën per dag als je goed naar je lichaam luistert wanneer het tegen je zegt dat het vol zit. “Als je met aandacht eet zonder iets zomaar naar binnen te schrokken tot je bord leeg is, zul je beter aanvoelen wanneer je écht vol zit. Stop op zo'n moment dan gewoon met eten. Ikzelf laat ook altijd wel een paar happen op mijn bord liggen”, vertelt voedingsdeskundige Tara Collingwood.

Bron: The Healthy, Happy in Shape, Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook